Draudžiama naudotis mobiliuoju telefonu rankomis

2022 metų rudenį patikslinus draudimą, nuo gegužės 1 dienos vairuotojui draudžiama naudotis telefonu rankomis, išskyrus tris atvejus: kai automobilis ar kita vairuojama transporto priemonė stovi; jei vairuojant mobiliojo ryšio priemonė valdoma laisvų rankų įranga ir telefonas yra specialiame laikiklyje; kai vairuojant mobiliojo ryšio priemonė valdoma naudojant transporto priemonės (laisvų rankų) įrangą, kuri įmontuota ant vairo, multimedijoje ar kitais būdais.

Įsidėmėkite, kad išimtis – naudotis mobiliuoju telefonu, kai transporto priemonė stovi, – reiškia, kad, sustojus spūstyje ar prie raudono šviesoforo signalo, praleidžiant pėsčiuosius taip pat draudžiama pasiimti į rankas mobilųjį telefoną ir juo naudotis.

Didelė pagunda

Transporto priemonei dalyvaujant viešajame eisme, naudojimasis mobiliuoju telefonu yra didelė pagunda, toks elgesys kreipia mūsų dėmesį ir sukelia pavojingas situacijas kelyje. Pareigūnų praktikoje retas avariją kelyje patyręs vairuotojas prisipažįsta, kad tuo metu valdė ne tik automobilį, bet ir žiūrėjo į mirgantį savo mobiliojo telefono ekraną.

Kad žmonės vis labiau įnikę į mobiliuosius telefonus pastebime visi, tačiau su vairavimu tai nesuderinama. Lietuvos kelių policijos tarnybos vadovas, vyriausiasis komisaras Vytautas Grašys sako, kad eismo įvykiai, žmonių patiriami sužalojimai įrodo, kad bet kokie pašaliniai veiksmai, atidumo praradimas ar dėmesio stoka neleidžia tinkamai įvertinti dinamiškos eismo situacijos kelyje.

Vytautas Grašys

„Vairuotojo dėmesys turi būti sutelktas tik į vairavimą, eismo aplinkos stebėjimą, o ne į naršymą po savo elektroninį paštą, dienos naujienas ar socialinius tinklus“, – sako pats kelyje situaciją akylai stebintis Kelių policijos tarnybos viršininkas V. Grašys.

Vykdoma kontrolė

Vairuotojų veiklos, nesusijusios su vairavimu, kontrolė, t. y. naudojimasis mobiliojo ryšio priemonėmis neturint laisvų rankų įrangos visoje šalyje vyksta kiekvieną mėnesį. Per šių metų pirmuosius mėnesius užfiksuota per 13 tūkst. tokių pažeidimų. Iš jų 1 tūkst. pažeidimų padarė užsienio šalių piliečiai.

Vairuotojai turi mokytis pažaboti savo įpročius ir priklausomybes, kad kelyje visiems būtų saugu.
Vytautas Grašys

Gegužės 1–4 dienomis šalies keliuose vykdoma prevencinė priemonė, tačiau policijos pareigūnai vairuotojus drausmina ne tik per tikslinius reidus. Vykdydami kitas prevencines priemones jie nuolat stebi vairuotojus, darančius šį nusižengimą, mažinantį jų atidumą kelyje.

Lietuvos kelių policijos tarnyba primena, kad už draudimo naudotis mobiliuoju telefonu nepaisymą bauda yra gana didelė, o įkliuvus antrą kartą gresia teisės vairuoti transporto priemonę atėmimas.

Jeigu vairuodami netinkamai naudojotės mobiliuoju telefonu, Jums gresia bauda nuo 60 iki 90 eurų. Jeigu antrą kartą būsite užfiksuotas darantis tokį pat pažeidimą, galite trims mėnesiams netekti teisės vairuoti transporto priemonę.

Policija nustato vis daugiau pažeidėjų. 2022 m. už naudojimąsi mobiliaisiais telefonais nubausta per 50 tūkst. vairuotojų. 329 atvejais buvo skirta bauda ir teisės vairuoti transporto priemonę atėmimas. Prieš trejus metus per metus būdavo išaiškinama apie 20 tūkst. tokių pažeidimų.

Jokia bauda neprilygsta tai žalai, kuri gali ištikti asmenį. Nepaisydami Kelių eismo taisyklių – šiuo atveju, naudodamiesi mobiliuoju telefonu, kai negalima to daryti, – žmonės labai rizikuoja pačiu didžiausiu turtu – sveikata ir gyvybe, ir ne tik savo, bet ir kitų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją