Kaip rašoma, Nacionalinės elektroninių cigarečių asociacijos teigimu, Lietuvoje legaliai veikiantys verslai laikosi visų įstatymų tarp kurių – draudimo elektronines cigaretes ir jų priedus parduoti nepilnamečiams asmenims. Pasak jų, nepilnamečiai draudžiamas prekes įsigyja nelegaliai šešėlinėje rinkoje, į kurios kontroliavimą ir turėtų būti skiriamas didžiausias dėmesys.

Nacionalinės elektroninių cigarečių asociacijos kreipimesi į valdžios atstovus akcentuojama, kad šiuo metu pardavinėjamos elektroninės cigaretės ir jų priedai yra legaliai į šalį patenkančios prekės, kurių saugumas ir patikimumas yra patikrintos atsakingų Lietuvos ir Europos Sąjungos institucijų. Pasak verslo atstovų, tai reiškia, kad pirkėjai visada gali jaustis saugūs, kad įsigys patikrintą prekę.

Kitokiomis taisyklėmis žaidžiama šešėlinėje rinkoje, kuri, kaip teigiama išsiųstame rašte, uždraudus legalių verslų veiklą, tik dar labiau išsiplės ir nepaliks kitos išeities kaip gyventojams elektronines cigaretes bei jų priedus įsigyti nelegaliai ir nesaugiai.

Rašte akcentuojama, kad iki šiol nėra nustatyta nei vieno atvejo, kad legalioje prekyboje esantys produktai sukeltų apsinuodijimą ar kitus, oficialiai nepatvirtintus, sveikatos sutrikimus. Lygiai taip pat kaip nėra nustatyta nei vieno atvejo, kad elektroninių cigarečių skysčiuose būtų aptikta psichotropinių ar kitų šalyje draudžiamų medžiagų.

Pasak asociacijos, dauguma sudėtingiausių apsinuodijimo ar kitų sveikatos sutrikimų atvejų yra nepilnamečių tarpe, kas tik įrodo, kad pirkdami nelegalioje rinkoje nei vienas nėra užtikrintas, kokį produktą vartoja ir ar jis nesukels žymių sveikatos sutrikimų.

Seimo nariams išsiųstame rašte raginama nebenusukti dėmesio nuo šešėlinės rinkos ir pradėti ieškoti tikrųjų sprendimų, kurie sumažintų nelegalios prekybos mastus šalyje bei apsaugotų gyventojus nuo galimai nesaugių produktų, sukeliančių sveikatos sutrikimus ir apsinuodijimus.

Asociacijos teigimu, visų pirma, turėtų būti renkamasi siekiamybė reguliuoti elektroninių cigarečių bei jų priedų saugumą, kas daroma leidžiant verslams legaliai veikti rinkoje, o gyventojams įsigyti produktą, kuris yra saugus ir patikrintas visų atsakingų institucijų. Taip pat sugriežtinti jau dabar veikiančių įstatymų kontrolę, kad nepilnamečiai asmenys jokiais keliais negalėtų įsigyti valstybės įstatymuose draudžiamų prekių bei produktų, tarp kurių ne tik elektroninės cigaretės, tačiau ir tabako, narkotiniai gaminiai, alkoholiniai bei energetiniai gėrimai.

Dabartinė vykdoma grasinimų ir gasdinimų politika neduos žymių rezultatų, nes ne elektroninės cigaretės yra problemos priežastis, o narkotikų prieinamumas – teigiama išsiųstame rašte. Pasak asociacijos, tam reikalingi sisteminiai ilgalaikiai siūlymai, skirti mažinti spragas švietime bei teisinėje sistemoje, derinami visų institucijų veiksmai, kartu įtraukiant ir legaliai veikiantį elektroninių cigarečių verslą, ieškant sprendimų ir atsižvelgiant į siūlymus“, – rašoma pareiškime.

Pavadino ciniškiausiu verslu

Kaip jau rašėme anksčiau, el. cigaretes pardavinėjantis verslas – ciniškiausias iš matytų, aiškino Delfi kalbintas Seimo narys Vytautas Kernagis. Seime, pasak jo, rengiamos įstatymų pataisos, kad šio verslo kontrolė būtų dar didesnė.

„Aš manau, kad tai yra <...> ciniškiausias verslas, su kuriuo aš esu susidūręs. Jie tiesiog į akis rodo įstatymą ir sako: žiūrėkit, jūs kalbate, kad padarėte Danijoje skonio tyrimus, o mūsų elektroninės cigaretės yra su kvapu, tai jūs kaip ir nelabai mums turite ką prikišti. Mes sakom, kad jūs juk suprantat, kad skonis, kvapai yra draudžiami. [Atsako]: taip, bet įstatyme galima įskaityti, kad draudžiamas tik skonis.

Tai ką mes dabar darom <...>. Pirmas žingsnis, turėčiau kitą savaitę užregistruoti du įstatymo projektus. Vienas yra palengvinti darbą Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentui (NTAKD), kad jie turėtų slaptą pirkėją. Jie dabar turi, bet privalo pranešti iš anksto, kad ateis patikrinti, tai čia ne slaptas pirkėjas, daugiau vizitas. O dabar jie turės galimybę turėti slaptą pirkėją.

Ir kitas dalykas, kad VVTAT galėtų siųsti į laboratorijas ir, sulaukusi atsakymo, pasakytų, kuris gaminys yra negalimas Lietuvoje. Į tai įeis ir cheminės sudėtys, ir pakuočių pakeitimai. Bus kokie 4–5 pakeitimai, tai, ko prašo tarnybos“, – vardijo parlamentaras.

Šie pakeitimai esą turėtų palengvinti tarnybų darbą, bet pats V. Kernagis teigė netikintis, kad tai duos naudos. Naudos esą neduoda net baudų didinimas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją