Apie vykdomą pasiruošimą ir su tuo susijusius sunkumus J. Bortkevičius trečiadienį plačiau papasakojo feisbuke. Pasak jo, kad bus ekstremalu, buvo akivaizdu nuo pat pradžių.

Išvada buvo griežta: netinka

Anot jo, 2022 m. rugsėjo pabaigoje „Litexpo“ apsilankę NATO sekretoriato atstovai apžiūrėjo patalpas, iščiupinėjo konstrukcijas, įvertino saugumą.

„Jų išvada buvo griežta – tai, ką jie mato, NATO viršūnių susitikimui netinka, tad teks keistis iš esmės: griauti, perstatyti, pritaikyti. Laukė milžiniški darbai, bet tik po šio vizito sužinojome tikslius poreikius, techninius ir kokybės reikalavimus“, – teigia jis.

Su premjerės Ingridos Šimonytės suburta darbo grupe „Litexpo“ patvirtino griežtą darbų planą.

„Spalį skyrėme techninių specifikacijų rašymui pagal NATO kiekvienai renginio erdvei nustatytus aukščiausius saugumo ir išpildymo sudėtingumo reikalavimus. O didžioji dalis pirkimų privalėjo būti baigta dar iki 2022 m. pabaigos, kad tiekėjai spėtų užsakyti itin specifinius NATO reikalavimus privalančias atitikti prekes“, – rašo jis.

J. Bortkevičius pabrėžė, kad – ne, pusantrų metų viešiesiems pirkimams „Litexpo“ niekada neturėjo.

Justinas Bortkevičius

„Didžiajai daliai pirkimų turėjome lygiai du mėnesius, nes pagal darbų grafiką sutartys su tiekėjais privalėjo būti pasirašytos dar 2022 m. pabaigoje“, – teigia jis.

Pasak direktoriaus, kasmet „Litexpo“ atlieka viešųjų pirkimų už maždaug 3 mln. eurų.

„Neskelbiamų derybų nevykdėme niekada. Natūralu, kad šiandien girdime klausimą – kodėl šįkart turėjo būti neskelbiamos derybos. Tačiau, įvertinę Viešųjų pirkimų įstatyme numatytas galimybes, visi – „Litexpo“ vadovybė, Bendrovės valdyba, URM ir LRV darbo grupė – vieningai sutarėme, kad ypatinga skuba nepalieka jokio kito pasirinkimo“, – teigia jis.

Visi turi turėti VSD leidimus

Anot vadovo, „Litexpo“ per trumpiausią įmanomą laiką privalėjo rasti rimčiausius savo srities profesionalus, patikimiausias įmones, kurios preciziškai tiksliai atitiktų NATO kokybės reikalavimus, turėtų nepriekaištingą reputaciją, kaip to reikalauja STT, VMI, FNTT ir VPT, bei gautų Valstybės saugumo departamento (VSD) leidimus dirbti su informacija su žyme SLAPTAI.

„Taip, būtent – visos įmonės ir visi jų darbuotojai, kurie turės prieigą prie įrangos ar patalpų, kur posėdžiaus NATO lyderiai, privalės turėti VSD leidimus. Kas susidūrė, žino – vien šių leidimų gavimas gali užtrukti iki pusės metų. Tad nuo pirmos dienos iki pat dabar esu tikras dėl mūsų sprendimų – turime juos pagrindžiančius argumentus ir bet kada pateiksime juos atsakingoms kontroliuojančioms institucijoms, taip pat ir dokumentus, kurie dėl saugumo reikalavimų negali būti skelbiami viešai“, – pabrėžia jis.

Anot J. Bortkevičiaus, jautri informacija ir NATO keliami konfidencialumo reikalavimai yra viena priežasčių, kodėl „Litexpo“ negali viešai nagrinėti techninių specifikacijų, kurios didžiąja dalimi nulemia kainas.

„Tačiau kalbame apie išskirtinius reikalavimus. Lyginti NATO viršūnių susitikimą su M.A.M.A. apdovanojimais yra ne tik neprofesionalu, bet tiesiog elementari spekuliacija. Aukščiausios kokybės įrangą nuomojame daugiau nei mėnesiui, beveik visa ji bus atvežta iš užsienio, jau nekalbant apie tai, kad vasara yra pats karščiausias kitų renginių sezonas“, – kiek anksčiau žiniasklaidoje buvusius pastebėjimus, kad renginiai esą kainuoja pigiau, įvertino jis.

Vadovas pabrėžė, kad birželio 30 d. „Litexpo“ privalo būti šimtu procentu paruošta priimti svečius ir tokia įranga paskutinę akimirką nesuvažiuos.

Išleisime mažiau nei ispanai

„Ar galėjo būti pigiau? Taip, padarėme viską, kad būtų. Kaip nurodo vieši ispaniški šaltiniai, kongresų centro Madride IFEMA pritaikymui NATO viršūnių susitikimui pernai prireikė 35,8 mln. eurų. Mes „Litexpo“ perstatysime ir renginiui parengsime už 17 mln. eurų. Ar laukiame dvigubai mažiau svečių? Tikrai ne – delegacijų, kortežų, apsaugos, žurnalistų ir pan. skaičius toks pat įspūdingas kaip ir Madride“, – teigia jis.

Kiekvieno pirkimo atveju, anot jo, „Litexpo“ ieškojo geriausios įmanomos galimybės – apklausė bent kelis tiekėjus, darė rinkos tyrimus. Tai esą ir atsispindi šiuose skaičiuose.

„Tuo pat metu reikia suprasti, kad šis, Lietuvai išskirtinis renginys bei su juo susiję organizaciniai darbai, taip pat ir viešieji pirkimai, privalo laikytis nulinės tolerancijos bet kokiai nesėkmei, o tai pirmiausia reiškia ir nulinę toleranciją rizikai gauti nekokybišką paslaugą ar visai jos negauti konkrečiu laiku, o kalbame apie maksimalias apkrovas, aukščiausius kokybės ir saugumo reikalavimus. Bet koks „feilas“ lemtų nenusakomo dydžio žalą Lietuvos valstybės reputacijai“, – rašo jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)