„Esu optimistas, kad politinės partijos sugebės rasti savyje ryžto pasirašyti visuomenės – ne Aplinkos ministerijos, bet visuomenės – sukurtą dokumentą. Labai norėčiau tikėti, kad per gegužį mes sugebėsime sukviesti pakankamą kiekį politinių partijų, kurios įsipareigotų visuomenei tęsti šiuos darbu“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ sakė S. Gentvilas.

„Tikimės, kad maksimaliai daug partijų ateis“, – pridūrė jis.

Visgi, ministras konkrečiai neįvardijo, kurių politinių jėgų atstovai labiausiai priešinasi ar nėra linkę palaikyti susitarimo.

„Nenoriu kol kas vardinti, kas yra labiausiai nelinkęs (pasirašyti – ELTA). Palaukime“, – nurodė liberalas.

Ir nors tikisi, kad partijų lyderiai padės parašus po susitarimo tekstu, S. Gentvilas akcentavo, kad Aplinkos ministerija yra parengusi atitinkamas Miškų įstatymo pataisas, kuriose nuguls pagrindiniai susitarimo tikslai. Pastaroji įstatyminė iniciatyva, politiko teigimu, turėtų pasiekti parlamentą jau birželį.

„Aplinkos ministerija yra paruošusi visiškai naują Miškų įstatymo redakciją, kuri Nacionalinio miškų susitarimo pagrindu įtvirtina, kad 10 proc. Lietuvos miškų bus griežtai saugomi, gyventojams bus galimybė sudaryti partnerystės sutartis su greta esančiais miškais ir jų savininkais dėl to, kad nebūtų iškirstas jų pašonėje esantis miškas. Daug ilgai lauktų administracinės naštos mažinimų – tiek kas dirba miške, dirba su mišku, su medienos kirtimu, bet saugomose teritorijose bus uždrausti plynieji kirtimai“, – įstatymo pataisų detales įvardijo ministras.

„Su tais pakeitimais mes ateiname į Seimą jau birželį, bet tikiu, kad politinės partijos sugebės išgirsti ir „Girių spiečiaus”, ir kitų visuomenininkų raginimus pasirašyti nacionalinį miškų susitarimą“, – pakartojo jis.

ELTA primena, kad Nacionalinis miškų susitarimas inicijuotas dar 2021 m. Juo siekiama parengti nacionalinį dokumentą ir deklaruoti bendras nuostatas dėl ilgalaikės subalansuotos miškų politikos krypčių. Susitarimu norima nustatyti ir gaires, kaip turėtų būti ūkininkaujama saugomų teritorijų ir kituose miškuose, kartu užtikrinant medienos sektoriaus aprūpinimą žaliava. Vienu iš proceso tikslų taip pat laikytinas su miškais susijusios teisėkūros stabilizavimas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją