„Pirmininkavimą ES Tarybai vertinu kaip mums teksiančią didelę atsakomybę ir išskirtinę galimybę Lietuvai sustiprinti savo įtaką Europos Sąjungoje ir pristatyti mūsų valstybės pasiekimus. Todėl šiam pirmininkavimui jau dabar intensyviai ruošiamės.

Pasirengimas ir su tuo susijęs pirmininkavimo komandos formavimas reikalauja ilgalaikio planavimo ir sutelkto visų Lietuvos institucijų veikimo, glaudaus bendradarbiavimo su mūsų partneriais Europoje ir ES institucijomis“, - sakė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Anot ministro, Lietuvos pirmininkavimas ES Tarybai yra valstybės teisinis ir politinis įsipareigojimas, kurio pagrindinis tikslas – užtikrinti ES Tarybos veiksmingą funkcionavimą ir sėkmingą veiklos tęstinumą. Siekiant šio tikslo gairėse nustatomos šešios Lietuvos pasirengimo pirmininkauti ES Tarybai veiklos sritys, tokios kaip darbo organizavimo tvarka, komandos formavimas, biudžeto sudarymas, programos parengimas, renginių organizavimas ir komunikavimas.

Tuo metu užsienio reikalų viceministrė Jovita Neliupšienė Vyriausybei pristatė svarbiausius pirmininkavimo uždavinius, kurie apima ES Tarybos darbotvarkės formavimą, pirmininkaujant 17 skirtingų ES Tarybų bei 160 darbo grupių, atstovavimą ES Tarybai santykiuose su ES institucijomis ir užsienio valstybėmis, pasirengimą susitikimų organizavimui Lietuvoje ir Briuselyje. Numatoma, jog panašiai kaip 2013 metais, į pirmininkavimą ES Tarybai įsitrauks apie 1,5 tūkst. Lietuvos valstybės tarnautojų iš 70 institucijų.

Ministerija primena, kad pirmininkavimas ES Tarybai vyksta rotacijos principu, pirmininkaujančiai valstybei keičiantis kas šešis mėnesius. Šiuo metu ES Tarybai pirmininkauja Švedija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją