Šalies vadovas dekretą, kuriuo siūlo Seimui pritarti L. Pernavo skyrimui STT direktoriumi, pasirašė ketvirtadienį.

L. Pernavas turi ilgametę darbo patirtį teisėsaugoje, anksčiau ėjo policijos generalinio komisaro pareigas, šiuo metu dirba Lietuvos policijos atašė Jungtinėje Karalystėje.

„L. Pernavo nuveikti darbai kalba patys už save, per tarnybos laikotarpį jis įrodė savo lojalumą ir atsidavimą valstybei, o jo reputacija patvirtina tinkamumą eiti vadovo pareigas“, – pranešime žiniasklaidai dėstė prezidentas G. Nausėda.

 Gitanas Nausėda

Gal geriau būtų kandidatas iš STT vidaus?

Delfi kalbinti valdančiųjų frakcijų atstovai tikino, kad dar nėra apsisprendę, ar palaikys L. Pernavo kandidatūrą. Be kita ko, politikai išsakė pastabų prezidentūrai – kodėl kandidatą pasiūlė tik dabar, gal derėjo jo ieškoti institucijos viduje.

Pasak Seimo konservatorių frakcijos seniūnės Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės, bendras įspūdis apie L. Pernavą – labiau teigiamas. Visgi, politikė svarstė, ar nereikėjo į STT vadovus siūlyti asmens, kuris būtų iš institucijos vidaus.

Frakcija sprendimo dėl L. Pernavo, pasak parlamentarės, kol kas neturi.

„Dar nesame apsitarę, matyt, kitą savaitę pasikalbėsime. Šiaip patį Liną Pernavą, kaip ėjusį ankstesnes pareigas, man atrodo, visi vertina tikrai neblogai.

Dėl pačios STT buvo svarstymų, neformalių pasikalbėjimų, kad galbūt iš pačios struktūros būtų buvę geriau [teikti kandidatą], kad žmogus būtų su institucine atmintimi. Bet, jeigu yra toks pasirinkimas, aišku, mes jį svarstysime ir priimsim sprendimą“, – tikino R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Genvtilas teigė kol kas turintis neutralų požiūrį apie L. Pernavą ir taip, anot jo, į jį ir žiūrės.

Tiesa, tautos atstovas kėlė klausimus, ar policijos atašė Jungtinėje Karalystėje dirbantis L. Pernavas nenutolo nuo Lietuvos realijų, taip pat – ar antikorupcija yra tikrai ta sritis, kurią kandidatas gerai išmano.

Kvies kalbėtis

„Tikrai pasižiūrėsime labai neutraliai, nes kaip policijos generalinis komisaras – vienas dalykas, o STT turi savo specifiką. Antras dalykas, ar nenutolo žmogus per ketverius metus, būdamas ir gyvendamas Londone, nuo Lietuvos realijų ir ypač kovos su korupcija, kur jis tiesiogiai kaip ir neturėjo tos patirties.

Mes visi suprantame, kad policija taip pat yra teisėsaugos institucija ir su savo tarnybomis, kitais dalykais, matyt, ir antikorupciniais reikalais, bet tai nėra lygu STT, kuri yra labai specifiška.

Tai pasižiūrėsim.

Frakcija tikrai kvies Liną Pernavą pasikalbėti ir tada galėsim suformuluoti. Šiandien aš galiu sakyti tik savo nuomonę, o ta nuomonė yra dar tokia, kad neutrali“, – dėstė E. Gentvilas.

Eugenijus Gentvilas

Jis, kalbėdamas apie L. Pernavą, taip pat nusistebėjo prezidento laikysena, kuris, Seimui atleidus STT direktorių Žydrūną Bartkų, mėnesiui instituciją paliko be nuolatinio vadovo.

„Stebina, kad neoficialiai prezidento patarėjai jau kovo pradžioje kalbėjo, tai per tą laiką STT liko be vadovo, o prezidentas tik dabar nutarė teikti. Tai tas laikinas vadovavimas institucijai nėra geras“, – pažymėjo E. Gentvilas.

Seimo Laisvės frakcija, pasak jos seniūno Vytauto Mitalo, taip pat žada kalbėtis, kaip bendrai atrodo L. Perrnavo kandidatūra, kokia būtų jo veiklos programa dirbant STT.

„Pasižiūrėsim. Neturiu kažkokių išankstinių nuomonių“, – tvirtino parlamentaras.

Vytautas Mitalas

Butkevičius: nuotaikos vyrauja neigiamos

Pasikalbėti su L. Pernavu, užduoti jam klausimų norėtų ir opozicija. Jos gretose nuomonės dėl prezidento pasiūlyto kandidato į STT vadovus išsiskiria.

Seime jau anksčiau sklido gandai, kad šalies vadovas į STT direktorius siūlys L. Pernavą, tikino Seimo valstiečių atstovas Dainius Gaižauskas. Kandidatui, anot jo, frakcija tikrai turės daug klausimų.

„Gandų lygyje girdėjome, kad tokia kandidatūra iš pat pradžių yra, vėliau, – kad prezidentas galbūt teiks.

Kol kas frakcijoje mes net nediskutavome šituo klausimu, bet žinom profesinių sąjungų nuomonę, žinom kitų partnerių atsiliepimus. Išties tikrai, manau, bus rimta diskusija <...>. Klausimų tikrai bus daug“, – kalbėjo D. Gaižauskas.

Dainius Gaižauskas

Savo ruožtu Seimo demokratai, pasak frakcijos seniūno Algirdo Butkevičiaus, L. Pernavo atžvilgiu nusiteikę labiau neigiamai.

„Kaip žinot, mūsų frakcijoje yra daug žmonių, kurie dirbo kartu policijos sistemoje, tai nuotaikos vyrauja tokios truputį neigiamos“, – pasakojo politikas.

Paklaustas, o kodėl neigiamos, A. Butkevičius tikino, kad jos susijusios su policijoje vykusia reforma.

„Susilaukta daug nepasitenkinimo iš žmonių ir ypač iš tų, kurie gyvena mažuose miesteliuose. Ten skyriai buvo uždaryti, taip pat ir rajoniniai policijos skyriai buvo perkelti į apskričių dispoziciją. Žmonių lūkesčiai nebuvo patenkinti.

Kitas pasiskundimas, jeigu atstumas yra didesnis, vis tik kol atvyksta į įvykio vietą, praeina nemažai laiko“, – vardijo parlamentaras.

Algirdas Stončaitis, Algirdas Butkevičius

Leiputė: neturim nuostatos, kad ne

Panašu, kad Seimo socialdemokratai būtų labiau linkę pritarti L. Pernavo kandidatūrai, nes priežasčių sakyti „ne“ esą bent kol kas nėra.

„Pilnoje sudėty frakcija nediskutavom, bet turėjom frakcijos ir valdybos bendrą posėdį. Ta informacija mums nesukėlė kažkokių daug klausimų, kaip ir priežasčių nepritarti neturim. Tai, matysim. Dar išklausysim, pasižiūrėsim, pasikalbėsim, bet neturim nuostatos, kad ne“, – komentavo socialdemokratų frakcijos seniūnė Orinta Leiputė.

Orinta Leiputė

Seimo darbiečių frakcijos vedlys Viktoras Fiodorovas sakė, kad L. Pernavo dabar nevertina „nei teigiamai, nei neigiamai“.

Politikas darė prielaidą: jeigu kandidatas toks aktyvus socialiniuose tinkluose, galbūt bus toks pats aktyvus STT vadovas?

„Yra buvęs jo darbas policijos vadovu, buvo gerų momentų, buvo ir tokių, kurie ne visiškai pavykę. Jis aktyvus socialiniuose tinkluose pastaruoju metu, galbūt būtų ir aktyvus šitoje pozicijoje. Bet norisi susitikti su prezidentūros atstovais, išgirsti normaliai motyvus, kodėl pasirinkta šita kandidatūra ir, aišku, – su juo pačiu, jeigu bus galimybė jam ateiti į frakciją, prisistatyti.

Matyt, vis tiek kolegos turės klausimų, nes institucija, kuriai jis deleguojamas, nėra, kad visiškai būtų be problemų, reikės jas spręsti.

Norisi įsitikinti, ar jis turės galimybes tai padaryti, ar turės noro, galimybių, nusiteikimo padaryti tam tikrus pokyčius toje institucijoje“, – komentavo V. Fiodorovas.

Viktoras Fiodorovas

Širinskienė: patirtį turi

Opozicine pasiskelbusi Mišri Seimo narių grupė dėl L. Pernavo taip pat dar žada tartis. Bet bent jau dėl jo kompetencijos, dėl patirties niekas pastabų nėra išsakęs, teigė grupės seniūnė Agnė Širinskienė.

„Matyt, antradienį susirinksime ir tarsimės. Pati matote, kad jis patirtį turi, prezidentas tikrai teisus buvo dėl patirties. Yra tam tikros abejonės, kurias išsakė profsąjungos dėl jo darbo policijoje, dėl visų vykusių reorganizacijų. Tai, matyt, susitiksime, kalbėsimės ir žiūrėsim, kaip bendras vaizdas dėliosis, – komentavo ji. – O rimtų pastabų dėl kompetencijos, kiek su kolegomis esame šnekėję, kai pasirodė pirmoji informacija dėl jo žiniasklaidoje, tai niekas nėra išsakęs, bet visi laisvi išsakyti paskiau.“

Agnė Širinskienė

Kritikos dėl to, kad į STT direktorius gali būti skiriamas L. Pernavas, anksčiau išsakė Lietuvos policijos profesinė sąjunga. Anot jos, su reforma vos nesužlugdęs policijos, L. Pernavas gali padaryti labai didelę žalą tokiai svarbiai tarnybai kaip STT.

Visą profsąjungos poziciją galite rasti čia.

Pagal įstatymą, STT direktorių skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu, Seimas dėl to balsuoja slaptai.

L. Pernavo kandidatūra į STT vadovus pateikta po to, kai iš pareigų šių metų kovą pasibaigus kadencijai buvo atleistas Ž. Bartkus. Kai kurie parlamentarai kėlė klausimus, ar šalies vadovo pasiūlytas Ž. Bartkaus atleidimas yra pagrįstas, ar nereikėtų jam leisti tęsti darbų antrą kadenciją.

Šiuo metu STT laikinai vadovauja Jovitas Raškevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)