Vilnietis Lukas balkone nerūko, jis tai nusprendė padaryti lauke prie laiptinės.

„Tiesiog nesu pratęs namuose rūkyti, nėra tokio įpročio“, – kalbėjo jis.

Tačiau kiti rūkaliai net neslepia, kad rūko balkonuose ir dėl to visai nesigėdija.

„Pati rūkau balkone. O kur rūkyti? Būna, kad kaimynai pyksta, sako, kad smirda. Lauke irgi negalima“, – kalbėjo viena vilnietė.

Kita teigė, jog kaimynai dėl rūkymo balkone nepyksta, nors daugiabutyje balkone rūkyti negalima.

Kiti kalbinti vilniečiai pripažįsta kenčiantys nuo rūkančių kaimynų, tačiau jokių veiksmų dėl to nesiima.

„Labai nesmagu, labai pykstu. Bet ką padarysi“, – kalbėjo viena moteris.

Jai antrino ir kita – kaimynai rūko, nors daugiabutyje to daryti negalima.

„Nežinau, ką su jais daryti. Bauduoti. Nesmagu, aišku. Bet ten toks kaimynas, kad neįmanoma pasikalbėti“, – sakė ji.

Kitas irgi sakė, kad nemalonu, kai kaimynai balkone rūko, bet apie tai niekam nepraneša.

Kiti LNK žinioms net pripažįsta, kad buvo sudrausminti. Štai vienas vilnietis teigė, jog dėl to buvo iškviesta net policija.

Iš viso Vilniuje yra apie 6,5 tūkstančio daugiabučių. Iš jų maždaug ketvirtadalyje rūkyti negalima. Jeigu daugiabutyje nors vienas žmogus paprašo, kad jame nebūtų rūkoma, savivaldybė tokį namą įtraukia į nerūkančių daugiabučių sąrašą.

„Kai pagerėja orai, tai prieštaravimų gauname daugiau, kai orai vėsesni – jų gauname mažiau. Tai dabar šviečia saulė, vien per paskutines kelias dienas gavome apie 15 prieštaravimų“, – LNK žinioms sakė Vilniaus savivaldybės atstovas Gintaras Leperskas.

Rūkantį kaimyną žmonės gali paskųsti.

„Neužtenka vien skundo, reikia pateikti, kaip reikalauja įstatymai – ir nuotrauką, ar vaizdo įrašą, kad konkretus žmogus rūko. Tuomet jau kalbame su konkrečiu žmogumi“, – pasakojo Vilniaus miesto savivaldybės atstovas G. Leperskas.

Tačiau savivaldybės atstovas pripažįsta, kad Vilniuje nėra nubaustas nė vienas balkone rūkęs žmogus.

„Tai dažniausiai viskas ir vyksta įspėjimu to buto savininkams, arba gyventojams. Ir jeigu tie pranešimai kartojasi, tada jau siūlome žmonėms kreiptis į policiją, kad policijos pareigūnai imtųsi baudimo veiksmų“, – teigė jis.

Pernai metais policija surašė net 1800 protokolų dėl rūkymo ne vietoje.

„Šiemet per pirmą ketvirtį taip pat maždaug 800 protokolų jau yra surašyta. Tačiau tai tikrai nėra visi asmenys, kurie rūkė balkonuose ar kitose vietose. Tai iš esmės daugiausiai yra nepilnamečiai asmenys, kurie rūkė tam neskirtose vietose. O kiek iš jų yra nubausta būtent už rūkymą balkonuose – tokių skaičių išskirti negalėčiau“, – LNK žinioms sakė Lietuvos policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Pamačius balkone rūkantį asmenį rekomenduojama policijos nekviesti, o faktą – užfiksuoti.

„Dažniausiai yra gaunami (pranešimai, aut. p.) per portalą epolicija.lt su įrodymais, kad tas asmuo rūkė. Jeigu yra nustatomas tas asmuo, tai jis nubaudžiamas. Taip pat gali būti baudžiamas ir savininkas“, – teigė Lietuvos policijos departamento atstovas R. Matonis.

Draudimo nepaisymas asmenims užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 20 iki 50 eurų. Jeigu žmogus rūkys ir toliau – skiriama bauda nuo 50 iki 90 eurų.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: