Politikė Delfi patvirtino, kad dėl bendradarbiavimo kol kas susitarė Mišri Seimo narių grupė, Darbo partijos frakcija ir Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“.

Bendradarbiauti siūloma valstiečiams ir socialdemokratams.

Pasak A. Širinskienės, kažkas turėjo pradėti dėl to diskutuoti, nors opozicijos bendradarbiavimo ir jos lyderio temą daug kas jau buvo palaidojęs.

Taip, pasak jos, nutiko dėl to, kad visos opozicinės frakcijos viena kitai turėjo įvairiausių nuoskaudų, vieniems Jonas Pinskus nepatiko, kitiems – Saulius Skvernelis ir panašiai.

„Kas įvyko, tai mes Mišri Seimo narių grupė, dėl buitinių priežasčių, kad turėtume opozicinę darbotvarkę, pasiskelbėme opozicine. Ir balsų, reikalingų opozicijos lyderiui, skaičiavimas pasikeitė. Todėl natūralu, kad kai matai, kad keičiasi situacija, prasideda galvojimas, ar nėra galimybės kažkaip susivienyti“, – kalbėjo A. Širinskienė.

Lyderio neįvardija

Jos teigimu, neretai iš rinkėjų rajonuose tenka išgirsti, kad valdžia bloga, o opozicija tuo tarpu pykstasi tarpusavyje ir nesivienija, nesugeba darniai reaguoti.

„Kritinis skaičius kaip ir yra ir mes kviečiame visus kolegas. Tikimės, kad ir jie, matydami kitą situaciją, ir, spėju, irgi girdėdami pastabas iš savo rinkėjų, pasvarstys“, – sakė ji.

Anot politikės, kita savaitė Seime bus laisvesnė, tad valstiečiai ir socialdemokratai galės savo valdymo organuose apsitarti ir priimti sprendimą, jie jungiasi, ar ne.

Apie tai, kuris Seimo narys galėtų tapti opozicijos lyderiu, kol kas nekalbama.

Pasak A. Širinskienės, būtų labai keista, jei bendradarbiavimą frakcijos pradėtų nuo postų dalybų.

„Tiesiog yra apsitarta, kad reikia vienytis, reikia galvoti apie lyderį, jis, matyt, būtų rotuojamas, bet tai yra tolesnio susitarimo dalykai. Turime sulaukti ir kitų kolegų atsakymų ir jie lygiai taip pat tose diskusijose turėtų dalyvauti“, – sakė ji.

Darbiečiai teigia dar neapsisprendę: taip sakyti per drąsu

Vis dėlto Darbo partijos frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas Delfi teigė, kad darbiečiai dar nepriėmė sprendimo, ar tikrai jungtis prie iniciatyvos.

„Būtų per drąsu sakyti, kad viskas yra sutarta ir jau aišku, kaip bus. Prie bendro stalo nebuvome susėdę ir nekalbėjome dėl bendrų temų, kurias turėtume kaip opozicija spręsti ir įsitraukti į darbotvarkę“, – komentavo parlamentaras.

Jo teigimu, kol kas vyko tik neformalūs pokalbiai apie galimybę burtis ir išsirinkti opozicijos lyderį.

„Mes sprendimo dar neturime. Dar net nesu pakalbėjęs su visais frakcijos atstovais, kad vyksta tokie neoficialūs pokalbiai. Taigi, susitarimo tikrai dar nėra, bet galimybė dirbti opozicijai tikrai yra. Juo labiau, kad matome poreikį vienytis, spręsti klausimus kartu. Jei dirbtų visos opozicinės frakcijos, būtų tobula, o jei galima pradėti nuo trijų, tai būtų bent pradžia“, – sakė V. Fiodorovas.

Politikas sakė, kad darbiečiai sprendimą priims artimiausiu metu.

Situacija pasikeitė atsiskyrus Skverneliui

Mišri Seimo narių grupė turi 11 parlamentarų, Darbo partijos frakcija - 8, demokratai - 16.

Tad kartu susivienijusios frakcijos turi 35 Seimo narius. Socialdemokratai ir valstiečiai - 31.

Seimo statutas numato, kad jeigu opozicinė frakcija arba jų koalicija turi daugiau kaip 1/2 Seimo mažumai priklausančių Seimo narių, tokios frakcijos seniūnas arba koalicijos vadovas yra vadinamas Seimo opozicijos lyderiu.

2021-ųjų kovą opoziciniai valstiečiai bei Darbo partija pasirašė opozicinių frakcijų koalicijos susitarimą.

Tuomet buvo nuspręsta opozicijos lyderį rinkti rotaciniu būdu. Opozicijos lyderio pareigas pirmasis eiti pradėjo tuo metu valstiečių frakcijai priklausęs S. Skvernelis.

Tačiau tų metų rudenį S. Skverneliui pasitraukus iš valstiečių frakcijos ir su savimi išsivedus dar devynis parlamentarus, opozicija liko be lyderio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)