Pavertė trasa

Nuostabiu Nevėžio upės kraštovaizdžiu, upeliukų slėniais ir senvagėmis garsėjantis Krekenavos regioninis parkas atsidūrė ratuotų chuliganų taikiklyje.

Atšilus orams, Nevėžio slėnio pažintiniai takai virto motociklų trasomis.

Sulaužyti tilteliai, gilių provėžų lyg arimų išvagoti takeliai, paukščių čiulbesį užgožiantis motociklų ir keturračių riaumojimas – tokį vaizdą randa į gamtos prieglobstį Krekenavos regioniniame parke atvykstantys lankytojai.

Parko administracija pripažįsta nebežinanti, ko griebtis, kaip apsaugoti šį unikalios gamtos grynuolį nuo ratuotų niokotojų.

Krekenavos regioninio parko lankytojai apstulbo išvydę pažintiniais takais lekiančius sportinius motociklus.

Įžūlūs ir agresyvūs

Kaip pasakojo Aukštaitijos saugomų teritorijų direkcijos Krekenavos regioninio parko grupės patarėja Alma Kavaliauskienė, vairuotojai kasmet keldavo iššūkių. Dažniausiai natūralias pievas išmaurodavo žvejai – kad nereikėtų valties tempti, su mašina privažiuodavo prie pat Nevėžio upės. Pastačius automobilių eismą draudžiamuosius ženklus, natūralių pievų niokojimas baigėsi.

Bet dabar didžiuliu galvos skausmu tapo motociklų ir keturračių vairuotojai.

Jie pasidarė nelegalias trasas Nevėžio pakrantėse ties Kalnelio, Jaciniškio, Kazokų ir kitais kaimais. Netgi pasitaikė, kai buvo važinėjama piliakalnio šlaitais.

„Ir praėjusį savaitgalį lankytojai, atvykę pasivaikščioti po regioninį parką, vaikščiodami pažintiniu taku akis į akį susidūrė su motociklininkais. Žmonės nustebo, kad net pėsčiųjų takai virsta bekele. Piktadarius pamačiusi moteris pasakojo skambinusi bendruoju pagalbos telefonu, bet policijos nesulaukė. Jei pareigūnai po kiek laiko atvažiavo, motociklininkų ir pėdos jau buvo ataušusios“, – apgailestavo A. Kavaliauskienė.

Parko administracija pripažįsta nebežinanti, ko griebtis, kaip apsaugoti šį unikalios gamtos grynuolį nuo ratuotų niokotojų.

Anot jos, jei važiuotų vienas motociklas, gal didelės žalos gamtai ir nepadarytų, tačiau važinėjama būriais.

Transporto priemonių ratai ne tik be gailesčio drasko žaliąją dangą, bet ir naikina saugomų rūšių augavietes, sukelia dirvos eroziją, kenkia laukinei gyvūnijai, ypač jauniklių vedimo ir auginimo metu.

Parko vadovams lankytojai skundėsi, kad važinėjantieji sportiniais motociklais elgiasi itin įžūliai ir agresyviai – verčia pėsčiuosius trauktis, nors pažintiniai takai skirti tik šiems.

„Ne pirmi metai, kai motociklininkai siautėja regioniniame parke, bet šiemet jų padaryta žala didžiulė. Prie Kalnelio pušies ir Kazokų tilto išvažinėtos visos pakrantės ir pats miškas. Paliktos didelės gilios vagos – vietomis kaip su plūgu išarta“, – kalbėjo A. Kavaliauskienė.

Krekenavos regioninio parko lankytojai apstulbo išvydę pažintiniais takais lekiančius sportinius motociklus. (V. Virbilaitės nuotr.)

Slepiasi po šalmais

Nustatyti tokius ciniškus pažeidėjus labai sunku, mat dažniausiai jie pradeda siautėti vakarais ir savaitgaliais, kai nebelieka parko darbuotojų.

„Patys neturime galimybių sugauti pažeidėjus. Net ir nufotografavus telefonu labai sunku identifikuoti – veidus dengia šalmai, o motociklai be jokių valstybinių numerių. O kai nėra galimybės identifikuoti, policija negali ir nubausti“, – teigė A. Kavaliauskienė.

Pagalbos ji kreipėsi ir į seniūnus, turėdama vilties, kad taip elgiasi vietiniai, tačiau atrodo, kad ratuoti chuliganai atvyksta iš toliau – Panevėžio ar net Pasvalio.

„Neįsivaizduoju, kas juos čia traukia. Jei būtų vietiniai, gal būtų lengviau paprotinti. Bet kai atvyksta iš kitur, nežinau, kaip sutramdyti. Gal reikės prašyti policijos ir aplinkosaugininkų dažniau rengti reidus“, – svarsto A. Kavaliauskienė.

„Šiemet padaryta žala didžiulė. Prie Kalnelio pušies ir Kazokų tilto išvažinėtos visos pakrantės ir pats miškas, vietomis kaip su plūgu išarta.“
Alma Kavaliauskienė

Daugelis žvejų ar motociklininkų išvažinėtą pievos ar miško keliuką jau laiko keliu. Tačiau tokia vieta savaime netampa keliu ar aikštele.

Regioninio parko administracija planuoja kabinti specialias lenteles, žyminčias, kad bet kokiam transportui eismas draudžiamas, nors abejoja, ar tai duos naudos.

„Nežinau, kiek tokie įspėjimai suveiks. Ties Krivulių kaimu, kitoje Lankytojų centro pusėje, tokią lentelę esame pastatę, nes žvejai pamėgo važinėti per pievą. Bent jau kokį mėnesį ta pieva nematėme važiuojančiųjų“, – sakė A. Kavaliauskienė.

Chuliganai iš kaimyninio rajono

Krekenavos seniūnas Vaidas Kaušakys tvirtina, kad dėl motociklininkų kenčia ne tik regioninis parkas, bet ir vietos ūkininkai – ratuoti chuliganai išvažinėja pasėlius, pievas. Spėjama, kad tai ne vietos jaunimas.

„Tikriausiai atvyksta iš kitur – miesto ar rajono. Manau, gal yra susibūrę į kokius klubus. Iš to, kokiomis grupuotėmis važiuoja per miestelį, spėju, kad tikrai ne vietiniai“, – mano V. Kaušakys.

Pasak jo, motociklai sportiniai, o patys jaunuoliai su visa ekipuote.

Važinėtis jie turėtų tik tam skirtose vietose – motociklų kroso trasoje.

Parko administracija pripažįsta nebežinanti, ko griebtis, kaip apsaugoti šį unikalios gamtos grynuolį nuo ratuotų niokotojų.

„Siūlau vietiniams, jei tik išgirsta motociklų gaudesį, iš karto kviesti policiją ir viską fiksuoti. Bet juos identifikuoti labai sunku – arba valstybinių numerių nėra, arba jie tokie murzini, kad neįmanoma įžiūrėti“, – tvirtino V. Kaušakys.

Šalia esančio Naujamiesčio seniūnas Jonas Sankaitis irgi sako, kad problema egzistuoja jau ne pirmi metai.

Prieš maždaug trejus metus motociklininkų siautėjimai regioniniame parke taip pat buvo tapę didžiuliu galvos skausmu.

Tąkart seniūnui pavyko išsiaiškinti, kad taip elgiasi grupelė ratuotų pasvaliečių, atvykstančių į šį nuostabų gamtos kampelį ciniškai papramogauti.

„Mūsų seniūnijoje „zbitkų“ jie nedaro, tvarkingai nuvažiuoja keliu. Galutinis jų taškas – Krekenavos regioninis parkas, o tai tikrai didelė problema“, – patvirtina J. Sankaitis.

Gaudys pažeidėjus

Pažeidėjus planuoja gaudyti ir miškininkai, ir aplinkosaugininkai.

Valstybinių miškų urėdijos (VMU), policijos bei Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai visą gegužę vykdys reidus miškuose.

Bus stebimi miškų keliai.

Parko administracija pripažįsta nebežinanti, ko griebtis, kaip apsaugoti šį unikalios gamtos grynuolį nuo ratuotų niokotojų.

Tokie prevenciniai reidai numatyti darbo dienomis po darbo valandų bei savaitgaliais.

VMU Miško apsaugos skyriaus vadovas Marius Ivanauskas atkreipia dėmesį, kad adrenalino ieškantys vairuotojai važinėtis neretai pasirenka pelkes arba raistus.

VMU primena, kad miško lankytojai įvažiuoti į mišką ir važinėti po jį motorinėmis transporto priemonėmis, kinkomuoju transportu gali tik keliais.

Urėdijos pareigūnai miškus stebi mobiliosiomis vaizdo stebėjimo kameromis, informacija atsidurs policijoje.