„Apie smurtą net negali būti kalbos. Tikrai reikėtų pažymėti, kad mes laikomės labai principingos pozicijos. Taip, mes neįleidžiame neteisėtų migrantų į mūsų valstybę, bet mes suteikiame visą reikalingą humanitarinę pagalbą“, – trečiadienį Vidaus reikalų ministerijoje (VRM) surengtos spaudos konferencijos metu sakė politikė.

„Pareigūnai yra įpareigoti laikytis visų reikalavimų ir įstatymų“, – akcentavo A. Bilotaitė.

Europos Komisija įspėjo Lietuvą dėl Seimo sprendimu įtvirtinto pasieniečių rėmėjų instituto. Nors teigiama, kad dar anksti detaliai vertinti naują įstatymą, pažymima, kad Šengeno erdvės kodeksas numato, kad pasieniečiai privalo būti tinkamai ir specifiškai apmokyti profesionalai.

Kritikos iniciatyvai negaili ir nevyriausybinės organizacijos. „Sienos grupės“ savanoriai Eltai anksčiau nurodė turį abejonių dėl pasieniečių rėmėjų, mat, kaip teigė aktyvistai, tokiems VSAT pareigūnams talkinantiems civiliams nėra taikomi jokie reikalavimai, o dėl jų elgesio nėra nustatyta jokių saugiklių.

„Yra numatyta naudoti prievartą, smurtą. Akivaizdu, kad šis institutas bus pasitelkiamas grynai valstybės sienos apsaugai, tačiau ne procedūros humanizavimui“, – apgailestavo „Sienos grupės“ savanorė Emilija Švobaitė.

Visgi, konservatorė pažymėjo, kad civiliai, panorėję tapti pasieniečių rėmėjais, ženkliai prisidės prie VSAT darbo ir suteiks reikiamą pagalbą.

„Manau, labai svarbu pažymėti, kad rėmėjų statusas yra ženkli pagalba mūsų institucijoms“, – teigė ministrė.

Todėl, tęsė ji, svarstoma plėsti iniciatyvą ir kurti visoms teisėsaugos institucijoms universalų rėmėjų statusą.

„Kalbant apie mūsų teisėsaugos institucijas, mes turime policijos rėmėjus. Dabar atsirado sprendimas dėl Valstybės sienos apsaugos tarnybos rėmėjų. Man atrodo, tai yra puikios iniciatyvos ir mes ateityje galvojame apie vieningą modelį visoms mūsų teisėsaugos sistemoms tam, kad įtvirtinti vieningą rėmėjo statusą“, – kalbėjo A. Bilotaitė.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę Seimas įstatymu įteisino ne tik migrantų apgręžimo politiką, bet ir naują pareigybę – pasieniečių rėmėjus. Kaip numatoma teisės aktuose, rėmėjai – tai civiliai savanoriai, galintys padėti Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnams pagelbėti sulaikyti asmenį, nustatyti sienos pažeidėjo tapatybę, atlikti asmens ir jo daiktų apžiūrą ir pan. Taip pat tokie savanoriai įstatymo nustatyta tvarka turėtų teisę panaudoti prievartą bei kitas specialiąsias priemones.

Kiek anksčiau VSAT atstovas Giedrius Mišutis Eltai nurodė, kad tarnyba vis dar derina tokių savanorių priėmimo ir apmokymo tvarkas. Tačiau jis pažymėjo, kad pasieniečių rėmėjai, budėdami prie valstybės sienos, visada bus VSAT pareigūnų priežiūroje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją