„Prisimenu, buvo deputatas Pieško, buvo grupė Lietuvoje išrinktų Aukščiausios tarybos deputatų lenkų, bet jie laikėsi ne lietuviškos pozicijos, nors buvo išrinkti į Lietuvos parlamentą“, – teigė Aukščiausiosios Tarybos pirmininkas Vytautas Landsbergis.

Politikos apžvalgininkas Rimvydas Valatka teigė, kad tokie apdovanojimai sukėlė šoką „Įvyko bjaurus dalykas, kuris man kaip polonofilui sukėlė šoką. Panašiai jaučiasi ir Lietuvos Lenkai, kurie yra tikri Lietuvos piliečiai, nežiūri į Rytų pusę. Įsivaizduokite, jei Šimonytė nuvažiuotų į Lenkiją ir apdovanotų buvusius agentus, kurie dalyvavo nužudant kunigą Ježių Popelušką“, – kalbėjo R. Valatka.

Lietuvos Nepriklausomybės akto signataras, Lietuvos lenkas Česlovas Okinčicas taip pat nesupranta, kodėl Lenkijos premjeras spaudžia ranką tiems žmonėms: „Pražiūrėjo premjero Moravieckio patarėjai, nes tikrai informacija apie tuos du žmonės buvo pasiekiama Lenkijos vyriausybėje, šitie du žmonės ne kartą figūravo kaip prorusiški su savo labai aktyvia veikla“.

V. Landsbergis įsitkinęs, jog šioje situacijoje Lenkijos premjerass tiesiog buvo pakištas. „Kas pateikia apdovanojimui kandidatus, kadrai, matyt, ten yra labai daug senų, dar buvusio ministro Sikorskio kadrų, o jis buvo labai priešiškas Lietuvai“, – svarstė V. Landsbergis.
Tačiau Lenkijos reikalais besidominantys politologai įsitikinę, kad Lenkijos premjero patarėjai nieko nepražiūrėjo, viskas buvo padaryta tyčia.

„Kanceliarijoje yra patarėjas, kuris atsakingas už ryšius su lenkais užsienyje, jis yra didelis Tomaševskio šalininkas. Tam tikra prasme tai galima traktuoti kaip paguodos prizą Tomaševskiui, kad nors ir pralaimėjai Vilniaus rajoną, mes vis tiek esame su tavimi“, – teigė Mariusz Antonowicz, VU TPSMI dėstytojas.

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis svarstė, kad prieš šios situacijos galėjo prisidėti ir pats politikas. „Pats Tomaševskis pasistengė, kad būtų pamatytas, nes bijau, kad jo dienos yra suskaičiuotos tiek Lietuvoje, tiek visur kitur“, – teigė Ž. Pavilionis.

Neviešai kalbama, kad užsienio reikalų ministras Gabrielius Landserbgis naujam Lenkijos ambasadoriui Lietuvoje šį klausimą iškėlė, tačiau nuo oficialių pareiškimų bet kol kas susilaikyta.

Visą LNK Žinių reportažą galite žiūrėti čia: