Šeštadienį Vilniuje vyksiančiame konservatorių tarybos posėdyje A. Kubilius sakė, kad norėdami pasiekti uždavinius tarptautiniu mastu šiuo svarbiu laikotarpiu, konservatoriai turi atsakyti į klausimą, ką nori pasiekti Lietuvoje.

„Visų pirma 2024 metų Seimo rinkimuose ši Vyriausybė turi gauti antrą mandatą“, – šį A. Kubiliaus pareiškimą konservatoriai palydėjo plojimais.

Antras dalykas, anot jo, turime išnaudoti galimybes europinėse institucijose.

„Lietuva turi turėti stiprų komisarą. Ir turime tokių kandidatų ar kandidatą. Ir čia, vėlgi, reikia labai aiškiai įsivardinti. Trečias dalykas – reikia aktyvaus ir konstruktyvaus prezidento ar prezidentės. Čia savaime aiškūs dalykai“, – sakė jis.

Nausėda gali nepatekti į antrąjį turą

A. Kubilius sakė, kad jam gana aišku, kad dabartinis prezidentas G. Nausėda gali į antrą turą ir nepatekti.

„Kai pasižiūri visas tendencijas, visus skaičius, tai pasidaro gana aišku. Matau – šurmulys salėje, visi žiūrite į kokias nors „Vilmorus“ apklausas. Paklausykite Jono Survilos arba paskaitykite mano tekstą ir sužinosite, kad apklausos ne viską reiškia“, – partijos kolegoms kalbėjo jis.

Europarlamentaro nuomone, gali nutikti taip, kad antrajame prezidento rinkimų ture rungsis centro kairės ir centro dešinės stiprūs kandidatai.

„Centro kairėje turi vienintelį maždaug stiprų kandidatą, tai yra Vilija Blinkevičiūtė. Mes tuo tarpu turime visą eilę potencialiai labai stiprių kandidatų. Pradedant Ingrida Šimonyte, Gabrielius Landsbergis, Arvydas Anušauskas, Monika Navickienė. Čia galima būtų vardinti ir vardinti“, – kalbėjo jis.

Stipria kandidate jis įvardijo ir Liberalų sąjūdžio pirmininkę Viktoriją Čmilytę.

Tai, ar rungsis centro kairiųjų ir centro dešiniųjų kandidatai, anot politiko, priklausys nuo to, ar centro dešinė turės vieną kandidatą.

„Jei centro dešinieji pasiduos pagundai, kad kiekviena partija, eidama į rinkimus, turi turėti savo kandidatą, tada visa mano teorija nebus realizuota“, – sakė jis.

Anot europarlamentaro, demokratijos šventė yra gerai, bet ji turi baigtis geru rezultatu.

TS-LKD tarybos posėdyje patvirtintos Europos Parlamento ir Prezidento rinkimų tvarkos.

Nuspręsta, kad kandidatais prezidento rinkimuose galės būti TS-LKD nariai arba partijai nepriklausantys asmenys. Taip pat pranešta, kad TS-LKD Centriniam rinkimų štabui vadovaus Mindaugas Lingė.

Pasak patvirtinto štabo vadovo, šiuo metu Lietuvoje ir Europoje nėra svarbesnio tikslo, kaip Ukrainos pergalė ir saugumo užtikrinimas. Tam reikia kuo stipresnės tarptautinės lyderystės, kad tvirtas Lietuvos balsas skambėtų kuo plačiau.

„Mūsų, TS-LKD, bendruomenė savo pavyzdžiu rodo, kad turime daug potencialo ir mūsų balsas girdimas. Todėl pradedame rimtai ruoštis rinkimams, kurie ypatingai svarbūs Lietuvos likimui, kad Lietuvos saugumo interesai būtų ginami stipriau ir atsakingiau“, – akcentavo M. Lingė.

Atviras Europos Parlamento kandidatų sąrašo reitingavimas vyks kartu su TS-LKD kandidato į Lietuvos Respublikos Prezidentus atvirų rinkimų I turu 2023 m. lapkričio 11,12 dienomis, teigiama partijos pranešime žiniasklaidai.

Atvirame TS-LKD Europos Parlamento kandidatų sąrašo reitingavime be TS-LKD narių, teisę dalyvauti reitingavime ir balsuoti galės asmenys, Lietuvos Respublikos piliečiai, nepriklausantys jokiai kitai politinei partijai ar kitam rinkiminių tikslų turinčiam dariniui.

TS-LKD skyriai nuo 2023 metų rugpjūčio 14 d. iki rugsėjo 24 d. siūlys kandidatus į pirminį TS-LKD Europos Parlamento sąrašą. Kandidatais galės būti siūlomi TS-LKD nariai bei asmenys nepriklausantys jokiai kitai politinei partijai ar kitam rinkiminių tikslų turinčiam dariniui. TS-LKD Prezidiumas ir Centrinis rinkimų štabas taip pat galės pasiūlyti kandidatus.

Galutinį, reitinguotą kandidatų sąrašą patvirtins TS-LKD Taryba, balsuodama už visą sąrašą in corpore.

TS-LKD Taryba patvirtinto paramos kandidatui Lietuvos Respublikos prezidento rinkimuose suteikimo tvarką.

Šių metų lapkritį TS-LKD organizuos atvirus pirminius prezidento rinkimus, kurie įvyks 2023 metų lapkričio 11, 12 dienomis. Po šių rinkimų, daugiausiai balsų surinkusiam kandidatui į LR Prezidentus bus suteikta TS-LKD parama.

Kandidatais rinkimuose galės būti TS-LKD nariai arba partijai nepriklausantys asmenys. Partijos atviruose pirminiuose rinkimuose galės dalyvauti tie asmenys, kurie atitinka į LR Prezidentus reikiamas įstatymų nuostatas ir yra nepriekaištingos reputacijos. Taryboje patvirtinta tvarka neapriboja TS-LKD vadovybės galimybių tartis dėl bendro kandidato į LR Prezidentus kėlimo su valdančiosios koalicijos partneriais Parlamente. LR Prezidento rinkimuose TS-LKD rems tik vieną asmenį.

Atviruose pirminiuose prezidento rinkimuose be TS-LKD narių, teisę dalyvauti rinkimuose ir balsuoti galės asmenys, Lietuvos Respublikos piliečiai, nepriklausantys jokiai kitai oponuojančiai TS-LKD Parlamente politinei partijai ar kitam oponuojančiam rinkiminiam dariniui, rašoma pranešime.
TS-LKD skyrių susirinkimai nuo 2023 m. rugpjūčio 14 d. iki rugsėjo 24 d. siūlys kandidatūras, kurias TS-LKD galėtų remti LR Prezidento rinkimuose. Teisę siūlyti kandidatus turės ir TS-LKD partijos Prezidiumas.

Įvykus pirminiams rinkimams, TS-LKD Prezidiumas tvirtins rezultatus. TS-LKD Taryba, Prezidiumo teikimu, patvirtins TS-LKD paramą didžiausią kiekį balsų gavusiam kandidatui į LR Prezidentus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)