Seimo nariai renka parašus dėl kreipimosi į Etikos ir procedūrų komisiją dėl parlamentaro Remigijaus Žemaitaičio pasisakymų apie Palestinoje nugriautą mokyklą. Iniciatyvą pranešė palaikysianti ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Kolegos Seimo nariai renka parašus dėl kreipimosi į Etikos ir procedūrų komisiją, palaikau šią iniciatyvą. Vis tik R. Žemaitaitis savo pareiškimuose turi pradėti jausti ribas ir privalo atsakyti už savo žodžius“, – „Facebook“ socialiniame tinkle pažymėjo Seimo pirmininkė.

Ji pridėjo, kad viešojoje erdvėje atsiradę R. Žemaitaičio pasisakymai apie Izraelio tautą – „išskirtinis akibrokštas“.

„Izraelio veiksmus dėl nugriautos mokyklos prilyginti Putino karui Ukrainoje ir tokiame kontekste ištraukti lietuviško buitinio antisemitizmo pavyzdį, taip pademonstruojant nepagarbą tiek Lietuvos, tiek viso pasaulio žydams, yra išskirtinis akibrokštas. Ir visa tai R. Žemaitaitis viešai paskelbė gegužės 8 d., kai minima Antrojo pasaulinio karo pabaiga. Karo, nusinešusio milijonus gyvybių ir pasauliui parodžiusio Holokausto siaubą“, – pabrėžė V. Čmilytė-Nielsen.

Vokietijos ambasada išplatino pranešimą.

„Šokiruoja toks aršus ir žiaurus antisemitinis pareiškimas iš vieno iš mūsų Europos šeimos parlamento nario lūpų, ypač Europos dieną – dieną, kai visi su pasididžiavimu švenčiame bendras Europos Sąjungos vertybes“, – sako ambasadorius Matthias Sonn.

„Galiu tik pritarti savo kolegės iš Izraelio išreikštam pasibaisėjimui ir pridurti savo asmeninį pasibjaurėjimą tokiu šlykščiu žudikiškos neapykantos kalbos demonstravimu. Būtina pabrėžti, kad tai visiškai nesusiję su pritarimu ar nepritarimu Izraelio politikai ar veiksmams.

Šių pasibaisėtinių pasisakymų akivaizdoje oficialiai reiškiu visišką Vokietijos solidarumą su Lietuvos žydų bendruomene, kurios vos penki procentai išgyveno nacistinės Vokietijos okupaciją Lietuvoje 1941–1944 m.

Taip pat dar kartą pabrėžiu, kad mano šalis tvirtai remia tuos sąžiningus viso politinio spektro lietuvius, kurie šiandien išdrįsta stoti į akistatą su jų šalyje ir tarp jų tautiečių įvykdytais Holokausto baisumais.“, – sako Vokietijos ambasadorius Mathiasas Sonnas.

„Noriu pabrėžti, kad šita mokykla buvo išimtinai finansuota iš Europos sąjungos – iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Bulgarijos, Vokietijos, Ispanijos ir kitų valstybių šalių.(...) Ir jei mes manome, kad 21 amžiuje galima leisti kažkokiai valstybei sprogdinti ar naikinti tokius kitos valstybės objektus, tai leiskite paklausti patys savęs – kokiomis moralinėmis ir politinėmis vertybėmis jūs šiandieną gyvenate? Aš gyvenu daug aukštesnėmis nei jūs manote“, – antradienį iš Seimo tribūnos kalbėjo R. Žemaitaitis.

Pasisakymo metu parlamentaras šiuos Izraelio veiksmus pavadino „barbarų ir maurų“ elgesiu.

Į R. Žemaitaičio pareiškimą Seime sureagavo ir konservatorius Andrius Vyšniauskas. Jo teigimu, R. Žemaitaičio pasisakymas buvo „labai rimtas antisemitinis išpuolis“.

„(Girdėjome – ELTA), kaip žmogus dergia laisvą, nepriklausomą Izraelio valstybę, sako netiesą ir vietoje to, kad atsiprašytų už savo žodžius, toliau klimpsta į tą bjaurią situaciją. Man atrodo, kad kiekvieno Seimo nario garbės reikalas šiandien yra pasakyti aiškiai ir ne dviprasmiškai, kad atsiriboja nuo tokių Žemaitaičio žodžių ir pozicijos“, – sakė A. Vyšniauskas.

Į R. Žemaitaičio situaciją sureagavo ir G. Landsbergis.

„Mane šokiruoja R. Žemaitaičio antisemitiniai pareiškimai ir žmogiškai pikta, kad parlamentarui trūksta adekvatumo ir supratingumo. Tokiam elgesiui negali būti jokio pateisinimo. Viliuosi, kad prokuratūra netrukus ištirs galimai neapykantą skleidžiantį R. Žemaitaičio įrašą. Labai apgailestauju dėl šios situacijos“, – sako jis.

Dėl kilusio skandalo dar anksčiau, antradienį, neliko abejingas ir Liberalų frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas. Plenarinio posėdžio pradžioje politikas kreipėsi į R. Žemaitaitį nurodydamas, kad šis sukėlė ne tik didžiulį visuomenės nepasitenkinimą, bet ir „diplomatinį skandalą“.

„Labai norėtųsi išgirsti Seimo nario (...) Remigijaus Žemaitaičio ar atsiprašymą, ar kažkokias kitas reakcijas į savo paties įrašus „Facebook“, kurie sukėlė ir tarptautinį nepasitenkinimą, ir tikrai diplomatinį skandalą. Norėtųsi tą matyti“, – sakė liberalas.

E. Gentvilo pasisakymas Seimo salėje buvo palydėtas plojimais.

ELTA primena, kad pirmadienį R. Žemaitaitis savo „Facebook“ paskyroje pasidalino kontroversišku įrašu apie netoli Betliejaus nugriautą mokyklą. Politikas pareiškė, kad „be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – IZRAELIS“.

„Vienas su tankais mokyklas griauna, kitas su traktoriais. (…) ES teigė esanti pasibaisėjusi incidentu, kai Izraelio pajėgos auštant atvyko į mokyklą (…) Reikia tik konstatuoti, kad ši mokykla buvo pastatyta ES finansų dėka. (…) Kas turi dar nutikti, kad Izraelis suprastų, kad tokios provokacijos ir tokie veiksmai tik dar labiau kelia pyktį ir kartu neapykantą žydams ir jų tautai“, – rašė parlamentaras.

Į šiuos pareiškimus netruko sureaguoti Izraelio ambasada. Kaip buvo skelbiama oficialioje atstovybės paskyroje „Facebook“, ambasada buvo „šokiruota“, kai pamatė R. Žemaitaičio įrašą socialiniame tinkle.

Nurodoma, kad naudodamasis proga R. Žemaitaitis siekė legitimuoti antisemitines nuostatas bei susidorojimą su žydais. Seimo nario reikalaujama už tokius žodžius atsiprašyti.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl, įtariama, antisemitinių įrašų R. Žemaitaičio socialiniame tinkle.

Vilniaus apylinkės prokuratūros prokurorai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl, įtariama, neapykantos skatinimo bei kurstymo prieš žmonių grupę dėl jų tautybės. Tyrimas pradėtas įvertinus Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtą įrašą, kuriame gali būti įžvelgiamos antisemitizmo ir neapykantos skleidimo formos, praneša Prokuratūra.

Baudžiamajame kodekse numatyta, kad tas, kas viešai tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, neįgalumo, rasės, odos spalvos, tautybės, kalbos, kilmės, etninės kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Ikiteisminį tyrimą organizuoja ir kontroliuoja Vilniaus apylinkės prokuratūros prokurorai, tyrimą atliks Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)