Tai bus didžiausias renginys Lietuvos istorijoje, kuriame tikimasi 40–50 užsienio valstybių delegacijų (iki 3000 svečių) bei maždaug 2000 nevyriausybinių organizacijų ir tarptautinės žiniasklaidos atstovų.

„Taip juokaujame, kad sudėti kartu reikia ir popiežių, ir G. W. Busho vizitą, ir dar padauginti iš penkių“, – dar praėjusiais metais apie šį renginį LNK žinioms sakė Vadovybės apsaugos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Paulius Nemira.

Ribojamas judėjimas

Užsienio reikalų ministerija (URM) prieš kurį laiką rekomendavo vilniečiams šiomis dienomis miestą palikti. Vilniaus miesto savivaldybė visai neseniai teigė, kad išsami informacija apie eismo ribojimus bus paskelbta vėliau, artėjant renginiui, bet nurodė, kur eismas bus ribojamas.

„NATO Viršūnių susitikimo metu bus ribojamas visų eismo dalyvių judėjimas Senamiestyje, Lietuvos parodų ir kongresų centro „Litexpo“ prieigose, Vilniaus oro uosto teritorijoje, atskirose Naujamiesčio seniūnijos vietose“, – prieš kurį laiką teigė savivaldybės atstovai.

Tiesa, į zonas, kuriose bus įvedami eismo ribojimai, galės patekti vairuotojai su specialiais leidimais. Tačiau ir čia detalių kol kas ne per daugiausiai – jų daugiau žadama pateikti artėjant šiam susitikimui.

Apie eismo ribojimus bei laikinus nepatogumus užsiminė ir naujasis Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas.

„Kita sritis turbūt esminė, kuri palies miestiečius, ypač gyvenančius centrinėje dalyje arba ten, kur vyks renginiai, yra eismo ribojimai. Tai tam mes irgi ruošiamės, schemos šiuo metu yra ruošiamos – tas kelias dienas intensyviai, gali būti ir savaitė visa, kai vilniečiams bus tam tikrų nepatogumų“, – pažymėjo jis.

„Dėl to iš karto įspėjame. Nėra tai kažkokia naujiena, mes turime vasaros laikotarpiu, rudens pradžioje renginius, kurie irgi lemia tam tikrus eismo ribojimus, tik intensyvumas užtikrinant saugumą, kuris yra natūraliai tokiam renginiui didelis, tikrai bus“, – teigė meras.

NATO lyderiai gyvens centre, bet renginiai vyks už kelių kilometrų – Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“. Taigi, ribojamas bus ir eismas nuo centro iki „Litexpo“. Tas pats ir gatvėms nuo oro uosto iki „Litexpo“ ir nuo oro uosto iki viešbučių centre.

Pateikė daugiau detalių

Vilniaus miesto savivaldybė Delfi pateikė daugiau detalių apie vilniečių gyvenimą šio renginio metu. Komentaruose teigiama, kad specialius leidimus judėti zonose, kuriose transporto eismas bus ribojamas, išduos tik Vadovybės apsaugos tarnyba (VAT) ir tik išimtiniais atvejais, kai tai būtina NATO viršūnių susitikimo renginiui ir būtinosioms paslaugoms užtikrinti.

„T.y. medicinos pagalbai, priešgaisrinei apsaugai, šiukšlių išvežimui ir panašiai“, – rašoma atsakymuose Delfi.

Savivaldybė ragina NATO viršūnių susitikimo metu gyventojus ir miesto svečius rinktis keliones viešuoju transportu arba pėsčiomis.

„Daugelį įprastai turistų lankomų ir gyventojams paslaugas teikiančių vietų bus galima pasiekti pėsčiomis, tačiau kai kur gali pasitaikyti ribojimų ir pėsčiųjų judėjimui.

Ribojimų zonoje bus ribojamas visų transporto priemonių judėjimas: kai kurios gatvės renginio laikotarpiui gali būti uždaromos visiškai, kai kurios – periodiškai. Apie tai išsamiai bus informuojama vėliau, artėjant renginiui“, – rašoma Vilniaus miesto savivaldybės atsakymuose Delfi.

Savivaldybės atstovai dar pakartojo, kad „išsamesnė informacija apie eismo ribojimus ir kitus gyventojams svarbius klausimus bus paskelbta vėliau, artėjant renginiui“.

Dėl būsimų eismo ribojimų su turizmu ir maitinimu susijusių verslų prašoma iš anksto pasirūpinti
atsargomis, taip pat rekomenduojama neorganizuoti renginių ir pobūvių, o juos organizuojant – planuoti su laiko atsarga ir be transporto priemonių.

„Senamiestyje ir kitose ribojimų zonose įsikūrusius verslus ir institucijas, pagal galimybes, taip pat raginame NATO Viršūnių susitikimo metu dirbti nuotoliniu būdu“, – rašoma Vilniaus miesto savivaldybės atsakymuose Delfi.

Skrydžių ribojimas

Susisiekimo ministerija jau informavo, kad liepos 11–12 dienomis, Lietuvoje vykstant NATO viršūnių susitikimui, atsižvelgiant į NATO saugumo reikalavimus, 30 km spinduliu nuo „Litexpo“ parodų rūmų esančioje oro erdvėje bus draudžiami visi skrydžiai. Skrydžiai Vilniuje bus ribojami šiek tiek daugiau nei parą – nuo liepos 11 d. 12 val. iki liepos 12 d. 14 val.

Lietuvos oro uostų duomenimis, dėl šio 26 valandų apribojimo iš Vilniaus bus atšaukta daugiau kaip 100 skrydžių. Apie planuojamus skrydžių atšaukimus keleivius iš anksto informuos oro bendrovės.

Vilniaus oro uostas

Pažymima, kad dėl didesnio nei įprastai orlaivių eismo bei Vilniaus ir Kauno oro uostų apkrovimo taip pat galimi oro eismo sutrikimai, vėlavimai.

Esant galimybei, nuo liepos 11 d. 12 val. iki liepos 12 d. 14 val. rekomenduojama nesirinkti kelionių lėktuvais į Vilnių ir Kauną bei iš Vilniaus ir Kauno.

Taip pat ministerija atkreipia dėmesį, kad liepos 7–13 d. bus taikoma ir daugiau lėktuvų eismo virš Lietuvos teritorijos apribojimų, bus draudžiami ir mažųjų lėktuvų, oro balionų, dronų skrydžiai.

Planinių operacijų kiekis bus sumažintas

Sveikatos apsaugos ministro patarėjo ir atstovo spaudai Tomo Bagdono teigimu, NATO viršūnių susitikimo metu Vilniuje bus suformuotas medikų ir medicininės pagalbos rezervas, skirtas padėti iš užsienio atvykusiems svečiams. Anot jo, nors planinių operacijų kiekis susitikimo metu bus sumažintas, skubioji pagalba sostinės gyventojams bus teikiama. T. Bagdonas pažymėjo, kad šiuo metu dėl skubios pagalbos suteikimo miestiečiams tariamasi ir su Kauno ligoninėmis.

„Sveikatos paslaugų planavimas NATO viršūnių metu juda dviem kryptimis. Pirma kryptis yra užtikrinti svečiams sveikatos paslaugas arba tiesiog suformuoti reikalingą rezervą, kurio, tikimės, kad neprireiks, bet dėl visa ko, rezervas turi būti suformuotas. Jei kalbame apie absoliučius skaičius – apie 8000 dalyvių, tai Vilniuje papildomai atsiras mažas miestelis, skirtas aptarnauti svečiams“, – LRT radijui pasakojo ministro patarėjas.

„Kita dalis yra vilniečių poreikiai. Jeigu žiūrėtume į ligoninės gyvenimo ciklą, tai yra dvi dalys – vadinamoji planinė pagalba, kuri gali būti šiek tiek stumdoma laike, ir skubioji pagalba. Skubioji reiškia, kad tai yra neatidėliotina pagalba. Tai šitas yra prioritetinis dalykas, rezervų čia negali būti jokių ir vilniečiams turi būti suteikta (pagalba – ELTA)“, – tvirtino T. Bagdonas.

Jis teigė, kad šiuo metu yra derinamasi ne tik su Vilniaus ligoninėmis, bet ir Kauno, kurios bus pasitelktos skubios pagalbos suteikimo atvejais. T. Bagdono teigimu, jei reikėtų, Lietuva pagalbos suteikiant sveikatos paslaugas prašytų ir kaimyninių valstybių.

Anot jo, NATO viršūnių susitikimo vietoje taip pat bus dislokuoti greitosios medicinos pagalbos automobiliai. Be to, svečiai, prireikus platesnės medicininės pagalbos, bus vežami į Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę (RVUL) ir Santaros klinikas.

Stabdys visus remonto darbus

Jeigu kortežo maršrutuose bus stovinčių mašinų – jos bus nutempiamos. Vilniuje taip pat bus stabdomi remonto darbai.

„Iš principo viskas – šilumos trasų patikrinimai, vandentiekio darbai, kelio dangų remontas. Įsivaizduokite, kad eismas ir taip bus trikdytas“, – dar praėjusiais metais kalbėjo tuometis Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriautus pavaduotojas Adomas Bužinskas.

Apie tai, kad iki liepos mėnesio Vilniaus gatvės turės būti išasfaltuotos, užsiminė prezidento Gitano Nausėdos vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė.

Pasak jos, šis sostinėje rengiamas svarbus aljanso partnerių susitikimas yra galimybė naujai išrinktam merui bei valdžiai prisistatyti visam pasauliui.

„Vilniaus gatvės turės būti išasfaltuotos ir lygios. Tikrai taip“, – „Žinių radijui“ sakė patarėja, pažymėdama, kad taip pat yra svarbus sostinės švaros bei renginiui skirtos infrastruktūros klausimas.

„Kaip prisistatys Vilnius, kuris švenčia 700 metų, pasauliui – tai yra šansas būtent Vilniaus merui ir naujai Vilniaus savivaldybei“ – tvirtino A. Skaisgirytė.

Biudžete numatyta NATO susitikimui skirti iki 38 milijonų eurų. Madridas pernai išleido dvigubai daugiau, prieš šešerius metus Lenkija išleido 60 milijonų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)