Kai kurios politinės jėgos jau išsikėlė aiškius tikslus ir numatė tvarkas, kaip bus deleguojami ir tvirtinami kandidatai į prezidento, Europos Parlamento (EP) bei Seimo rinkimus. To dar nepadariusios – ketina surengti suvažiavimus šią vasarą.

Visgi, partijų požiūris į artėjančius rinkimus skiriasi. Dalis politikų viliasi, kad jų vadovaujamoms politinėms jėgoms nusišypsos ryškesnė sėkmė parlamento rinkimuose, todėl jau dabar koncentruoja bendruomenių dėmesį ir deleguoja jėgas Seimo rinkimams.

Konservatorių rinkiminis sezonas prasidės jau kitą savaitę

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) prezidento ir EP rinkimų startą pažymės jau antradienį. Kaip Eltai patvirtino konservatorius Andrius Vyšniauskas bei partijos vykdantysis sekretorius Martynas Prievelis, TS-LKD ketina susirinkti į partijos Prezidiumo posėdį ir patvirtinti visas procedūras dėl artėjančių metų rinkimų maratono.

„Mes planuojame Prezidiumo ir Tarybos posėdį. (...) Natūralu, kad tikriausiai vienas iš svarstomų klausimų bus pasirengimas būsimiems rinkimams – pirmiausiai, prezidento, Europos Parlamento, tada Seimo. Tai ir štabų sudarymas, ir visa kita. Mes tą artimiausiame posėdyje pradėsime“, – Eltai sakė A. Vyšniauskas.

„Kitą savaitę yra numatytas Prezidiumo posėdis, antradienį“, – patikslino M. Prievelis.

Partijos vykdantysis sekretorius nurodė, kad TS-LKD vadovybė susitikime patvirtins tvarkas, kaip vyks galimų kandidatų kėlimas, jų tvirtinimas ir kitos rinkiminės procedūros.

„Paprastai tas (kandidatų – ELTA) kėlimas vykdavo iki rudens pradžios, o tvirtinimai galutiniai – pavyzdžiui, 2019 m. tiek prezidento, tiek Europos Parlamento – buvo lapkričio mėnesį. Taip buvo ankstesniuose rinkimuose. Dėl konkrečiai 2024 m. vykstančių rinkimų, kitą savaitę ir spręs tiek Prezidiumas, tiek kitos partijos struktūros“, – teigė TS-LKD atstovas.

„Valstiečiai“ rinkimams jau ruošiasi: dėmesio centre – Seimo vienmandatės apygardos

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis Eltai nurodė, kad jo vadovaujama partija jau pradėjo rinkiminį sezoną. Prieš savaitę vykusiame renginyje Palangoje politikas teigė „apibrėžęs partijai užduotį“ – rengiantis 2024 m. rinkimams, daugiausiai dėmesio skirti Seimo vienmandačių apygardų klausimui.

„Vis dėlto, pasirengimo prasme, aš labai aiškiai sudėsčiau prioritetus: pirmas klausimas yra vienmandatės Seimo apygardos, antras – Europos Parlamento rinkimų sąrašas ir kandidatas į prezidentus. Ir tada kaip paskutinis dalykas – sąrašas į Seimo rinkimus“, – Eltai sakė „valstiečių“ lyderis.

„Mes labai gerai suprantame, kad tai yra mūsų stiprioji pusė“, – aiškino jis ir pažymėjo, kad partija išsyk pradėjo pasiruošimo rinkimams darbus.

Politiko teigimu, konkretūs kandidatai bus patvirtinti artėjant rudeniui.

„Jų (kandidatų – ELTA) darbo pradžia, aktyvi kampanija turi būti kuo ankstesnė, nes mes norime, kad kaip minimum pusėje apygardų mūsų žmonės patektų į antrus turus“, – „valstiečių“ ambicijas Seimo rinkimams įvardijo R. Karbauskis.

Darbo partijoje vyksta vidinės diskusijos: intensyviausiai ruošis parlamento rinkimams

Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis tiksliai neįvardijo, kada partija rinksis į tarybos posėdį ir oficialiai pradės pasiruošimą kitų metų rinkimams. Tačiau politikas patikino, kad „darbiečių“ gretose vyksta pokalbiai šiuo klausimu.

„Galbūt kažkokiuose oficialiuose tarybos posėdžiuose dar nebuvo (apie tai kalbėta – ELTA), bet partijos aktyvas, frakcijos nariai ir pavaduotojai šnekėjo ta tema – ir apie Europos Parlamento rinkimus, ir apie prezidento rinkimus. Buvo bent keli pokalbiai“, – Eltai sakė A. Mazuronis.

„Kai jau bus tiksliai žinoma, ką ir kaip darome, be jokios abejonės bus tarybos posėdis“, – aiškino jis.

Panašiai kaip ir LVŽS, „darbiečiai“ daugiausiai ambicijų puoselėja dėl 2024 m. rudenį vyksiančių parlamento rinkimų. Todėl, tęsė jis, Darbo partijos lūkesčiai ir dėmesys prezidento rinkimams bus kitoks.

„Seimo apygardose jau dabar kai kurie skyriai yra apsisprendę, ką kels vienmandatėse apygardose. O tie skyriai, kurie yra silpnesni, kuriems savivaldos rinkimai parodė, kad reikia pasitempti – jie arba savo jėgomis, arba mes bandome padėti įsikvėpti, kad surastų naujų žmonių, kurie norėtų irgi sudalyvauti artėjančiuose rinkimuose“, – partijos vidinius procesus nušvietė A. Mazuronis.

„Prezidento rinkimų pagrindinis leitmotyvas bus toks, kad tai yra įžanga į Seimo rinkimus. Mes tuos rinkimus – ypatingai prezidento – traktuojame ne kaip prezidento, bet kaip Seimo rinkimų įžangą“, – kalbėjo Darbo partijos lyderis.

Demokratai „Vardan Lietuvos“ dėl rinkimų susitiks birželį

Tuo metu rinkimuose debiutuosianti Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ ketina susirinkti į partijos suvažiavimą birželio mėnesį. Tada, pasak pirmininko Sauliaus Skvernelio, bus atnaujinti partijos įstatai, patvirtinti visi kiti procesiniai klausimai.

„Bus mūsų suvažiavimas birželio mėnesį ir suvažiavime mes tvirtinsime įstatų pakeitimus, kadangi nuo steigiamojo suvažiavimo praėjo laiko. Reikia susitvarkyti organizacinius dalykus. Pasitvirtinsime ir procesui reikalingas tvarkas ir pradėsime procesą“, – Eltą informavo ekspremjeras.

Visgi, kitaip nei „valstiečiai“ ir „darbiečiai“, demokratų akiratyje pirmiausiai atsidurs ne Seimo, bet prezidento rinkimai.

„Mes apie tai diskutuojame ir kalbame pirmiausiai apie prezidento rinkimus. Tikrai sprendimas bus toks, kas ne kartą buvo išsakyta – kad turėti ir kelti savo kandidatą, nebūti pritariančiu ar remiančių kažką. Dėl parlamento rinkimų – laiko dar tikrai yra daug“, – aiškino politikas.

Tačiau jis pažymėjo, kad vasarą vyksiančiame suvažiavime kandidatas prezidento rinkimams dar nebus nei pristatytas, nei patvirtintas.

„Bus pristatytas mechanizmas ir pati idėja“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad 2024 m. Lietuvoje vyks treji rinkimai – gegužę planuojami valstybės vadovo, kiek vėliau Europos Parlamento bei spalį numatomi Seimo rinkimai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją