„Pagrindo apkaltai tokiu atveju yra“, – „Žinių radijui“ ketvirtadienį teigė Vyriausybės vadovė.

Pasak premjerės, tiek opozicijai priklausančios „Laisvės ir teisingumo“ partijos nario įrašai „Facebook“, tiek vėliau sekę jo komentarai viešojoje erdvėje yra pasibjaurėtinas ir skandalingas antisemitizmo pavyzdys. Premjerė pažymi, kad parlamentaro pareiškimai nieko bendro neturi su Lietuvos pozicija.

„Tai, ką padarė ponas Žemaitaitis ir paskui ką padarė papildomai, kai buvo tikimasi, kad jis atsiprašys dėl savo antisemitinių pareiškimų, mano supratimu, yra skandalinga“, – sakė I. Šimonytė.

„Tai yra šlykštus antisemitizmas. Nieko daugiau negaliu pasakyti tuo klausimu, tikiuosi, kad Seimo Etikos ir procedūrų komisija tą poelgį įvertins. Prokuratūra taip pat“, – teigė politikė, smerkdama R. Žemaitaičio išsakytus komentarus apie žydus.

„Tai yra tiesiog pasibjaurėtina ir nieko bendro neturi su tuo, kaip valdžios institucijos vertina vienas ar kitas šalis“, – teigė ji.

Tęsiantis skandalui ir ikiteisminiam tyrimui dėl antisemitinių R. Žemaitaičio pasisakymų, apkaltos galimybės neatmetė ir parlamento vadovybė.

ELTA primena, kad pirmadienį R. Žemaitaitis sukėlė ažiotažą savo pasisakymais „Facebook“ socialiniame tinkle. Politikas pasidalijo įrašu apie netoli Betliejaus, Palestinoje, Izraelio nugriautą mokyklą ir pareiškė, kad „be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – IZRAELIS“.

„Po tokių įvykių, nelieka nuostabos, kodėl gimsta tokie pasakymai: lipo žydas kopėčiom ir nukrito netyčiom. Imkit, vaikai, pagaliuką ir užmuškit tą žyduką...“ – rašė parlamentaras.

Po R. Žemaitaičio pasisakymų kilo tarptautinio pasipiktinimo banga: į pareiškimus netruko sureaguoti Izraelio, Vokietijos, JAV ir Nyderlandų ambasados bei Amerikos žydų komitetas (AJC), pasmerkę Seimo nario teiginius ir reikalaudami viešo atsiprašymo.

R. Žemaitaitis sulaukė kritikos ir Lietuvoje. Seimo narių iniciatyva parlamento Etikos ir procedūrų komisija pradėjo tyrimą dėl netinkamo politiko elgesio, o Vilniaus apylinkės prokuratūra iniciavo ikiteisminį tyrimą dėl, įtariama, neapykantos skatinimo bei kurstymo prieš žmonių grupę dėl jų tautybės.

Visgi, nepaisant kilusio skandalo, pats R. Žemaitaitis pareiškė nejaučiantis kaltės dėl savo pasisakymų, todėl ir atsiprašyti neketinąs.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)