Jis negaili kritikos opozicijos kolegei, tvirtindamas, kad toks elgesys, kai į viešumą paskleidžiamos naujienos neatitinka realios situacijos, kelia klausimų dėl pasitikėjimo galimais opozicijos partneriais.

Karbauskis: gelbėja savo padėtį

LVŽS pirmininkas R. Karbauskis penktadienį Delfi sakė, kad jokio pasiūlymo frakcija Seime nėra gavusi.

„LVŽS frakcija yra pati didžiausia iš opozicinių frakcijų. Su mumis apie tai niekas nešnekėjo, apie tai vakar teiravausi mūsų frakcijos seniūnės (Aušrinės Norkienės, aut. p.) – su mūsų frakcija diskusijų ta prasme nebuvo“, – tikino R. Karbauskis.

Pati A. Norkienė penktadienį Delfi patvirtino, kad aptakaus pasiūlymo pamąstyti apie tokią galimybę ketvirtadienį visgi buvo sulaukta. Jį išreiškė Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcijos Seime seniūnas Algirdas Butkevičius. LVŽS frakcijos seniūnė teigė, jog sprendimas priklauso ne tik nuo frakcijos Seime, bet ir nuo pačios partijos.

LVŽS lyderis R. Karbauskis sakė įžvelgiantis priežastį, kodėl trys opozicinės jėgos dabar tariasi dėl bendro darbo ir opozicijos lyderio.

„Kol kas vyksta procesai tų partijų ar frakcijų atstovų, kurios labai prastai pasirodė savivaldybių rinkimuose. Matyt, kad jie galvoja, kaip tai spręsti – kaip savo padėtį gelbėti“, – kalbėjo politikas.

LVŽS pirmininkas R. Karbauskis priminė, jog opozicija pirmą pusmetį po 2020–ųjų metų rinkimų lyderį turėjo. Juo buvo tuometis LVŽS atstovas Seime Saulius Skvernelis.

„Jis dirbo valdančiajai daugumai, jis dirbo realiai prieš LVŽS, prieš opoziciją. Tokio lyderio, arba panašaus tikrai nereikia. O koks yra sumanymas dabar tų partijų, kurios prastai pasirodė rinkimuose aš negaliu suprasti. Bet realiai mes jau ilgą laiką dirbame be opozicijos lyderio“, – teigė jis.

R. Karbauskis prognozavo, kad prie opozicijos vienybės po Seimo rinkimų neprisidėjusi LSDP frakcija taip turėtų pasielgti ir šį kartą.

O šios kadencijos pradžioje turėtas opozicijos lyderis „ne tik, kad nepadėjo, bet tas tik trukdė“.

„Šioje situacijoje aš žiūriu iš šono, suprasdamas, kad tai tam tikras požymis,jog bandoma ieškoti kelių į kažką. Bet mes nelabai suprantame į ką.

Nes jeigu norima sujungti balsus kažkam: kažką Seime padaryti, sugebėti atstovėti, tai tam nereikia Demokratų sąjungai balsuoti kaip konservatoriams, nereikia taip daryti. Bet jie tai daro. Tai kas tame pasikeis? Niekas. Esu tuo tikras“, – konstatavo R. Karbauskis.

LVŽS lyderis sakė, kad kadangi kai kurie opozicijos atstovai „balsuoja kaip liberalai“, opozicijos lyderis gaus daugiau pinigų ir galės užduoti klausimą be eilės. Bet daugiau niekas nesikeis.

„Opozicija yra labai skirtinga. Yra frakcijos, kurios balsuoja kartu su valdančiaisiais – jos nėra opozicija, jos tik vaidina opoziciją. (…) Gal dabar dėl rinkimų pasimaivyti reikia – galbūt“, – Delfi sakė LVŽS vadovas.

R. Karbauskis tikino, jog dabartinė opozicija neturi vienos ašies ir vieno tikslo. LVŽS vadovas tikino, jog jei tokios diskusijos prasidėtų, pasiūlymą ir argumentus išklausytų.

„Bet jeigu darydami pareiškimus apie opozicijos vienybę su mūsų frakcija – didžiausia opozicijoje, nešneka, galima konstatuoti, kad interesas yra būti matomiems, ne daugiau. (…) Bet liko pusantrų metų iki Seimo rinkimų ir jau realiai prasideda rinkimų kampanija. (…) Aš aiškiai matau, kad tai yra rinkimų pasekmė ir jie nori būti labiau matomi“, – kalbėjo R. Karbauskis.

LSDP atstovė: idėja nežavi, bet dar diskutuos

LSDP frakcijos Seime seniūnė, parlamentarė Orinta Leiputė Delfi patvirtino, jog ketvirtadienį Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ seniūnas A. Butkevičius plenarinių posėdžių salėje pasiūlymą socdemams pateikė.

„Pateikė tokį siūlymą. Kaip suprantu, trys frakcijos yra sutarusios, turbūt jiems užtenka balsų, kad jie turėtų opozicijos lyderį. Mes nepilnoje frakcijos sudėtyje kiek apsikeitėme nuomonėmis, bet dar diskutuosime ir sprendimo nesame priėmę. To negalėčiau komentuoti“, – sakė LSDP frakcijos seniūnė.

Visgi, ji Delfi pateikė ir asmeninę savo nuomonę – „nežavi ši idėja“.

„Kadangi nelabai matau prasmės. Nes esame labai skirtingi, nepaisant to, kad esame visi opozicijoje. Bet vertybinių požiūriu esame skirtingų pažiūrų. Tai reikėtų diskutuoti ir šnekėtis, mes frakcijoje šnekėsimės, bet entuziazmo daug nėra“, – kalbėjo LSDP frakcijos Seime seniūnė O. Leiputė.

Orinta Leiputė

Parlamentarė teigė, jog tam tikras opozicijos bendro darbo formatas yra – antradieniais opozicinės frakcijos renkasi ir tariasi, pasikeičia informacija, nuomonėmis.

„Yra tam tikras formatas. Jeigu kažkas pateiks akivaizdžius to opozicijos susijungimo privalumus, tai gal ta nuomonė ir pasikeis. Bet frakcijoje dar nediskutavome, tą padarysime. Bet mano asmeninė nuomonė – nematau tame prasmės“, – Delfi sakė LSDP frakcijos Seime seniūnė O. Leiputė.

Delfi primena, kad ketvirtadienį apie tai, kad Seimo opozicija baigia sutarti dėl bendro darbo, Delfi ketvirtadienį patvirtino Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė. Kuris parlamentaras gali būti siūlomas šioms pareigoms, kol kas nekalbama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)