„Prieš 10 metų, sutarėme, kad judėsime link 2 proc. šalių BVP skyrimo gynybai per artimiausią dešimtmetį. Ko tikiuosi iš Vilniaus viršūnių susitikimo, tai kad bus nustatyta, jog 2 proc. BVP gynybai bus laikomi ne lubomis, o grindimis. Ir kad sutarsime to siekti kuo greičiau, nelaukdami dešimtmečio“, – Lietuvos žurnalistams ketvirtadienį sakė J. Stoltenbergas.

Jis pažymėjo, kad 2 proc. dydis, kalbant apie šalių gynybos finansavimą, išliks, tačiau svarbu sutarti, jog tai būtų laikoma ne siekiamybe, o minimumu.

NATO viršūnių susitikimas Vilniuje vyks liepos 11–12 dienomis.
ELTA primena, kad šiuo metu Lietuvoje realios išlaidos gynybai siekia 2,5 proc.

Prezidento vyriausias patarėjas saugumo klausimais Kęstutis Budrys žiemos pabaigoje teigė, kad krašto apsaugos finansavimas iki 3 proc. nuo BVP Lietuvoje galėtų didėti kitais metais.

Apie tai 2022-ųjų gruodį kalbėjo ir premjerė Ingrida Šimonytė.

„Norėčiau priminti, jog tvirtinant 2023 metų biudžetą yra numatytos finansavimo grindys, kurios yra tokios pačios kaip šiais metais, tai yra ne mažiau kaip 2,52 proc. BVP. Tačiau yra numatytos papildomos išlaidos ir galimybė tas išlaidas papildomai didinti, jeigu deficito erdvė Vyriausybei suteiks tokią galimybę“, – metų pabaigoje teigė I. Šimonytė.