„Tokie neatsakingi pareiškimai kenkia Lietuvos įvaizdžiui pasaulyje ir dvišaliams santykiams“, – sakoma prezidento patarėjo Tomo Beržinsko perduotame Prezidentūros komentare.

Reakcija iš Vokietijos: toks žiaurus pareiškimas šokiruoja

Dėl R. Žemaitaičio pasisakymų kilo tikra audra ne tik Lietuvoje. Į politiko pasisakymus jau sureagavo ne tik Lietuvos politikai, bet taip pat Izraelio, Vokietijos ambasados. Vilniaus apylinkės prokuratūros prokurorai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl, įtariama, neapykantos skatinimo bei kurstymo prieš žmonių grupę dėl jų tautybės.

Tyrimas pradėtas įvertinus Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtą įrašą, kuriame gali būti įžvelgiamos antisemitizmo ir neapykantos skleidimo formos, praneša Prokuratūra.

Seimo nariai renka parašus dėl kreipimosi į Etikos ir procedūrų komisiją dėl parlamentaro Remigijaus Žemaitaičio pasisakymų apie Palestinoje nugriautą mokyklą. Iniciatyvą pranešė palaikysianti ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Noriu pabrėžti, kad šita mokykla buvo išimtinai finansuota iš Europos sąjungos – iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Bulgarijos, Vokietijos, Ispanijos ir kitų valstybių šalių.(...) Ir jei mes manome, kad 21 amžiuje galima leisti kažkokiai valstybei sprogdinti ar naikinti tokius kitos valstybės objektus, tai leiskite paklausti patys savęs – kokiomis moralinėmis ir politinėmis vertybėmis jūs šiandieną gyvenate? Aš gyvenu daug aukštesnėmis nei jūs manote“, – antradienį iš Seimo tribūnos kalbėjo R. Žemaitaitis.

Pasisakymo metu parlamentaras šiuos Izraelio veiksmus pavadino „barbarų ir maurų“ elgesiu.

Pasisakymą vadina antisemitiniu išpuoliu

Į R. Žemaitaičio pareiškimą Seime sureagavo ir konservatorius Andrius Vyšniauskas. Jo teigimu, R. Žemaitaičio pasisakymas buvo „labai rimtas antisemitinis išpuolis“.

Remigijus Žemaitaitis

„(Girdėjome – ELTA), kaip žmogus dergia laisvą, nepriklausomą Izraelio valstybę, sako netiesą ir vietoje to, kad atsiprašytų už savo žodžius, toliau klimpsta į tą bjaurią situaciją. Man atrodo, kad kiekvieno Seimo nario garbės reikalas šiandien yra pasakyti aiškiai ir ne dviprasmiškai, kad atsiriboja nuo tokių Žemaitaičio žodžių ir pozicijos“, – sakė A. Vyšniauskas.

R. Žemaitaičio situaciją pakomentavo ir Gabrielius Landsbergis.

„Mane šokiruoja R. Žemaitaičio antisemitiniai pareiškimai ir žmogiškai pikta, kad parlamentarui trūksta adekvatumo ir supratingumo. Tokiam elgesiui negali būti jokio pateisinimo. Viliuosi, kad prokuratūra netrukus ištirs galimai neapykantą skleidžiantį R. Žemaitaičio įrašą. Labai apgailestauju dėl šios situacijos“, – sakė jis.

Pirmadienį R. Žemaitaitis savo „Facebook“ paskyroje pasidalino kontroversišku įrašu apie netoli Betliejaus nugriautą mokyklą. Politikas pareiškė, kad „be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – IZRAELIS“.

„Vienas su tankais mokyklas griauna, kitas su traktoriais. (…) ES teigė esanti pasibaisėjusi incidentu, kai Izraelio pajėgos auštant atvyko į mokyklą (…) Reikia tik konstatuoti, kad ši mokykla buvo pastatyta ES finansų dėka. (…) Kas turi dar nutikti, kad Izraelis suprastų, kad tokios provokacijos ir tokie veiksmai tik dar labiau kelia pyktį ir kartu neapykantą žydams ir jų tautai“, – rašė parlamentaras.

Į šiuos pareiškimus netruko sureaguoti Izraelio ambasada. Kaip buvo skelbiama oficialioje atstovybės paskyroje „Facebook“, ambasada buvo „šokiruota“, kai pamatė R. Žemaitaičio įrašą socialiniame tinkle.

Nurodoma, kad naudodamasis proga R. Žemaitaitis siekė legitimuoti antisemitines nuostatas bei susidorojimą su žydais. Seimo narys raginamas už tokius žodžius atsiprašyti.

Žemaitaitis: mano teisė interpretuoti, kaip aš noriu

„Tegu tiria, ar man gaila, kad etikos sargai vieną ar du kartus ištirs. Galvojate, kad aš kažko bijau?“ – žurnalistams Seime aiškino R. Žemaitaitis.

Politikas griežtai atsisakė pripažinti suklydęs dėl savo pasisakymo. Pasak jo, jis tarptautinio pasmerkimo sulaukusias frazes gali interpretuoti kaip tinkamas.

„Jūs interpretuokite kaip norite: aš interpretuoju vienaip, o jūs interpretuokite kitaip. Mano teisė interpretuoti, kaip aš noriu“, – teigė jis ir toliau piktinosi Izraelio veiksmais.

„Aš tikrai tikėjausi, kad reakcija bus pakankamai audringa, ir tikėjausi, kad Izraelio atstovai išeis viešai ir atsiprašys būtent ES ir Palestinos vaikų, kurių mokykla buvo sugriauta“, – teigė jis.

„Po tokių įvykių visuomenėje atsiranda didelis nepasitenkinimas“, – akcentavo parlamentaras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)