Jų teigimu, L. Pernavas jau lankėsi STT, susitikinėjo su kolegomis.

„Vakar? Taip naudojausi. Todėl, kad buvau susitikime su kolegomis“, – antradienį LNK žinioms sakė L. Pernavas.

STT atstovė tai tik patvirtina – L. Pernavas pirmadienį lankėsi STT ir paaiškina, kas ir kaip.

„Pirmadienį L. Pernavas lankėsi STT. Čia vyko darbinis susitikimas su STT vadovybe. Ir po susitikimo jis buvo tiesiog pavežtas“, – LNK žinioms teigė STT atstovė Dovilė Andrijauskaitė.

Kur L. Pernavas važiavo, STT atstovė neatskleidžia.

„Tiesiog buvo paklausta, kur jis vyksta. Mes pasižiūrėjome, kad vykstame į tą pačią pusę“, – tikino ji.

LNK žinios klausė, ar toks buvusio policijos generalinio komisaro pavežėjimas nėra suteikta privilegija.

„L. Pernavas dar ir dabar yra Lietuvos policijos atašė Jungtinėje Karalystėje, jis yra pareigūnas. Privilegijos šioje vietoje tikrai nėra“, – kalbėjo STT atstovė D. Andrijauskaitė.

Taigi, ji teigia, jog tai buvo tik kolegiškas pavežėjimas STT pareigūnams ir L. Pernavui važiuojant į tą pačią pusę.

O kol L. Pernavas į STT vadovo kėdę dar neatsisėdo, Seime antradienį buvo išklausomas Prezidentūros teikimas.

„Leiskime jums šiandien pristatyti Lietuvos Respublikos prezidento dekretą dėl teikimo Lietuvos Respublikos Seimui pritarti L. Pernavo skyrimui STT direktoriumi“, – antradienį Seime sakė prezidento Gitano Nausėdos vyriausiasis patarėjas Kęstutis Budrys.

Po to į Seimo tribūną stojo ir pats kandidatas L. Pernavas.

„Policijoje subrendau kaip žmogus, kaip vadovas, įgydamas įvairialypę patirtį ir kompetencijas. Organizuodamas jos veiklą visada siekiau aiškių, užsibrėžtų tikslų ir maksimalaus rezultato, nors ir su ribotais resursais“, – kalbėjo jis.

Kandidatui į STT vadovus pasipylė ir Seimo narių klausimai.

„Ar yra tokių pavardžių, kokių jūs išsigąsite“, – tokį klausimą L. Pernavui uždavė valstietis Dainius Kapenis.

„Ar išsigąsiu? Paskambinkite man ir pamatysite“, – mįslingai į klausimą atsakė L. Pernavas.

Prezidento G. Nausėdos vyriausiasis patarėjas K. Budrys teigė, kad šalies vadovas susiformavo principus ir kriterijus, kuriuos turėtų atitikti naujasis kandidatas.

„Ir iš tikrųjų kandidato paieška užtruko. Tai turi būti stiprus lyderis, kuris jau įrodė ir vadovavo institucijai. Turi būti ir antikorupcinio darbo patirtis, kad nekiltų abejonių, kaip tas žmogus yra susijęs su korupcija. Turi būti ir tarptautinio darbo patirtis, nes žinome, kiek STT yra aktyvi toje tarptautinėje veikloje. Ir kandidatūra turi būti iš teisėsauginio pasaulio. Baudžiamasis procesas, prezidento manymu, yra vienas iš prioritetų“, – kalbėjo K. Budrys.

Opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ partijos pirmininkas Saulius Skvernelis L. Pernavo kandidatūrą įvardijo taip pat mįslingai.

„Apie kolegas gerai, arba nieko. Tai aš nieko tada. Visoms valstybės institucijoms skiriami vadovauti policijos pareigūnai. STT – policininkas, muitinė – policininkas, FNTT – policininkas ir taip toliau.

Ar tai yra gerai demokratinėje visuomenėje? Diskusijai tai palikime“, – sakė jis.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė–Nielsen sakė žinanti, kad pareigūnų bendruomenėje nuomonės apie L. Pernavą išsiskiria. Ji teigė, jog kandidatui prieš atsakant į klausimus Seimo frakcijose, parlamentarų pozicijos taip pat skiriasi.

Labiausiai L. Pernavą kritikuoja profesinės sąjungos – neva buvo padaryta vadovavimo klaidų. Dėl to blogėjo kriminogeninė situacija.

LNK šaltinių duomenimis, mainais už tai, kad Seimas pritars L. Pernavo kandidatūrai, prezidentas galimai pasirašys keletą įstatymų. Vienas iš jų – banko solidarumo mokesčio įstatymas.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: