Tai numatančias Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pataisas ketvirtadienį Seimui ketina pateikti Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Vytautas Bakas.

Jeigu Seimas pritartų, savigynai D kategorijos dujinius įrenginius be leidimų galėtų turėti (bet ne pirkti) ir laikyti ir jaunesni kaip 18 metų, bet ne jaunesni kaip 14 metų nuolatiniai Lietuvos gyventojai, jeigu šiuos įrenginius jiems perdavė tėvai, įtėviai ar globėjai (rūpintojai).

Anot Seimo demokratų, dujų balionėlis yra viena paprasčiausių ir populiariausių savigynos priemonių, kuria gatvėje užpultas žmogus gali apsiginti nuo nusikaltėlio.

„Kai kurie tėvai, siekdami sudaryti savo vaikams galimybę apsisaugoti nuo užpuolikų de facto nuperka ir duoda jiems naudotis dujiniais balionėliais, nors už tokius veiksmus yra numatyta administracinė, o kai kuriais atvejais ir baudžiamoji atsakomybė“,- sako įstatymo pataisų autoriai.

"Vaikų užpuolimų, smurto atvejų skaičiai didėja. Žmonės ginkluoja vaikus ir tai daro rizikuodami patys tapti pažeidėjais, tačiau nei policija, nei vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė nesiūlo jokių veiksmų”,- sako Seimo narys, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis.

Vadovaujantis šiuo metų galiojančio Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo nuostatomis, D kategorijos ginklus, jų šaudmenis (tame tarpe ir dujinius įrenginius) be leidimų gali įsigyti ir turėti tik fiziniai asmenys nuo 18 metų.

Seimo demokratai pastebi, jog užregistruotų nusikalstamų veikų, kuriose nukentėjusieji yra vaikai iki 18 metų, padidėjo apie 11,8 proc. (lyginant 2022 metų ir 2023 metų sausio mėnesio duomenis).

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją