K. Budrys, antradienį „Žinių radijuje“ paklaustas apie Seimo narių požiūrį į L. Pernavo kandidatūrą į STT vadovus, tikino su parlamentarais kalbėjęs apie kriterijus, kuriuos turėtų atitikti potencialus tarnybos direktorius, tai yra vadovavimo patirtis tiek Lietuvoje, tiek ir tarptautinėje erdvėje, patirtis teisėsaugos srityje.

„Visus šiuos kriterijus atitinkančių žmonių Lietuvoje neturime daug, o L. Pernavas puikiausiai juos atitinka, tai yra vadovavimas didžiulei organizacijai, tai yra didelės reformos įgyvendinimas, jai vadovaujant, kas buvo politiškai iš tikrųjų sudėtinga padaryti, tai yra korupcijos naikinimas policijoje, policijos įvaizdžio ir paramos policijai augimo laikotarpis, dabartinė tarptautinė veikla“, – „Žinių radijui“ kalbėjo K. Budrys.

Dalis pareigūnų profesinių sąjungų kritikuoja L. Pernavo kandidatūrą, primindamos jo vadovavimo policijai laikotarpiu – 2014-2019 m. – inicijuotą kriminalinės ir viešosios policijos sujungimo reformą, dėl kurios dalis pareigūnų paliko sistemą. Profsąjungos mano, jog buvęs policijos vadovas nėra tinkamas kandidatas vadovauti STT.

K. Budrys, paklaustas apie profsąjungų kritiką L. Pernavui, teigė domėjęsis minėtos policijos reformos rezultatais ir susidaręs įspūdį, kad ji buvo sėkminga.

„Pagal policijos reagavimo laikus, pagal policijos aprūpinimą, pagal nusikaltimų ištyrimą, pagal visus parametrus, kurie buvo svarbūs, kurie buvo įvardinti, tai buvo sėkmė, padarytas didelis darbas, esant tokiam ribotam finansavimui tuo metu, tai yra jam taip smarkiai nedidėjant, kaip tikėtumeisi, didelei reformai vykstant, kad turėtų didėti. (...) Matyčiau visiškai priešingai, policijos reformą matyčiau kaip įrodymą jo vadovavimo ir lyderystės, o ne atvirkščiai“, – aiškino K. Budrys.

Prezidento Gitano Nausėdos patarėjas tvirtino, kad L. Pernavui šalies vadovas kelia įvairius tikslus. Vienas jų, pasak K. Budrio, susijęs su baudžiamojo persekiojimo procesų efektyviu organizavimu.

„Kas turėtų būti prioritetinė veikla, tai baudžiamojo persekiojimo stiprinimas, įsivertinimas. Čia reikia tarpinstitucinio veikimo, suprantu, kad ne viskas nuo STT priklauso, reikia geros sąveikos ir kritinio požiūrio į tai, kaip mes jį vykdome ir ką ateity galime turėti, nes striginėjimas kažkurioje iš stadijų yra negeras dalykas, persekiojimas, visas procesas turi būti greitas, efektyvus, paprastas ir visiems suprantamas. Tai čia mes turėtume pasistiebti ir prezidentas STT lyderystės čia nori“, – komentavo G. Nausėdos patarėjas.

ELTA primena, kad antradienį Seimui ketinama pristatyti L. Pernavo kandidatūrą į STT vadovus.

L. Pernavas yra sukaupęs 28 metų darbo patirtį teisėsaugos srityje. Mokėsi Lietuvos teisės akademijoje, Vilniaus universiteto Teisės fakultete, kur įgijo magistro laipsnį.

Pareigūnas tarnauja šalies vidaus reikalų sistemose nuo 1995 m. Dirbo Ignalinos, Zarasų rajonų policijos komisariatuose, nuo 2008 m. vadovavo Utenos apskrities komisariatui, 2014 m. pradėjo vadovauti Kauno apskrities komisariatui.

Tais pačiais metais L. Pernavas paskirstas Lietuvos policijos generaliniu komisaru – šias pareigas ėjo iki 2019 m. Po to dirbo policijos atašė Jungtinėje Karalystėje.

L. Pernavas yra apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžiumi, už pavyzdingą tarnybą skatintas daugiau nei 60 kartų, jam įteiktas ne vienas atskirų teisėsaugos institucijų ir Lietuvos kariuomenės žinybinis medalis.

Per savo profesinę karjerą L. Pernavas kvalifikaciją kėlė stažuotėse ir kursuose Lietuvoje, Kanadoje, JAV, Ispanijoje, Airijoje, Jungtinėje Karalystėje, Vengrijoje, vadovavo ir sėkmingai įgyvendino ES tarptautinius Dvynių projektus.

ELTA primena, kad kovo pabaigoje baigėsi STT direktoriaus Žydrūno Bartkaus kadencija.

Pagal įstatymą, STT direktorių skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)