Policijos pagalbos paprašė parlamentarai Eugenijus Sabutis, Lukas Savickas, Aidas Gedvilas, Linas Kukuraitis ir Monika Navickienė, kuri taip pat yra socialinės apsaugos ir darbo ministrė. Visi jie grasinančio turinio laiškus gavo skirtingu laikotarpiu.

Ilgalaikio tyrimo metu pareigūnai išsiaiškino, kad šiuos laiškus rašė emigrantas – prieš kelerius metus iš Lietuvos išvykęs Paulius Indrelė. Anksčiau jis Lietuvoje nebuvo pakliuvęs į teisėsaugos pareigūnų akiratį, tačiau spėjo pasižymėti užsienyje – buvo teistas du kartus. Jį pareigūnai surado Didžiojoje Britanijoje – nuo pat sulaikymo jam buvo skirta griežčiausia kardomoji priemonė.

Ikiteisminį tyrimą atlikę policijos pareigūnai išsiaiškino, kad P. Indrelė grasino ne tik Seimo nariams, bet ir antstoliui, Marijampolės ir Kauno policijos atstovams, Klaipėdos savivaldybės darbuotojams ir Vilniaus regiono apylinkės teismo Vilniaus rajono rūmų teisėjai. Visuose vyro elektroniniu paštu išsiųstuose laiškuose ne tik liejosi jo nuoskaudos, bet ir pyktis – jeigu nebus įvykdyti jo reikalavimai, esą be jokio gailesčio bus susidorota.

„Labas, jei jūs man neduosite socialinio būsto, aš ateisiu pas jus ir subadysiu kaip šunis, galėsite pamatyti daug negyvų žmonių“, – Seimo nariams E. Sabučiui ir L. Savickui išsiųstuose laiškuose P. Indrelė piktinosi, kad turi gyventi „kaip šuva ant gatvės“.

„Supratau, kad šis žmogus gali mane nužudyti arba sutrikdyti sveikatą“, – vėliau per apklausą policijoje aiškino L. Savickas. Jis pažymėjo, kad laiško autoriaus nepažįsta, o jo darbinė veikla Seime nėra susijusi su socialinių būstų skyrimu ar norminių aktų projektų rengimu.

L. Savickas taip pat pareigūnams pateikė dar vieną P. Indrelės laišką, kurį buvo gavęs anksčiau, tačiau į jį nebuvo sureagavęs. Šiame laiške vyras prašė parlamentaro pagalbos – tikino, kad anksčiau dirbo parduotuvėje, bet liko be darbo, jam yra labai sunku išgyventi.

„Artimų žmonių neturiu, nes aš esu užaugęs vaikų namuose“, – laiško autorius pažymėjo, kad pateko į keblią situaciją, dėl to jį kartais aplanko suicidinės mintys.

Dar kitame laiške, kurį Seimo narys pateikė policijai, P. Indrelė vėl skundėsi savo sunkia materialine padėtimi ir pridūrė, kad Vilniuje laukia socialinio būsto, tačiau esą jis, jeigu ir bus skirtas, ne anksčiau kaip po 15 metų.

Tiek L. Savickui, tiek ir jo kolegai E. Sabučiui skirtuose laiškuose P. Indrelė taip pat piktinosi, kad būstą be jokių problemų Lietuvoje gauna Baltarusijos ir Sirijos piliečiai, todėl esą jeigu šiems yra suteikiamas gyvenamasis plotas, tuomet ir juo išrinktieji turėtų pasirūpinti.

Tuo metu Seimo nariai A. Gedvilas, L. Kukuraitis ir M. Navickienė gavo kitokio turinio laiškus – juose vyras taip pat skundėsi, kad negauna socialinio būsto ir prašė pagalbos jį suteikiant.

„Jeigu neduosite kur gyventi, ateisiu pas jus ir jūsų visą šeimą subadysiu, aš ne šuva, o žmogus“, – rašė P. Indrelė.

„Ar šie grasinimai yra realūs, aš nežinau, o kreipiausi į policiją, nes noriu, kad būtų užfiksuotas grasinimo faktas ir kad šis asmuo daugiau niekam negrasintų“, – policijoje per apklausą sakė parlamentaras A. Gedvilas.

Tą patį atkartojo ir L. Kukuraitis, kuris, kaip ir šio kolega, nurodė, jog nesiekia, kad pareigūnai baudžiamojoje byloje dėl psichinės prievartos panaudojimo reikalaujant atlikti tam tikrus veiksmus jį pripažintų nukentėjusiuoju.

Tokios pačios pozicijos laikėsi ir Seimo narė M. Navickienė, pažymėjusi, kad laišką parašęs asmuo neprisistatė ir nepaliko savo duomenų, todėl ji negali pasakyti, ar šį žmogų pažįsta.

„Manau, kad šis asmuo man laišką su reikalavimu suteikti jam socialinį būstą parašė dėl mano užimamų pareigų“, – sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrė.

„Negaliu pasakyti, ar laiške nurodyti grasinimai yra realūs“, – pridūrė politikė.

Linas Kukuraitis, Aidas Gedvilas, Monika Navickienė, Linas Kukuraitis, Eugenijus Sabutis
Grasinančių laiškų iš P. Indrelės sulaukė ir antstolis, ir teisėja, ir policijos atstovai bei valstybės tarnautojai – juos taip pat buvo grasinama nužudyti.

Antstolis pareigūnams nurodė, kad buvo sulaukęs daugybę vyro rašytų laiškų, kartą jis net buvo atvykęs į jo kontorą ir pavogęs vykdomąją bylą, kurioje buvo išieškoma jo nesumokėta skola.

„Laiškuose jis reikalavo grąžinti pinigus, kurie buvo tariamai pavogti iš jo banko sąskaitos, o kai kuriuose laiškuose rašė, kad mane nužudys, jeigu nesugrąžinsiu pinigų, taip pat grasino nužudyti ir kartu dirbančias darbuotojas – rašė, jog jas pamatysiu kraujo klane“, – policijoje kalbėjo antstolis.

Jis neslėpė, kad šie grasinimai gali būti realūs: „Man atliekant valstybės deleguotas funkcijas neretai susiduriu su įvairiausio pobūdžio grasinimais ir gąsdinimais, kelis kartus esu nukentėjęs.“

Kad laiškus rašiusio P. Indrelės ketinimai gali būti realūs, teigė ir viena policijos atstovė – jos teigimu, viename laiškų vyras nurodė, kad jo pusbrolis be jokio pasigailėjimo nužudė tris žmones.

„Patikrinau šią informaciją – ji buvo tiksli, supratau, kad šie grasinimai gali būti realūs“, – teigė policijos atstovė, kuri anksčiau su laiškų autoriumi nebuvo turėjusi jokių reikalų.

Tuo metu kita policijos atstovė, gavusi P. Indrelės laišką su reikalavimais suteikti gyvenąmąjį būstą, jam atrašė, kad dėl visų iškilusių klausimų gali kreiptis policijos informaciniu telefonu.

Tuo metu Vilniaus regiono apylinkės teismo Vilniaus rajono apylinkės teismo teisėja, kuri nagrinėjo vieną P. Indrelei iškeltą civilinę bylą ir joje patvirtino taikos sutartį dėl skolos grąžinimo, neslėpė, kad viename laiškų vyras grasino nusižudyti, o kartą prisistatęs kitu asmeniu net parašė, jog jis neišlaikė įtampos ir jau pasitraukė iš gyvenimo.

Teisėja neslėpė, kad į vyro laiškus nereagavo, vėliau jo paštą net užblokavo, tačiau tai vyro nesustabdė – paskambinęs į teismą jis grasino posėdžių sekretorei, taip pat nurodė, jog subadys ir teisėją, grasino, jog „išgersiu tavo kraują“.

Kad P. Indrelė rašo grasinančio pobūdžio laiškus, jo motina net neįtarė – per apklausą pareigūnams ji prisipažino, kad šis jai tebuvo pasakęs, jog reikšdavo nepasitenkinimą socialinėms tarnyboms dėl jam neskiriamų pašalpų.

Tuo metu P. Indrelė pareigūnams aiškino, kad buvo supykęs ant antstolio, nes šis iš jo nutarė išieškoti didesnę nei yra skola pinigų sumą. Jis neslėpė, kad pyko ir ant valstybės tarnautojų, kurie jam nesuteikė socialinio būsto – esą apimtas emocijų ir rašė grasinančio pobūdžio laiškus.

„Seimo nariams rašiau, nes tikėjau, kad jie man padės“, – aiškino jis.

Ir pridūrė, kad nesulaukęs pagalbos nutarė pagrasinti – esą buvo įsitikinęs, jog šie išsigąs ir tuomet padės.

„Dabar dėl tokio savo elgesio gailiuosi“, – aiškino jis.

Už tai, kad grasino nužudyti ir panaudodamas psichinę prievartą reikalavo atlikti jam palankius veiksmus, P. Indrelė buvo pasiųstas už grotų – teisėjas Marius Jankauskas nutarė, kad jis turi būti įkalintas pusantrų metų.

Anot teismo, nuteistasis neturi nuolatinės gyvenamosios vietos Lietuvoje, todėl atidėjus bausmės vykdymą bausmių tikslai nebus pasiekti.

„Tokia laisvės atėmimo bausmės vykdymo tvarka nedarytų teigiamo poveikio P. Indrelei“, – nurodė realią laisvės atėmimo bausmę paskyręs teisėjas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)