„Susitinkame Lietuvai ir Lenkijai svarbios gegužės 3-osios – Abiejų Tautų Respublikos Konstitucijos dienos – išvakarėse. Ji mums primena laisvų piliečių ir tautų gebėjimą susitelkti, valią stiprinti ir ginti valstybę, kai pavojus iškyla pačiai laisvei. Šiandien, būdami kur kas stipresni ir turėdami gausų bendraminčių sąjungininkų ratą, susiduriame su panašiu iššūkiu – padėti Ukrainai, nuo Rusijos agresijos ginančiai ne tik savo ir mūsų laisvę, bet ir demokratiją bei taisyklėmis grįstą pasaulio tvarką. Rusija yra nusiteikusi ilgalaikei konfrontacijai su NATO, todėl turime toliau stiprinti mūsų regiono gynybą ir atgrasymo potencialą. Tikiuosi, kad bendromis Lietuvos, Lenkijos ir sąjungininkų pastangomis tam būtini svarbūs sprendimai bus priimti Aljanso viršūnių susitikime Vilniuje“, – sakė Ministrė Pirmininkė I. Šimonytė.

Susitikime Vyriausybės rūmuose šalių premjerai sutarė, jog vieninga ir kuo spartesnė Vakarų šalių parama Ukrainai, visų pirma, visa reikalinga ginkluote, ir strateginė kantrybė išlieka esminėmis sąlygomis pergalei prieš agresorę Rusiją pasiekti, nurodoma pranešime žiniasklaidai.

Vyriasuybė pranešime pažymima, kad būtina tęsti sankcijų Rusijai ir jos sąjungininkei Baltarusijai plėtrą ir jų tinkamą įgyvendinimą. Ypač svarbi yra mūsų regiono šalių koordinacija užkardant galimą sankcijų apėjimą, pabrėžė Ministrė Pirmininkė I. Šimonytė.

I. Šimonytė ir M. Morawieckis aptarė saugumo situaciją regione, glaudų šalių bendradarbiavimą gynybos srityje, NATO rytinio flango stiprinimą, svarbų ne tik Lietuvai ir Lenkijai, bet ir viso Aljanso saugumui, nurodo Vyriausybė.

Vyriausybės teigimu, premjerė padėkojo M. Morawieckiui už Lenkijos institucijų pasirengimą, prireikus, suteikti paramą Lietuvai vykdant šalies elektros sistemos izoliuoto darbo bandymą. Tai, kad bandymas buvo sėkmingas, ypač svarbu siekiant spartesnės Baltijos šalių sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais.

Kaip informuojama, susitikime taip pat aptartas Ukrainos atstatymo procesas. Tiek Lietuva, jau įgyvendinanti rekonstrukcijos projektus Ukrainoje dvišaliu pagrindu, tiek Lenkija šioje srityje turi ekspertizę ir patirtį, todėl yra pasiruošusios prisidėti prie daugiašalių atstatymo iniciatyvų, kalbėta susitikime.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją