Tai, kad politinių komitetų lyderiai svarsto vienijimosi planus, Delfi trečiadienį patvirtino savivaldos rinkimuose Šilalės rajono meru su politiniu komitetu „Vardan Šilalės krašto“ išrinktas Tadas Bartkus.

„Taip, išrinkti komitetų merai buvo susitikę ir diskutavo dėl visų dalykų, kad nepakankamai esame girdimi, kad savivaldybių asociacijai vadovauja partijos. Tariamės, kad mus išgirstų. Į ką tai gali išvirsti, ar tai į partiją ar į kažką, šiandien anksti pasakyti“, – Delfi paklaustas, kokią formą gali įgauti komitetų vienijimasis, sakė politikas.

Kad toks susitikimas buvo, neslėpė ir Kalvarijos meru su komitetu „Siekime kartu“ išrinktas Nerijus Šidlauskas.

„Merų susitikimas buvo, bet kol kas vyksta tik preliminarūs pokalbiai. Matysime, kokie bus sprendimai, kai jie bus, sužinosite ir visuomenė bus informuota“, – patikino jis.

T. Bartkus taip pat tikino, kad jokių galutinių sprendimų merų susitikime priima nebuvo.

Esą šiame etape nuspręsta tik tiek, kad „merai kalbasi ir bendradarbiauja“, o į ką tai išvirs ateityje, bus matyti.

„Šiai dienai taip pasišnekėjom, kalbame, kad galbūt atsiras komitetų asociacija visų, o ką toliau – ar tai gali į partiją išvirsti, ar ne, čia yra daug diskusijų ir laiko klausimas“, – teigė T. Bartkus.

Varaška: partijos neplanuojame

Šilalės rajono meras teigė, kad vienijimosi idėją iškėlė į Kazlų Rūdos mero postą su politiniu komitetu „Jaunoji Kazlų Rūda“ išrinktas M. Varaška.

Delfi M. Varaška patikino, kad politinių komitetų atstovai kol kas svarsto tik tai, kaip sau atstovauti Lietuvos savivaldybių asociacijoje.

„Ir nieko daugiau, – nukirto jis. – Gali būti, kad tai bus asociacija. Bet tai bus ne politinis organas, ne politinė organizacija“.

M. Varaška teigė, kad pavieniai komitetai negali būti atstovaujami Lietuvos savivaldybių asociacijoje taip, kaip, pavyzdžiui, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, gavusi apie 200 mandatų ir žinanti, kaip elgsis savivaldybių asociacijos posėdžiuose.

„Ir kilo mintis įkurti tokią asociaciją kaip koordinuojantį būvį. Kada? Nesiryžtu spėti, dar reikia, kad kiti komitetai, jų valdybos apsvarstytų, ar to nori, ar nenori. Palikime tai dar ateičiai“ – sakė jis.

Diskutavo ir apie Vėgelę

Tačiau, Delfi žiniomis, svarstymų dėl ateities tarp merų būta drąsesnių, ir net buvo iškelta idėja lyderiaujantį vaidmenį planuojamoje organizacijoje pasiūlyti teisininkui Ignui Vėgelei.

Tokių kalbų nepaneigė girdėjęs ir T. Bartkus.

„Tokių diskusijų girdėjau, bet kol kas tokių sprendimų nėra, nes nėra ir sprendimo, kad tai būtinai bus kažkokia politinė jėga. O ateityje čia yra diskusijų klausimas apie viską“, – pabrėžė jis.

Ignas Vėgėlė

Tuo metu M. Varaška į kalbas apie I. Vėgelę leistis nenorėjo: „Nežinau, kas ką svarstė. Kadangi jūs klausiate manęs, tai aš atsakau tik tiek, kad iniciatyva šios idėjos yra tam, kad komitetai galėtų būti atstovaujami savivaldybių asociacijoje“.

I. Vėgėlė į tai sureagavo feisbuke.

Pasak jo, nepriklausomų merų vienijimo idėja kilo maždaug prieš metus.

„Diskutavome, ar pavyktų ir kokiu būdu suvienyti nepriklausomų komitetų merus. Džiaugiuosi, kad pavyko užkrėsti idėja vienytis – nors ir žemesniame savivaldos lygmenyje“, – rašė jis.

Anot I. Vėgėlės, valstybinėje politikoje rasti bendrumų sunkiau – skirtingi interesai, skirtingos koalicijos, ryški konkurencija tarp savivaldybių.

„Kartojau ir tebekartoju vieną – nepriklausomų merų ilguoju laikotarpiu neliks: tą parodė Seime vieningai priimtas Rinkimų kodeksas ir Politinių organizacijų įstatymas, gerokai apkarpęs nepriklausomų komitetų teises ir iš esmės prilyginęs juos partijoms. Nepriklausomų komitetų vadovai turi ieškoti partnerių bendravalstybinėje politikoje. Lietuvos žmonių gerbūvio tikslais ieškoti reikia bendrumų, o ne skirtumų“, – teigia I. Vėgėlė.

Savivaldos rinkimuose su politiniais komitetais išrinkti 11 merų.

Be Kazlų Rūdos mero M. Varaškos, Kalvarijos mero N. Šidlausko ir Šilalės meru išrinkto T. Bartkaus mero postą iškovojo politinio komiteto „Už Druskininkus“ lyderis Ričardas Malinauskas, komiteto „Vieningas Kaunas“ lyderis Visvaldas Matijošaitis, politinio komiteto „Ištikimi Klaipėdai“ lyderis Arvydas Vaitkus, komiteto „Kretingos kraštas“ atstovas Antanas Kalnius, komiteto „Atsinaujinančiam Panevėžiui“ atstovas Rytis Mykolas Račkauskas.

Šiaulių meru tapo komiteto Nepartinis sąrašas „Dirbame miestui“ lyderis Artūras Visockas, komiteto „Kartu už Utenos kraštą“ lyderis Marijus Kaukėnas, Varėnos rajono – komiteto „Drauge su Jumis“ lyderis Algis Kašėta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)