Anot Lietuvos socialdemokratų partijos lyderės Vilijos Blinkevičiūtės, šiedu ministrai turėtų nedelsdami pasiaiškinti dėl kilusio chaoso.

„Viešųjų pirkimų organizavimas „Litexpo“ valdose virto kažkokia klampyne. Vangi G. Landsbergio reakcija į situaciją rodo, kad užsienio reikalų ministras į pasiruošimą NATO susitikimui žiūri labai atmestinai. (...) Antai G. Landsbergis sako, esą iš anksto pasiruošti NATO susitikimui buvo neįmanoma, todėl pirkimus reikėjo vykdyti paskubomis. Tačiau juk tai – netiesa.

Dar 2021 m. birželio 14 d. NATO vadovų susitikimo Briuselio komunikate buvo paskelbta, kad 2023 m. susitikimas vyks Lietuvoje. Taigi G. Landsbergio prižiūrima ministerija turėjo visus dvejus metus sistemingai ruoštis, paskirti atsakingus žmones, užtikrinti skaidrumą. To, kaip matome, nebuvo padaryta“, – pažymėjo V. Blinkevičiūtė.

Socialdemokratų lyderė negaili kritikos ir ekonomikos ir inovacijų ministrei A. Armonaitei, teigdama, kad ji irgi nedėjo jokių pastangų, kad būtų išvengta viešųjų pirkimų fiasko.

„A. Armonaitės valdose įsiplieskė viešųjų pirkimų gaisras, tuo metu ji nesiteikia į tai net sureaguoti. Įmonės, kurių apyvarta praeitais metais buvo vos 100 tūkst., įsipareigoja vykdyti penkis kartus brangesnius užsakymus! Ar šios įmonės išvis bus pajėgios įgyvendinti tokius užsakymus? Ar nėra taip, kad, prisidengiant neskelbiamų derybų teise, yra tiesiog piktnaudžiaujama viešaisiais finansais?“ – stebėjosi V. Blinkevičiūtė.

Tuo metu Seimo Ekonomikos komiteto vicepirmininkas socialdemokratas Gintautas Paluckas ragina A. Armonaitę laikytis Laisvės partijos deklaruojamų skaidrumo principų ir kuo skubiau pateikti situacijos vertinimą.

„Pasigendu Ekonomikos ir inovacijų ministerijos reakcijos į susiklosčiusią situaciją, nes „Litexpo“ yra valdoma būtent šios ministerijos. A. Armonaitė turėtų kuo greičiau pateikti savo vertinimą, ar čia taikoma viešųjų pirkimų praktika yra ydinga, ar esama kokių nors objektyvių pateisinamų priežasčių, kurių mes galbūt nežinome“, – teigė politikas.

ELTA primena, kad Seimo Antikorupcijos komisija trečiadienio posėdyje aiškinosi, kaip NATO viršūnių susitikimui besirengiantys parodų rūmai „Litexpo“ užtikrina vykdomų viešųjų pirkimų ir tam skirtų biudžeto lėšų skaidrumą.

Komisija prieš porą savaičių paskelbė pradėjusi rinkti informaciją iš atsakingų institucijų apie tai, kaip „Litexpo“ organizuojant viešuosius pirkimus sekėsi eliminuoti korupcines rizikas bei kokias korupcijos prevencijos priemones valstybės įmonė taikė.

Viešųjų pirkimų tarnyba jau nagrinėja telekomunikacijų bendrovės „Bitė Lietuva“ skundą dėl galimai neskaidriai tokiu būdu vykdyto ryšio paslaugų teikimo konkurso. Įmonė pažymi, kad konkursą laimėjusios „Telia Lietuva“ stambaus verslo klientų padalinio vadovas Alesandras Golodas kartu yra ir „Litexpo“ valdybos narys, todėl esą galėjo paveikti konkurso rezultatus. „Bitė“ tikina galėjusi šias paslaugas suteikti 900 tūkst. eurų pigiau.

NATO viršūnių susitikimas vyks liepos 11–12 dienomis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)