„Vilnius yra labai patrauklus, jis auga jau šiek tiek net nevaldomai. (...) Žinoma, buvo tie laikai prieš dešimtmetį, kai darželiai buvo uždarinėjami, patalpos parduodamos ir niekas negalvojo, kad bus toks demografinis sprogimas ir augimas mieste. Šiuo metu mes statome 6 darželius, iki 2025 metų bent 3 atidarysime“, – LRT radijui ketvirtadienį teigė D. Meiželytė.

„Faktas, mes turime laisvų vietų, ir dabar yra apie 1170 laisvų vietų, bet jos yra nepatraukliose teritorijose. Tarkime, Lazdynų mikrorajone yra darželių, bet Lazdynėliuose gyvenantys norėtų vesti į Lazdynėlių darželį, kuris yra šalia namų. Kaip ir vietų yra, bet nėra to pasirinkimo tokio, kad visi tilptų ten, kur yra šalia“, – pridūrė naujoji sostinės vicemerė.

Pasak jos, ikimokyklinio ugdymo įstaigos planuojamos tuose Vilniaus rajonuose, kur stebimas didžiausias gyventojų skaičiaus augimas. D. Meiželytė pažymėjo, kad savivaldybė planuoja didinti ir kompensaciją tiems tėvams, kurie leidžia savo vaikus į privačius darželius.

„Darželius ir statome ten, kur yra didžiausias demografinis augimas, pasiėmę žemėlapius, pasižiūrėję gimstamumą, kiek vaikų auga, ir planuojame“, – pabrėžė vicemerė.

„Ir, žinoma, planuojame didinti kompensaciją lankantiems privačius darželius, kad susilygintų savivaldybės finansai, skiriami vaikams ir eitų paskui vaiką“, – pridūrė ji.

Kauno vicemeras Tomas Jarusevičius pripažino, kad vietų darželiuose trūkumo problema kiekvienam didesniam miestui yra opi, tačiau, pažymėjo jis, nuo 2016-ųjų Kauno mieste su ja nebesusiduriama.

„Darželių trūkumo problema turbūt kiekvienam dideliam miestui yra opi, ir gyventojams tai yra vienas iš kertinių klausimų“, – sakė T. Jarusevičius.

„Nuo 2016-ųjų Kauno mieste vietų problema darželiuose yra panaikinta. Natūralu, kad kartais būna sudėtinga tėveliams gauti norimas vietas pakeliui į darbą arba arčiau gyvenamosios vietos, tai yra suprantama, tačiau šiuo metu Kaunas yra perėjęs į kitą etapą, kuomet darželių tinklo plėtrą stengiamasi vykdyti tvariai ir žiūrima ne tik į tai, kur plečiasi rajonai, kur auga miestas, bet žiūrima ir kur driekiasi gyventojų maršrutai į darbovietes ir panašiai“, – teigė vicemeras.

Anot jo, Kauno miesto savivaldybė yra pasirašiusi susitarimą su Kauno rajono savivaldybe, todėl ši apskritis yra pasiruošusi į darželius priimti ir aplinkinių rajonų vaikus. T. Jarusevičius pridūrė, kad šiuo metu savivaldybė taip pat planuoja darželių tinklo plėtrą.

„Kauno miestas paruošė susitarimą ir pasirašė susitarimą su Kauno rajono savivaldybę, taigi mes esame pajėgūs priimti ir aplinkinių savivaldybių gyventojų atžalas. Tačiau norint, kad ir toliau tai vyktų kokybiškai, ir kad įstaigos būtų pasiekiamos dar patogiau, toliau projektuojamos įstaigos“, – sakė vicemeras.

„Pernai atidarytas Kaune nuo nulio pastatytas darželis ant plyno lauko, šiemet atidarome dar vieną įstaigą, atrenovavus seną, nenaudotą pastatą. Projektuojamas naujas darželis Romainiuose, plėtra Aleksote ir Vaišvydavoje“, – pridūrė jis.

Trečiadienį vaiko teisių apsaugos kontrolierė E. Žiobienė atkreipė dėmesį, kad vietų darželiuose trūksta ne tik Lietuvos regionuose, bet ir didžiuosiuose miestuose. Anot jos, laisvų vietų lopšeliuose praktiškai nėra.

Edita Žiobienė

„Jeigu ypatingai kalbant apie mažą amžių, lopšelius, tai jų praktiškai nėra. Na, minimaliai. Tiek, kiek jų yra, praktiškai nėra“, – LRT radijui trečiadienį sakė E. Žiobienė.

Ji kritikavo prastą darželių ir mokyklų tinklo plėtros planavimą.

„Kitas dalykas yra miesto plėtra. Akivaizdžiai matosi, statosi nauji rajonai, darželiai ir mokyklos yra nesuplanuojamos“, – teigė vaiko teisių apsaugos kontrolierė.

Pasak jos, didžiosios savivaldybės dažnai bando apeiti higienos normas ir didina vaikų skaičių grupėse ir klasėse. Tokiu būdu, pažymėjo E. Žiobienė, yra pažeidžiamos vaikų teisės.

„Ir kas man iš tikrųjų yra baisu, tai, ką daro didžiosios savivaldybės – tiesiog bando apeiti higienos normas ir dar didina vaikų komplektą klasėje. Bet ta yra tikrai prieš jų sveikatą, prieš jų visas teises. Iš esmės pažeidžiamos vaikų teisės“, – pabrėžė vaiko teisių apsaugos kontrolierė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)