„Šiais metais Valstybinių miškų urėdijos miškininkai įveisė ir rekordinį skaičių naujų miškų – net 800 hektarų, kuriuose pasodino tiek medelių, kiek Lietuvoje gyventojų – 2,8 milijonus“, – teigiama VMU pranešime spaudai.

Šiuo pasiekimu džiaugęsis aplinkos ministras Simonas Gentvilas teigė, kad tokios akcijos paneigia mitus, kad miškai nėra atsodinami.

„Šiandien atkūrinėsime mišką, per visą Lietuvą pasodinsime 2,8 mln. medžių visuose urėdijos padaliniuose. Lietuvoje gajus mitas, kad iškirtus mišką jis nėra atsodinamas. Bet taip nėra – miškas per trejus metus privalo būti atsodintas ir prižiūrėtas, o naujasis Miškų įstatymas įpareigos kontroliuoti, ar miškas užaugo“, – sakė S. Gentvilas .

Pasak Valstybinių miškų urėdijos generalinio direktoriaus Valdo Kaubrės, miškasodis kiekvienais metais pritraukia vis daugiau žmonių. Prie jo prisijungė ir tie, kurie dalyvavo ankstesniais metais, taip pat nauji, kurie pirmą kartą sužinojo, kaip yra sodinami medžiai Lietuvoje, kodėl jie sodinami ir ką dirba miškininkai. Todėl miškininkai mato didžiulę šio renginio prasmę – didinti visuomenės supratimą apie miškininkystę bei susitelkti bendram darbui.

„Šiais metais džiaugiamės išties įspūdingu naujai įveisiamų miškų plotu – net 800 ha, kuriuose pasodinome 2,8 mln naujų medžių. Džiaugiamės, jog kasmet miškasodis pritraukia vis daugiau talkininkų, kurie nebijo pasiraitoti rankovių savaitgalio dieną ir imtis prasmingo darbo – sodinti medelius. Visi drauge mes tikrai galime daugiau ir labai smagu, kad medžių sodinimas sutelkia tiek daug įvairių žmonių“, – sakė V. Kaubrė.

Nacionaliniame miškasodyje šeštadienį dalyvavo ir ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė. Ji medelius su kitais ministrais sodino Trakų rajone, Paluknio seniūnijoje.

„Nacionalinis miškasodis tapo gražia, buriančia ir prasminga tradicija, kurią, nuoširdžiai tikiuosi, ateityje galėsime vadinti ir ilgaamže, kaip kad šiandien šiuo žodžiu minime mūsų sengires, kuriomis didžiuojamės. Kviečiu šią tradiciją puoselėti ir toliau auginti, o taip pat dėkoju tiems, kurių kasdienis darbas yra rūpestis Lietuvos miškais“, – sakė premjerė I. Šimonytė.

Kiekvienais metais VMU pasodina daugiau nei 30 mln. medelių. Šie metai pirmieji, kai visų VMU regioninių padalinių dalyje miškų bus sodinami sodmenys su uždara šaknų sistema, tokiu būdu bus pasodinta apie 4 mln. sodmenų. Uždara šaknų sistema – tai sėjinukų auginimas specialiuose konteineriuose, naudojant naujausias sėjimo ir auginimo priežiūros technologijas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją