Seksualinių nusikaltimų prieš vaikus skaičius auga

Vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė pabrėžė, jog saugi vaikų aplinka turi būti prioritetu visoms institucijoms.

„Šiandien mes turėjome dvi temas, viena iš jų yra susijusi su vaikų seksualiniu išnaudojimu, antroji – vaikų narkotinių medžiagų vartojimas. Šios temos yra svarbios, tam reikalingas ir tarpinstitucinis įsitraukimas, kadangi kiekviena institucija dabar darome tai, ką galime pagal savo kompetencijas. Bet matome, kad tikrai reikalingas glaudesnis bendradarbiavimas ir susitelkimas“, – pabrėžė vidaus reikalų ministrė.

Kalbėdama apie seksualinius nusikaltimus prieš vaikus, A. Bilotaitė sakė pastebinti tam tikras augimo tendencijas.

„Jeigu 2022 metais buvo užregistruota 498 nusikalstamos veikos dėl seksualinių nusikaltimų nepilnamečių asmenų atžvilgiu, tai 2023 metais per pirmuosius tris mėnesius mes stebime tam tikrą šių veikų progresavimą – fiksuota 212 tokių veikų.

Ir tai galima sieti su tuo, kad viešojoje erdvėje kalbama labai daug apie šią problemą. Matyt, kad vis daugiau atvejų yra tokių, kaip kreipiamasi į teisėsaugą. (…) Tai yra gerai, svaru, kad aukos prabiltų, kreiptųsi į teisėsaugą, būtų ieškoma sprendimų“, – teigė vidaus reikalų ministrė.

A. Bilotaitė tikino, jog pagal veikų mąstą pirmaujanti veika yra vaikų pornografija, antroji – tvirkinimas.

„Jeigu kalbėti apie prievartavimo ar žaginimo atvejus – jei dažniausiai atsitinka vaikų artimoje aplinkoje. Tai yra labai skaudu, panašu, kad čia irgi yra reikalingi tam tikri sprendimai. Nes dažniausiai tai būna artimi, pažįstami giminaičiai – tai atskiro dėmesio reikalaujančios situacijos“, – spaudos konferencijoje sakė A. Bilotaitė.

Ji teigė, jog du įstatymai numato pareigą prieš įdarbinant asmenį institucijoje, dirbančiomis su vaikais, paprašyti jų informacijos apie kriminalinę praeitį.

„Yra toks registras, kuris vadinamas įtariamųjų, kaltinamųjų ir nuteistųjų registras. Ir jame yra informacija ir institucijos, pasikreipusios į šį registrą gali gauti informaciją nemokamai. (…) Fiksuojame labai dažnai, kad mūsų institucijos nepasinaudoja šia pareiga“, – kalbėjo vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė.

Ministrė kalbėjo, jog pokalbio metu buvo tariamasi, kaip užtikrinti, kad institucijos minėtu registru pasinaudotų.

Agnė Bilotaitė

Narkotikų vartojimo problema

Kita pokalbyje aptarta tema, anot vidaus reikalų ministrės A. Bilotaitės – narkotinių medžiagų vartojimas mokyklose.

„Tai tikrai yra problema. Matyt, kad reikia pripažinti, kad policijos atsakomybė yra daugiau susijusi tik su reagavimu. Policija daro didžiulį darbą reaguodama, bet neužtenka tik reagavimo. Reikalingas visų institucijų įsitraukimas, nes daug dalykų yra susiję su prevencine veikla“, – tikino ministrė.

Ji teigė, jog Vidaus reikalų ministerija (VRM) yra paruošusi naują nusikaltimų prevencijos modelį.

„Kuris artimiausiu metu bus svarstomas Vyriausybėje. Ir jo esmė yra tokia, kad įvertinus problematiką, atitinkamoms savivaldybėms bus pasiūlomas tam tikras priemonių paketas būtent tai savivaldybei, ar regionui.

Ir vėliau bus stebima situacija, progresas – kaip tos priemonės veikia. Čia jau būtų įtraukiamos visos institucijos – ne tik policija“, – anonsavo A. Bilotaitė.

Anot jos, teisėsaugai pavesta netoleruoti, ypatingai daug dėmesio skiriama prekybai narkotinėmis medžiagomis.

„Bet dėmesys vaikams ir tai, kas vyksta: platinimas, jo tinklai turi būti prioritetas. Ir kiekvienas komisariatas, dirbdamas kartu su savivalda turi rasti įrankius, susidėlioti taktikas ir skirti ypatingą dėmesį šioms temoms“, – sakė A. Bilotaitė.

Vidaus reikalų ministrė teigė, jog ir su švietimo, mokslo ir sporto ministre aptarė, kad turi atsirasti aiškus testavimas – kaip mokyklos testuojamos, kokie pagalbos paketai išplaukia iš to konkrečioms mokymo įstaigoms.

Planuojamos naujos priemonės

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė J. Šiugždinienė teigė, jog svarbi ne tik saugi aplinka vaikams, bet ir pačių vaikų gebėjimas atsispirti ir atpažinti situacijas: susijusias su seksualiniu smurtu, ar psichotropinių medžiagų vartojimu.

„Noriu pabrėžti, kad mūsų parengta nauja Gyvenimo įgūdžių programa, kuri startuoja nuo rugsėjo 1 dienos – pagal skirtingus amžiaus tarpsnius padės ugdyti tuos gebėjimus – kaip atpažinti tinkamą, ar netinkamą elgseną, ką reiškia psichotropinių medžiagų vartojimas. (…)

Su šia programa bus įgyvendinamas ir mokytokų kvalifikacijos tobulinimas“, – anonsavo ministrė J. Šiugždienienė. Anot jos, tai bus nuoseklus įgūdžių ir žinojimo ugdymas nuo pirmosios klasės.

Jurgita Šiugždinienė

Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Marius Draudvila taip pat įvertino pokalbyje aptartas problemas.

„Kaip žinia, policija paprastai, dažniausiai reaguoja į pasekmes, bet taip pat mes kreipiame dėmesį ir į prevenciją: tiek dirbant su problema, kuri susijusi su narkotinėmis medžiagomis. (…) Kaip ir ministrė paminėjo – tai mūsų bendruomenės pareigūnai skiria tam didžiausią dėmesį.

Taip pat, aišku, prevencijos srityje dirbame su nusikaltimais, kurie yra susiję su vaikų seksualiniu išnaudojimu – kaip nustatyti tokius asmenis. Neapsiribojame vien tik darbu su pasekmėmis“, – tikino jis.

M. Draudvila tikino, jog prevencija yra ilgas procesas, kurio rezultatai matosi ne iš karto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)