„Vietoj to, kad panaudotų sviedinį, nužudytų priešą, išsaugotų mūsų kario gyvybę, žudo mūsų karius. O laimingas senelis galvoja, kad jam gerai. Kas bus, jei paaiškės, jei tas senukas – visiškas mulkis?“ – tai dar vienas J. Prigožino pareiškimas.

Ir nebe tiek svarbu, ar turėtas omenyje S. Šoigu (gimęs 1955 m.), V. Gerasimovas (gimęs 1955 m.) ar V. Putinas (gimęs 1952 m.). „Jaunikaitis“ J. Prigožinas (gimęs 1961 m.) ne tik kaltina Rusijos valdantį elitą karinėmis nesėkmėmis, bet ir viešai juos žemina.

Mafijiniame „pacanų“ režime tai didesnis įžeidimas nei kaltinimas valstybės išdavimu.

Tai visiškai nebepanašu į gudrų Kremliaus planą, tarpusavyje kiršinant ir taip valdant galios centrus. Tai greičiau visų karas prieš visus siekiant nusimesti pralaimėjimo kaltę.

Jau kelinta diena tęsiasi rusų raketų smūgiai Ukrainos miestams. Antradienį daugiau naudota iš laivų kylančių „Kalibr“ ir iš strateginių bombonešių „Tu95“ paleidžiamų raketų „Kh101“ ir „Kh555“.

Iš 25 paleistų raketų, Ukrainos oro gynyba numušė 23. Tad galima teigti, jog jei pirmadienio rusų smūgiai dronais – savižudžiais buvo siekis identifikuoti Ukrainos pajėgų oro gynybos spragas, tai po antradienio panašu, kad toks okupantų planas žlugo.

Netgi nežiūrint į tai, kad rusai atakuodami didmiesčius, priverčia ukrainiečius kažkiek oro gynybos priemonių laikyti arti savo miestų, su tikslu apsaugoti civilius, o ne dengti fronto kontaktinę liniją.

Kurioje antradienį kaip tik ir buvo fiksuojamas rusų aviacijos suaktyvėjimas.

Luhansko kryptis

Panašu, kad ukrainiečių dėmesys nuo Briansko persiorientavo link Belhorodo srities.

Jie čia naktį atakavo strategiškai svarbų Valuikų miesto komunikacinį mazgą. Čia susikerta geležinkelio keliai iš Voronežo ir Kursko. Tai tiesioginis, patogiausias ir vienintelis maršrutas geležinkeliu iki Starobelsko, kur yra viena iš pagrindinių agresoriaus aprūpinimo vietų (bazių).

Valuikų geležinkelio mazgas yra 25 km nuo sienos, tad šiuo metu gali būti pasiekiamas Ukrainos artilerijos vienetų haubicomis (pvz. 155 mm), ką jau kalbėti apie MLRS, raketas ar dronus.

Tikėtina, tokie smūgiai tik dažnės, ypač, jei ukrainiečiai planuoja puolamuosius veiksmus vystyti Svatovės sektoriuje.

Svatovė. Kontaktinėje linijoje – be pakitimų. Rusų aviacija smogė Masiutivkai ir Zapadnei. Masiutivka, esanti ruože tarp kontaktinės linijos ir Oskilo upės (1,7 km į gylį) bei kitoje Oskilo upės pusėje esanti Zapadnė galėtų būti nebent ukrainiečių SOP, žvalgybos ir lengvųjų pėstininkų koncentracijos vieta (susitelkimo rajonas) prieš artėjantį puolimą.

Kokį efektą šie vienetai davė per Iziumo puolimą, jau matėme. Dėl to visiškai atmesti to, kad rusai bando naikinti ukrainiečių puolimo galimą placdarmą, negalime. Tačiau taip pat gali būti, kad pasinaudodami aviacija okupantai ruošia dirvą savo lokaliems puolimo veiksmams Masiutivkoje, su tikslu išlyginti kontaktinę liniją, užimti patogesnes gynybai pozicijas palei Oskilo upę. Kaip bus – matysime.

DNIPRO, UKRAINE - MAY 9, 2023 - A man stands on the roof of a residential building affected by the falling debris of a Russian rocket in Dnipro, central Ukraine.//UKRINFORMAGENCY_ukr011763/Credit:Mykola Miakshykov/UKRINFO/SIPA/2305091449/Credit:Mykola Miakshykov/UKRINFO/SIPA/2305091504

Kremina. Pakitimų nėra, kontaktinėje linijoje sąlyginai ramu.

Lisičianskas. Rusai vėl surengė puolimą Bilohorivkos link, ukrainiečiai apsigynė. Sektoriuje taip pat aktyviai veikia rusų aviacija. Ji kaip ir Svatovės atveju, taip pat smūgiuoja kontaktinėje linijoje, t.y. rusų tikslas padėti savo pajėgoms ant žemės, o ne siekti operacinių tikslų (pvz. atakuoti aplink Siverską esančius ukrainiečių rezervus ar jų komunikacinius mazgus).

Tikėtina, to jiems daryti neleidžia Ukrainos oro gynyba bei praretintas pačių rusų oro gynybos skėtis, kuris galėtu pridengti aviacijos veikimą.

Donecko kryptis

Bachmutas. Chromovė – Bohdanivka ruože rusai tęsia puolimą, tačiau šį kartą jiems nepavyko pasiekti net minimalių rezultatų. Ukrainos vienetai pereidinėja į kontratakas.

Bachmute rusų puolimas įstrigęs, karščiausia ir toliau aplink Čaikoskogo gatvę vakarinėje miesto dalyje.

Časiv Jaras – Ivanivskė kelio pietinėje dalyje okupantai be sustojimo bando atkirsti Časiv Jarą.

Jų puolimas ir vėl baigėsi nesėkme. Pirmadienį šią gyvenvietę atakavę MLRS ir raketomis, rusai šiandien taip pat naudojo aviaciją. Panašu, nepavykus atkirsti Bachmuto gynėjų grupuotės per šiaurinį flangą, rusai bando šį uždavinį įgyvendinti pietiniame flange.

Avdijivka – Marijinka. Šiauriniame Avdijivkos flange agresoriaus atakos kiek aprimo.

Pervomaiskės ruože toliau tęsiasi pozicinės kautynės.

Marijinkos ruože ukrainiečiai toliau didvyriškai atmušinėja nesibaigiančias okupantų atakas. Agresorius vėl sutelkė savo pastangas pačiame mieste bei bando išstumti gynėjus iš gyvenvietės, tačiau mažasis Bachmutas ir toliau laikosi.

Vuhledaras. Be pakitimų, daugiausia darbo abiejų pusių artileristams.

Zaporižios kryptis

Nedideli susidūrimai kontaktinėje linijoje, dirba žvalgai ir artileristai.

Komentuodami agresoriaus gynybines pozicijas nuo Orihivo iki Tokmako ekspertai pabrėžė, kad analizuojamas operacinis rajonas yra apie 15 km į plotį ir 25 km į gylį.

Viešų šaltinių duomenimis, čia veikia rusų motošaulių pulkas, desantininkų brigados (tikėtina, 11-osios) vienetai ir „Wagner“ samdinių bataliono dydžio padalinys.

Karas Ukrainoje

Gynybinės operacijos tikslas akivaizdus – neleisti Ukrainos pajėgoms priartėti ir įsitvirtinti darbiniu artilerijai atstumu iki Tokmako (10-15 km).

Penkios gynybinės linijos išdėstytos sluoksniuoto pyrago principu:

Pirmoje linijoje veikia priešakinės pajėgos (būrio, kuopos dydžio atramos punktai), kurios turi stabdyti ukrainiečių lokalias atakas, žvalgus ir perspėti apie prasidedantį Ukrainos pajėgų puolimą.

Antroji linija – tai gerai įtvirtinta tranšėjų sistema, kuri skirta ginti Robotynės gyvenvietę.

Trečioje linijoje koncentruojama artilerija bei mechanizuotas rezervas. Jo paskirtis yra vykdyti kontratakas į antrą liniją ir/ar pereiti į kontrpuolimą. Kontratakuojančioms rusų pajėgoms reikalingas mobilumas, nes šioje linijoje įtvirtinimų ir kliūčių gerokai mažiau nei antrojoje.

Ketvirtoji linija yra gyvybiškai svarbi vieta Rusijos pajėgoms, kurios praradimas nulemtų agresoriaus gynybos žlugimą šiame ruože iš principo. Tam tikra galutinė gynybinė linija. Jos esmė – Solodka Balkos išlaikymas (15 km iki Tokmako).

Penktoji linija skirta pereiti į Tokmako gyvenvietės ir prieigų gynybą, jei rusų gynybinė operacija žlugtų pačiame ruože.

Neabejotina, kad šie duomenys ir ekspertų trumpa analizė nėra pilnas vaizdas. Tačiau iš to ką matome, galima spėti, kad lengvo pasivaikščiojimo nebus.

Pietų kryptis

Ukrainiečių dronai toliau aktyvūs Krymo pusiasalyje. Tiesa, apie didesnio masto sėkmingus smūgius nepranešama. Tuo pačiu, Ukrainos pajėgų dronai vėl virš Kerčės tilto. Vienas tokių nukrito ar buvo numuštas Tamane (Rusijos teritorijoje).

Ten pat praeitą savaitę ukrainiečiai jau buvo sėkmingai smogę degalų saugyklai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)