„Nėra jokių pasiteisinimų dėl pasibaisėtino Seimo nario Žemaitaičio pareiškimo. Galima kritikuoti Izraelį, Lietuvą, Nyderlandus ar bet kurią kitą šalį. Tačiau antisemitinis šlamštas yra nepriimtinas. Reiškiu visišką solidarumą su žydų bendruomene“, – Tviteryje rašė Dž. Tvisas.

Tarptautinės kritikos R. Žemaitaitis susilaukė po to, kai „Facebook“ paskyroje pasidalino įrašu apie netoli Betliejaus, Palestinoje, Izraelio nugriautą mokyklą. Jame parlamentaras pareiškė, kad „be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – IZRAELIS“.

„Vienas su tankais mokyklas griauna, kitas su traktoriais. (…) ES teigė esanti pasibaisėjusi incidentu, kai Izraelio pajėgos auštant atvyko į mokyklą (…) Po tokių įvykių, nelieka nuostabos, kodėl gimsta tokie pasakymai: lipo žydas kopėčiom ir nukrito netyčiom. Imkit, vaikai, pagaliuką ir užmuškit tą žyduką... (…) Kas turi dar nutikti, kad Izraelis suprastų, kad tokios provokacijos ir tokie veiksmai tik dar labiau kelia pyktį ir kartu neapykantą žydams ir jų tautai“, – rašė parlamentaras.

Į šiuos pareiškimus netruko sureaguoti Izraelio, Vokietijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) ambasados.

Antradienio popietę Vilniaus apylinkės prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl, įtariama, neapykantos skatinimo bei kurstymo prieš žmonių grupę dėl jų tautybės.

Tuo metu Seime parlamentarai dėl R. Žemaitaičio pasisakymų kreipėsi į Etikos ir procedūrų komisiją, prieš tai paraginę jį viešai atsiprašyti už savo žodžius. Visgi R. Žemaitaitis pareiškė kaltės dėl savo pasisakymų nejaučiantis ir į raginimus atsiprašyti nereaguosiantis.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)