Savo ruožtu verslininkai atkerta, jog valdžia turėtų kovoti ne su jais, o su juodąja rinka, kurioje ir platinamos tos narkotinės medžiagos. Jie neigia, kad pažeidinėja galiojančius ribojimus ir tvirtina, kad politikai uždrausti el. cigarečių negali.

VVTAT: baudos neatgraso

2022 metų liepos 1-ąją Lietuvoje įsigaliojo draudimas teikti rinkai elektronines cigaretes ir jų pildykles su skysčiu, kuriame yra kvapiųjų medžiagų (išskyrus tabako kvapą ar skonį), tačiau verslas jo nepaiso.

„Nuo 2022 m. liepos 1 d. įsigaliojusio draudimo el. cigarečių ir jų pildyklių skysčiams su skoniais ir kvapais (išskyrus tabako), Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) būtent dėl šio draudimo nesilaikymo išnagrinėjo 8 bylas ir priėmė nutarimus skirti baudas.

Sankcijos skirtos bendrovėms: „Daisena“, „Revoliucija“, „Crocus group“, „Ecodumas“ (pakartotinis pažeidimas), „Amber Distribution“, „Skonis ir kvapas“, „Mattsalt“. Baudų suma – nuo 750 iki 2 tūkst. eurų“, – Delfi komentavo VVTAT Tarptautinių ir viešųjų ryšių skyriaus vedėja Dalia Malinauskienė.

Baudos už draudimo nepaisymą, jos nuomone, nėra atgrasančios.

„Vertinant, kad pažeidimai kartojasi, baudos nėra atgrasančios.

Bendrovės savaip traktuoja tabako skonio, kvapo draudimus, nepripažįsta pažeidimų, skundžia nutarimus teismui“, – tikino D. Malinauskienė.

Siekiant įrodyti pažeidimus, Lietuvoje pardavinėjamos elektroninės cigaretės ir jų pildyklės yra siunčiamos į laboratoriją Danijoje. Tyrimai čia tarnybai jau atsiėjo daugiau kaip 14 tūkst. eurų.

Tyrimams jau išleido daugiau kaip 14 tūkst. eurų

„Kadangi Lietuvoje nėra atitinkamų juslinių tyrimų atliekančios laboratorijos, atrinkti bandiniai buvo siunčiami tirti į akredituotą laboratoriją Danijoje. Iš viso į laboratoriją buvo išsiųstos 3 elektroninių cigarečių ir jų pildyklių partijos – t. y. 37 vienetai bandinių. Vieno bandinio siuntimo ir tyrimo kaina – apie 380 eurų.

Iš 37 laboratorijai siųstų bandinių tik trijuose bandiniuose šalia įvairių saldžių – saldainių, saldumynų, saldymedžio – kvapų buvo juntamas ir tabako kvapas. Darytina išvada, kad visi bandiniai pagal Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymą turėtų būti draustini.

Ar gaminio sudėtyje yra kitų nei tabako skonį, kvapą suteikiančių medžiagų, vertiname kiekvieno tyrimo atveju pagal nustatytas aplinkybes, surinktus įrodymus. Nors nuolat atliekame patikrinimus, stebime rinką, galutinis rezultatas užsitęsia“, – pasakojo VVTAT atstovė.

Apie netinkamus pardavinėti produktus, pasak jos, informuojami platintojai – prekybos centrai, degalinės.

Elektroninės cigaretės

„Apie tai, kad prekiaujama, VVTAT nuomone, teisės aktų neatitinkančiomis elektroninėmis cigaretėmis, informuojami prekybos tinklai, degalinės.

VVTAT taip pat parengė rekomendacijas elektroninių cigarečių platintojams, kuriose, be kita ko, remiantis Nyderlandų Nacionalinio visuomenės sveikatos ir aplinkos instituto prie Sveikatos, gerovės ir sporto ministerijos gerąja praktika, įtvirtinamas rekomendacinis leidžiamų kvapiųjų medžiagų, suteikiančių tabako kvapą, skonį elektroninių cigarečių elektroniniuose skysčiuose sąrašas“, – pažymėjo D. Malinauskienė.

Kontrolę žada dar labiau griežtinti

El. cigaretes pardavinėjantis verslas – ciniškiausias iš matytų, aiškino Delfi kalbintas Seimo narys Vytautas Kernagis. Seime, pasak jo, rengiamos įstatymų pataisos, kad šio verslo kontrolė būtų dar didesnė.

„Aš manau, kad tai yra <...> ciniškiausias verslas, su kuriuo aš esu susidūręs. Jie tiesiog į akis rodo įstatymą ir sako: žiūrėkit, jūs kalbate, kad padarėte Danijoje skonio tyrimus, o mūsų elektroninės cigaretės yra su kvapu, tai jūs kaip ir nelabai mums turite ką prikišti. Mes sakom, kad jūs juk suprantat, kad skonis, kvapai yra draudžiami. [Atsako]: taip, bet įstatyme galima įskaityti, kad draudžiamas tik skonis.

Tai ką mes dabar darom <...>. Pirmas žingsnis, turėčiau kitą savaitę užregistruoti du įstatymo projektus. Vienas yra palengvinti darbą Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentui (NTAKD), kad jie turėtų slaptą pirkėją. Jie dabar turi, bet privalo pranešti iš anksto, kad ateis patikrinti, tai čia ne slaptas pirkėjas, daugiau vizitas. O dabar jie turės galimybę turėti slaptą pirkėją.

Ir kitas dalykas, kad VVTAT galėtų siųsti į laboratorijas ir, sulaukusi atsakymo, pasakytų, kuris gaminys yra negalimas Lietuvoje. Į tai įeis ir cheminės sudėtys, ir pakuočių pakeitimai. Bus kokie 4–5 pakeitimai, tai, ko prašo tarnybos“, – vardijo parlamentaras.

Vytautas Kernagis

Šie pakeitimai esą turėtų palengvinti tarnybų darbą, bet pats V. Kernagis teigė netikintis, kad tai duos naudos. Naudos esą neduoda net baudų didinimas.

„Jie net nepasirodo teismuose. Sumoka tūkstantines baudas ir viskas. Jie ten tokias apyvartas daro, kad tie keli tūkstančiai yra juokas“, – pasakojo V. Kernagis.

Kernagis: drausti būtų sveiko proto žingsnis

Jo įsitikinimu, el. cigaretes apskritai reikėtų uždrausti, tai būtų nelegalus produktas Lietuvoje.

„Mes Seimo koridoriuose jau šnekame, tyrinėjame galimybes išvis uždrausti elektroninės cigaretes Lietuvoje. Manau, tai yra normalus sveiko proto žingsnis, kadangi cigaretės nėra tradicinės, nėra kaitinamasis tabakas, <...> kai laikomasi įstatymų. Čia yra absoliutūs chuliganai <...>. Jie nesako, kad mes laikysimės įstatymų ir prekiausim. Ne, jie sako, kad žino, kaip apeiti įstatymus“, – dėstė politikas.

Palaikančių el. cigarečių draudimą, pasak jo, yra ne tik valdančiųjų, bet ir opozicijos gretose, ir esą tik laiko klausimas, kada tokių pataisų atsiras.

„Aš buvau tas, kuris licencijavo tą veiklą, galvojom, kad viską ištrauksim iš šešėlio, žmonės mokės mokesčius, žmonės normaliai prekiaus. Bet ne, jie yra nusitaikę į 12–16 metų jaunuolių rinką ir daro viską“, – tęsė V. Kernagis.

Jis pateikė pavyzdį, kaip vienas elektroninių cigarečių prekeivis ėmėsi apeidinėti įstatymo normas.

„Paskutinis akibrokštas <...>. Mes pakeitėm įstatymą, kad galėtumėm blokuoti ir tas internetines parduotuves, kurios atidarytos užsienyje, bet prekyba nukreipta į Lietuvą – buvo, man atrodo, rudenį toks įstatymo pakeitimas. Tai žinot, ką jie padarė? Jie savo klientams išsiuntinėjo instrukcijas, kaip pasijungti VPN ir apeiti visą šitą blokavimą. Aš ir sakau: man atrodo, reikia uždrausti ir viso gero“, – kalbėjo V. Kernagis.

Veryga: gimę tam tikrais metais el. cigarečių įsigyti negalėtų

Buvusio sveikatos apsaugos ministro, Seimo valstiečio Aurelijaus Verygos nuomone, uždrausti el. cigaretes reikėtų, bet ne tiek dėl to, kad verslininkai nesilaiko skonių ir kvapų draudimo.

Aurelijus Veryga

„Šitą gal ir galima būtų išspręsti greitai atimant licenciją už iš esmės pirmą pažeidimą. Aš manau, kad tai labai suveiktų ir gal baigtų žaisti. Licencijos kaina galėtų būti didelė, kad neapsimokėtų apeidinėti draudimo. Bet čia išsispręstų tik skoniai ir kvapai“, – pažymėjo parlamentaras.

Jo įsitikinimu, el. cigaretes reikėtų drausti labiau dėl to, kad jomis garinamos narkotinės medžiagos.

„Kai jos atsirado, aš jau tada sakiau, kad pačiais įrenginiais, greičiausiai, pasinaudos tie, kurie platina nelegalius dalykus. O čia kiekvieną gatvėje stabdyti ir tikrinti? Kas čia tiek pajėgumų gali apskritai turėti? O būdas labai patogus, gatvėje kažką vartoji. Jeigu leistųsi, tai jau aišku, kas darosi. Bet kai garina, galas žino, ką ten gali būti prisidėjęs <...>. Net ir teoriškai aš sunkiai įsivaizduoju, kaip teisėsauga kiekvieną imtų ir tikrintų“, – dėstė politikas.

Jo nuomone, el. cigaretes reikėtų drausti, pavyzdžiui, numačius, kad tam tikrais metais gimę asmenys nebegalėtų jų įsigyti.

„Matyt, būtų galima galvoti apie tokį variantą, kurį kai kurios šalys jau yra pasidarę su įprastinėmis cigaretėmis, kad, tarkime, gimę nuo kažkurių metų jau nebegali įsigyti. Bet čia šnekam apie įprastinius tabako gaminius ir panašus modelis galėtų būti ir čia“, – teigė A. Veryga.

Leiputė: draudimas nebūtų pati geriausia priemonė

„Ir čia nebūtų jokie nuostoliai, jei čia niekas jomis neprekiautų“, – pridūrė jis.

Kad Seime būtų telkiama el. cigarečių draudimo koalicija, politikas tikino negirdėjęs.

„Niekas niekada nėra siūlęs, nežinau, gali ji tokia atsirasti, ar ne <...>. Jeigu atsirastų daugiau žmonių, manau, būtų verta tai pasiūlyti. Tai būtų daug paprastesnis, realiai įgyvendinamas sprendimas <...>. Liktų, turbūt, kažkokia erdvė nelegalios rinkos, kaip ir visur, bet jau gatvėje pamatęs suprastum, kad tai yra nelegalu“, – dėstė A. Veryga.

Orinta Leiputė

Delfi kalbinta Seimo socialdemokratų frakcijos seniūnė Orinta Leiputė teigė, kad Seime, frakcijoje iki šiol nebuvo kalbėta apie el. cigarečių draudimą. Jos nuomone, draudimas gal būtų ir per griežta priemonė, bet kažko imtis, siekiant sudrausminti pažeidėjus, anot politikės, reikia.

„Apskritai esu prieš rūkymą iš principo ir matydama, kas dabar darosi su tomis elektroninėmis cigaretėmis, tai... Aišku, draudimas nėra pats geriausias būdas, bet ieškoti kažkokių priemonių, būdų siekiant mažinti populiarumą, ypač jaunimo tarpe, tai tikrai būčiau už“, – tikino O. Leiputė.

Izokaitis: esame normalus, atsakingas verslas

El. cigaretėmis prekiaujančios bendrovės „Ecodumas“ vadovas, vienas iš Nacionalinės elektroninių cigarečių asociacijos steigėjų Edvinas Izokaitis teigė, kad politikai turėtų skelbti kovą ne prieš jų verslą, kuris „normalus ir oficialus“, o prieš juodąją rinką.

Pažymėjus, kad politikai piktinasi el. cigarečių verslo laikysena, E. Izokaitis atkirto, kad taip pat piktinasi, nes politikai, anot jo, nieko nedaro.

Paklaustas, ką norėtų, kad politikai padarytų, E. Izokaitis teigė, jog jie turėtų imtis naikinti juodąją rinką, kur „pardavinėjami visokie nuodai vaikams“.

„Nuo to reikėtų pradėti. Mes daug metų siunčiam, rodom, kas vyksta. Dabar jie suaktyvėjo, o jie (politikai – Delfi) rankomis skeryčioja ir žiūri į normalius verslus, atsakingus verslus, tokius kaip mes, ir dar kiti yra, kurie normaliai prekiauja, moka mokesčius, veža sertifikuotus produktus ir taip toliau.

O tie, kas pardavinėja mokyklose, iš namų, iš bagažinių ir kitur, tie gali prekiauti, čia, sako, ne mūsų jurisdikcija. O jau į parduotuvę ateiti, kur legalu, kur visoje Europoje žmonės prekiauja visiems pilnamečiams, asmenims, kuriems tai siūloma kaip alternatyva, tai jau mes labai blogi“, – kalbėjo verslininkas.

Elektroninė cigaretė

Tikina, kad įstatymų nepažeidžia

„Žiauriai pikta, žiauriai nesmagu. Daug metų dirbam, visiškai tikim šituo produktu. Važinėjam po pasaulį ir po Europą, ir kitur, dirbam, kitur visur skatina valdžia. Geriausia išvis nieko nerūkyti, bet geriau elektronines negu tabaką. O čia pas mus pateikia kaip visiškus nuodus, kaip kad būtų gavę pinigų iš „Philip Morris“ (konkurentas rinkoje, pardavinėjantis kaitinamojo tabako gaminius – Delfi)“, – toliau dėstė E. Izokaitis.

Politikai, jo įsitikinimu, negali uždrausti el. cigarečių.

„Yra Europos Sąjunga. Dviračio negali uždrausti, tai ir elektroninių cigarečių taip pat negali“, – sakė jis.

E. Izokaitis neigė, kad el. cigarečių verslas apeidinėja ar pažeidinėja draudimą prekiauti produktais su skoniais ir kvapais.

„Tai jie (politikai – Delfi) visada taip sakys. Čia jie irgi susigalvojo – kelios Europos šalys, kur yra negalima su tais skoniais, viena iš jų yra Lietuva. Mes nepažeidinėjam to įstatymo“, – tikino verslininkas.

NTAKD: reikia išnaudoti esamas priemones

Už visišką elektroninių draudimą bent jau kol kas nepasisako ir NTAKD.

„Departamento nuomone, reikia pradžioje išnaudoti esamą teisinį reguliavimą ir esamas priemones siekiant užkardinti daromus pažeidimus, ir tik joms nepasiteisinus, ieškoti kitų sprendimo būdų“, – Delfi teigė departamento Tabako ir alkoholio kontrolės skyriaus vedėjas Gintaras Karanda.

Jis papasakojo, kaip verslas nesilaiko nuotolinės prekybos el. cigaretėmis ir jų pildyklėmis draudimo.

Elektroninės cigaretės

„Nuo 2015 m. departamentas nustatė 30 vidaus ir tarpvalstybinės nuotolinės prekybos atvejų, 27 kartus taikytos ekonominės sankcijos ūkio subjektams.

O nuo 2020 m. pabaigos buvo užblokuotos 6 interneto svetainės, registruotos Lietuvoje, kadangi ūkio subjektai nereagavo į departamento nurodymus nutraukti draudžiamą veiklą ir toliau tęsė nuotolinę prekybą el. cigaretėmis ir jų pildyklėmis.

Keliolika ūkio subjektų sureagavo į departamento įspėjimus ir savarankiškai nutraukė interneto svetainėse vykdomą draudžiamą veiklą. Taip pat 4 kartus buvo kreiptasi į Vilniaus miesto apygardos teismą dėl užsienyje registruotų interneto svetainių blokavimo.

Taip pat departamentas, vykdydamas internetinės erdvės stebėjimą ir nustatęs faktus apie prekybą iš užsienio šalių Lietuvos vartotojams, arba gavęs pranešimus apie tokią veiklą, kreipiasi į užsienio šalių atsakingas institucijas dėl tarnybinės pagalbos, nes draudimas vykdyti nuotolinę tarpvalstybinę prekybą tabako gaminiais, el. cigaretėmis bei jų pildyklėmis galioja visoje Europos Sąjungoje“, – dėstė G. Karanda.

Jaunuoliai atsiduria ligoninėse

Įteisinant skonių ir kvapų draudimą el. cigarečių ir jų pildyklių rinkoje tikėtasi, kad šių produktų prieinamumas bei vartojimas vaikų ir paauglių tarpe ypatingai sumažės. Tačiau pastaruoju metu fiksuojami atvejai, kai jaunuoliai patenka į ligonines, nes, naudodami el. cigaretes, garina narkotines ir psichotropines medžiagas, žiurkių nuodus.

Reaguojant į problemą, politikų nuomone, dera stiprinti mokyklų stebėsena, apsaugą, o taip pat taikyti rimtesnis prevencines priemones.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)