Kauno apygardos teismo 2023 m. balandžio 21 d. nutartimi, iš dalies tenkinus prokuroro pareiškimą, asmeniui buvo paskirta kardomoji priemonė – intensyvi priežiūra 2 mėnesių laikotarpiui, kartu nustatant jos sąlygas: tinkamai dėvėti elektroninį prietaisą, nebendrauti, neieškoti ryšių su nepilnamečiais asmenimis ir nesilankyti vietose, kuriose lankosi nepilnamečiai, būti savo gyvenamosios vietos adresu visą laiką, išskyrus vieną valandą per parą, kai jam leidžiama išvykti iš namų Kauno miesto ribose.

Šia nutartimi buvo nuspręsta iki faktinio kardomosios priemonės – intensyvios priežiūros – vykdymo pradėjimo, pakeisti namų arešto sąlygas, jas sugriežtinant ir panaikinti kardomąją priemonę – periodinį registravimąsi policijos įstaigoje, kadangi ši priemonė tapo perteklinė teismui paskyrus intensyvią priežiūrą.

Kauno apygardos teismas nurodė, kad toks sprendimas priimtas dėl to, jog kardomoji priemonė – namų areštas – buvo paskirta siekiant, be kita, užtikrinti, kad asmuo nedarytų naujų nusikalstamų veikų, tačiau teismui pateikti duomenys patvirtina, jog kaltinamasis nesilaiko jam namų areštu nustatytos sąlygos nebendrauti ir neieškoti ryšių su nepilnamečiais asmenimis.

Šią nutartį Kauno apygardos teismui apskundė kaltinamojo advokatė.

Kaip nurodoma pranešime, aukštesnės instancijos teismas neturi pagrindo vertinti prokuroro pateiktos informacijos kitaip, nei ji buvo įvertinta apylinkės teismo, ir visiškai sutinka, kad prokuroro su pareiškimu pateikti duomenys rodo, jog kaltinamasis netinkamai laikėsi jam paskirtos kardomosios priemonės – namų arešto – sąlygų, todėl skundą atmetė.

Įvertinęs kaltinamajam inkriminuojamų nusikalstamų veikų kiekį, vertybes, į kurias galimai buvo pasikėsinta, gresiančių bausmių griežtumą, duomenis apie ankstesnį teistumą, kaltinamojo elgesį proceso metu, apygardos teismas taip pat sprendžia, kad kaltinamojo teisės, skyrus jam antrą pagal griežtumą kardomąją priemonę – intensyvią priežiūrą – buvo suvaržytos nepažeidžiant proporcingumo principo.

ELTA primena, kad ikiteisminio tyrimo metu kaltinamajam buvo paskirta kardomoji priemonė – namų areštas – nustatant šias namų arešto sąlygas: nuo 20.00 val. iki 7.00 val. būti savo nuolatinėje gyvenamojoje vietoje, nesilankyti įstaigose, kuriose mokosi, gyvena ir lankosi nepilnamečiai, nebendrauti ir neieškoti ryšių su nepilnamečiais.

Teismas, šios kardomosios priemonės terminą pratęsė 2023 m. sausio 6 d. nutartimi, trims mėnesiams, iki 2023 m. balandžio 8 d., ir kartu įspėjo kaltinamąjį, kad už namų arešto sąlygų pažeidimą jam gali būti paskirtos griežtesnės kardomosios priemonės – suėmimas arba intensyvi priežiūra, jei būtų tam pagrindas.

Šis sprendimas priimtas po žiniasklaidos pranešimų, jog R. Jakščio, kuris yra anksčiau teistas už vaikų tvirkinimą, nuomojamuose namuose, Kaune, esą yra nepilnametis asmuo. Pranešta, kad Kauno gyventojai, informavę pareigūnus apie tokį galimą įvykį, jų neišleido iš namų kiemo. Pareigūnai, apieškoję R. Jakščio nuomojamą būstą, rado nepilnametį, pasislėpusį name esančioje nišoje.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją