Naujoje Kretingos rajono savivaldybės tarybos posėdyje buvo svarstoma, kad reikia nelaukti visuomenininko Andriaus Tapino tyrimo ir kanceliarinių išlaidų ataskaitas paviešinti patiems.

Kanceliarinės išlaidos dabar yra ne vienos Lietuvos tarybos rūpestis. Tad peršasi prielaida, kad apie juos buvo kalbama ir antradienį Seime – visiems Lietuvos merams suvažiavus į Vilnių. Juos į Seimo restoraną sukvietė Seimo pirmininkė, Liberalų sąjūdžio vadovė Viktorija Čmilytė–Nielsen.

Dėl tų pačių kanceliarinių išlaidų Pagėgių meras Vaidas Bendaravičius atvažiuoja į Seimą jau ne kaip liberalas. Narystę partijoje jis praėjusią savaitę sustabdė.

„Laukiame, kol bus tyrimų rezultatai ir laukiame, ką pasakys – ar mes čia padarėme kokį tai nusikaltimą. Narystę stabdžiau savarankiškai“, – LNK žinioms sakė jis.

Skaičiuoti tarybos narių išleidžiamas kanceliarines išlaidas ėmėsi visuomenininkas Andrius Tapinas. Bet kol vienur skaidrinama, kitur – užsidaroma. Žiniasklaidos atstovams įkelti koją į Seimo restoraną net kai merai dar tik rinkosi buvo uždrausta.

O pavyzdžiui Pagėgių meras tikina, kad per kadenciją, nors tuo metu buvo ir pandemija, blokuojami keliai, pravažinėjo 19 tūkst. eurų.

„Ir po Pagėgius ir ne po Pagėgius – visur. Aš dabar tikrai neatsiminsiu, kad buvo prieš trejus metus“, – kalbėjo Pagėgių meras.

Visgi vieną pandeminę kelionę jis gali įvardinti.

„Kad ir pavyzdžiui kaukes atvežti pats važiavau į Vilnių ne vieną kartą“, – kalbėjo V. Bendaravičius.

Patyrę vairuotojai turėtų būti ir Šilutėje. Tyrimas atskleidžia, kad Šilutės tarybos nariai per kadenciją neva pravažinėjo 4 milijonus kilometrų. Vieno tarybos nario rekordas – 25 tūkst. eurų už degalus ir transporto išlaidas.

Per tą pačia pandeminę kadenciją Jonavos meras Mindaugas Sinkevičius išleido 22 tūkst. eurų.

„Visi labai akcentuoja 22 tūkst. eurų, bet reikia kalbėti apie ketverių metų laikotarpį. Tai tada ta suma, kai mėnesiui ji gaunasi apie 400 eurų neatrodo tokia įspūdinga“, – LNK žinioms sakė jis.

M. Sinkevičius pripažįsta, kad kanceliarinės išlaidos yra visuotinė problema.

„Ši situacija, kuri susikūrė, ji susikūrė ne per ketverius metus. Ji turbūt yra menanti dešimtmečius. Ir reikia kalbėti apie sisteminius pokyčius“, – tikino Jonavos meras.

Po uždarų merų pusryčių pati Seimo pirmininkė V. Čmilytė–Nielsen patvirtino – apie išlaidas ten buvo kalbama.

„Ir aš iš savo pusės susirinkusius merus patikinau, kad tiek, kiek bus poreikis, Seimas yra pasirengęs koreguoti teisės aktus, kad ateityje nekiltų tokių problemų, kurios yra kilusios“, – sakė ji.

Seime jau yra registruota įstatymo pataisa, kad tarybų nariams būtų įvestas kanceliarinių išlaidų limitas.

„Galvoju, kad kokie 300 eurų būtų labai normalu“, – svarstė Pagėgių meras.

Bet Pagėgių merui gali tekti nusivilti. Valdančiosios Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) atstovas Seime Jurgis Razma kalba apie dvigubai mažesnę sumą – 150 eurų.

„Ir privaloma tų išlaidų detalų viešinimą savivaldybių interneto svetainėse (skelbt, aut. p.). Be abejo, kad išlaidos turi būti pagrįstos konkrečiais dokumentais“, – kalbėjo parlamentaras.

Taip pat diskutuojama, kad galbūt kanceliarinių išlaidų apskritai reikia atsisakyti. Tada papildoma suma būtų tiesiog pridėta prie atlygio. Yra ir trečia nuomonė – viską palikti vidiniam balsui.

„Reikia elgtis sąžiningai ir nereikėtų jokių limitų nustatyti, jeigu visi elgtųsi sąžiningai. O sąžinės limitas yra kiekvienam duotas“, – LNK žinioms sakė Joniškio rajono meras Vitalijus Gailius.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: