„Šis Lietuvos diplomatų pastangomis pasiektas PAR sprendimas toliau nuosekliai didina Lietuvos paso patrauklumą, kuris jau dabar patenka į „galingiausių“ pasaulio pasų dešimtuką. E-vizos schema pakylės į naują lygį turizmą, verslo bei akademinius mainus, o taip pat žmogiškuosius ryšius tarp abiejų šalių“, – sakė G. Landsbergis.

Ketvirtadienį Pietų Afrikos Vyriausybė paskelbė, kad Lietuva kaip ir dar 19 šalių įtraukta į elektroninės vizos schemą. Tai reiškia, kad nuo šiol Lietuvos Respublikos piliečiai, norintys į PAR atvykti turizmo ar verslo tikslais savo paraišką trumpalaikei vizai gauti galės užpildyti internetu ir vizą gauti elektroniniu paštu.

Lietuvos piliečiams nebereikės fiziškai siųsti dokumentų į Pietų Afrikos Respublikos ambasadą Stokholme, Švedijoje, kaip iki šiol.

Pagal naują procedūrą, visus reikiamus dokumentus bus galima pateikti elektroniniu būdu. Toks PAR vyriausybės sprendimas žymiai palengvins ir sutrumpins vizos gavimo procedūras, pažymi ministerija.

Ambasadorius Pietų Afrikos Respublikoje Dainius Junevičius pažymėjo, kad Lietuvos užsienio reikalų ministerija ir Lietuvos ambasada PAR nuosekliai šio svarbaus tikslo siekė keldama vizų režimo supaprastinimo klausimą įvairiais lygiais ir skirtinguose formatuose su PAR pareigūnais ir institucijomis.

Palengvinto vizų režimo klausimas buvo aptartas ir paskutinėse dvišalėse politinėse konsultacijose tarp užsienio reikalų ministerijų, kurioms vadovavo Lietuvos Respublikos užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas ir Pietų Afrikos Respublikos Tarptautinių ryšių ir bendradarbiavimo departamento ministrės pavaduotojas Alvin Botes praeitų metų spalio mėnesį Vilniuje.

„Ambasada toliau dės pastangas, kad ilgainiui Lietuvos piliečiai į PAR galėtų vykti visai be vizų“, – teigė D. Junevičius.

Ministerija nurodo, kad PAR e-vizos schema buvo inicijuota 2022 metų kovo mėnesį, siekiant modernizuoti vizų procedūras ir paskatinti turizmą bei investicijas į šalį. Prieš metus į ją buvo įtrauktos pirmosios 14 šalių, tarp kurių – Indija, Kinija, Kenija, Nigerija, Saudo Arabija ir kitos. Lietuva – pirmoji iš Baltijos valstybių, gavusi teisę prisijungti prie e-vizos schemos. Šiame naujame etape be Lietuvos piliečių e-vizos režimu iš Europos Sąjungos šalių galės naudotis dar keturių šalių – Bulgarijos, Kroatijos, Rumunijos ir Slovakijos piliečiai.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją