Sprendžiant iš viešų šaltinių, antradienį anonsuotas naujas JAV karinės paramos paketas Ukrainai (1,2 mlrd. dorelių) pirmiausia skirtas sustiprinti Ukrainos oro gynybą.

Tai aktualu ne tik norint apsaugoti civilinę infrastruktūrą, bet ir puolimui besiruošiančias pajėgas. Pastaruoju metu fiksuojamas rusų aviacijos aktyvumas kontaktinėje linijoje rodo, kad toks sprendimas labai reikalingas.

Savo ruožtu ukrainiečiai dronais toliau atakuoja agresoriaus karinius taikinius. Šį kartą smogta Voronežo srities poligone dislokuotiems ir, tikėtina, į Ukrainą netrukus turėjusiems iškeliauti rusų kariams. Atakuota dviem dronais, sužeista 14 agresoriaus karių.

Tuo tarpu V. Putinas pasirašė nurodymą į „karinius mokymus“ pakviesti atsargoje esančius vyrus. Kviečiamųjų skaičius nenurodomas, taip pat nėra aiškus laikas, kiek tie „mokymai“ vyks. Rusų karo propagandistai visi it susitarę aiškina, kad čia tikrai jokia slapta mobilizacija.

„Pažiūrėsim – pamatysim“, – rašo jie.

Luhansko kryptis

Svatovė. Kaip ekspertai ir spėjo, rusų aviacijos aktyvumas šiauriniame flange buvo susijęs su siekiu čia vykdyti puolamuosius veiksmus. Trečiadienį agresoriaus aviacija vėl atakavo šį ruožą, o po šių smūgių rusai pabandė pasigerinti savo padėtį prie Masiutivkos, t.y., pasiekti Oskilo upę.

Ukrainiečiai apsigynė. Taip pat rusai surengė nesėkmingą lokalią ataką pietiniame flange (Stelmahivka).

Kremina. Be pakitimų, lokalūs susidūrimai pietiniame flange ir Ploščankos – Červonopopivkos ruože. Daugiausia darbo artileristams.

Lisičianskas. Ukrainiečiai atmušė rusų atakas prie Bilohorivkos. Kontaktinėje linijoje – be pakitimų.

Donecko kryptis

Bachmutas. Chromovės – Bohdanivkos ruože rusams ties atskiromis pozicijomis pavyko pasistūmėti po kelis šimtus metrų, bet tai viskas, ką didžiulių nuostolių kaina pavyko nuveikti. Ar rusai ryšis ir toliau it triušius iš kepurės traukti rezervus ir apnuoginti užnugarį ir flangus – klausimas atviras.

Jausdami šią rusų dilemą, ukrainiečiai tapo aktyvesni prie Vasiukivkos ir taip siekia kaustyti rusų pajėgas.

Bachmuto mieste tęsiasi kautynės, rusamas pavyko nežymiai pasistūmėti ukrainiečių šiaurės rytiniame flange. Tačiau gynėjai toliau išlaiko pozicijas vakarinėje miesto dalyje ir kontratakuoja.

Časiv Jaro – Ivanivskės kelio pietinėje dalyje – geros naujienos. J. Prigožinas nedaug sumelavo, sakydamas, kad rusų 72-oji brigada pabėgo iš mūšio lauko.

Na, ne visa brigada, o iki bataliono dydžio vienetas neteko kovingumo. Eliminuotos dvi kuopos, didelius nuostolius patyrė brigados žvalgybos bataliono vienetas.

DNIPRO, UKRAINE - MAY 9, 2023 - The interior of an apartment affected by the falling debris of a Russian rocket is pictured in Dnipro, central Ukraine.//UKRINFORMAGENCY_ukr011773/Credit:Mykola Miakshykov/UKRINFO/SIPA/2305091449/Credit:Mykola Miakshykov/UKRINFO/SIPA/2305091504

Šiame ruože rusai buvo priversti bėgti už kanalo. Dabar ukrainiečiai ne tik pasigerino savo taktinę situaciją (geresnė pozicija prisidengiant kanalu), bet ir grasina link Časiv Jaro puolančiai rusų grupuotei smūgiuoti į flangą. Rusai bando spręsti šią problemą.

Jie intensyviai kontratakuoja tiek šiame ruože, tiek link Ivanivskės. Ukrainiečiai apsigynė ir išlaikė pozicijas. Jei ukrainiečiai įsitvirtins ir toliau atakuos Klišijivkos link, visas „liežuvis“ link Časiv Jaro bus atkirstas, ukrainiečiai nuo aukštumų paralyžiuos čia veikiančios grupuotės teikimą.

Be to, ukrainiečiai yra aktyvūs ir kiek piečiau prie Kurdiumivkos. Neatmestina, kad ir ten galime sulaukti gerų naujienų, tas gali lemti dideles problemas visam agresoriaus pietiniam flangui. Tai suprasdami rusai ne tik kontratakuoja, bet ir smarkiai suaktyvino savo aviacijos veikimą – smūgiuoja visame ruože nuo Ivanivskės iki Kurdiumivkos.

Avdijivka – Marijinka. Šiauriniame Avdijivkos flange ir Pervomaiskės ruožuose pozicinės kautynės, mūšių intensyvumas sumenkęs.

Marijinkos ruože rusų intensyvios atakos gyvenvietėje ir toliau neduoda rezultatų. Ukrainiečiai išlaikė pozicijas, sunkūs mūšiai tęsiasi.

Zaporižios kryptis

Rusai suintensyvino smūgius aviacija. Pagrindinis taikinys – tikėtinos ukrainiečių puolimo kryptys, t.y., Orihivo ir Velyka Novosylka ruožuose.

Pietų kryptis

Taip pat aktyvi rusų aviacija. Atakuotos Kizomisų ir Stanislavo apylinkės. Tuo pačiu tęsiasi susidūrimai Dnipro salose.

Ukrainiečiai kartas nuo karto išsilaipina rytiniame upės krante, vykdo reidus ir žvalgybą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją