„Visas šis procesas apskritai prasidėjo nuo to, kad buvo daug provokacijų daroma – mes matėme jas nesibaigiančias. Visada buvo siekis mobilizuoti tam tikriems veiksmams žmones. Galų gale, riaušės nebuvo jau toks netikėtumas, nes kai tu kad ir vadinamo taikaus protesto metu statai kartuves, tai jau yra rimta“, – trečiadienį laidoje „Delfi diena“ sakė politologė.

Ji atkreipė dėmesį, kad remiasi Europos Žmogaus Teisių Teismo teisėjo profesoriaus Egidijaus Kūrio komentarais.

„Jis tai aiškiai indikuoja kaip nusikalstamą faktiškai veiką – ta prasme, tai yra rimtos teisinės problemos. Manau, kad jie ir dabar nenustos to daryti – mes matome atvykstančius į teismo posėdžius žmones, kurie ir toliau nepaleidžia iš rankų telefonų ir viską filmuoja, žinodami, kad vėliau tiesiog norės viską panaudoti. Taip, kad manau, jog mes matysime spektaklį, o pats teismo procesas bus išnaudojamas tiems tikslams, kuriuos atitinkami žmonės turi“, – sakė R. Urbonaitė.

Politologė atkreipė dėmesį į Antano Kandroto-Celofano pareiškimą, esą „teistumas yra gyvenimo diplomas.“

Rima Urbonaitė

„Prisipažinsiu, čia yra tai, kas palieka be žodžių tiesiog“, – įvertino ekspertė.

R. Urbonaitė pastebėjo, kad bylos apimtis yra itin didelė – dėl to, pasak jos, procesą suvaldyti gali būti sunkiau.

„Jis gali ir užtrukti. Tai irgi yra problema. Žiūrėsime. Aš manau, kad paprasta čia nebus“, – konstatavo MRU politologė.

Šis teismo procesas vyksta artėjančių rinkimų kontekste.

„Jei žiūrėsime į Prezidento rinkimų lauką, tai klausimas yra toks: kiek kandidatai, būsimi kandidatai, kandidatai, kurie jau negali nakandidatuoti, į visa tai įsivels, kiek jie patys bus linkę tai išnaudoti ir kiek jie matys čia mobilizacinio rinkėjų potencialo“, – sakė R. Urbonaitė.

Šis teismo procesas, anot jos, nebūtinai bus labai ryški prezidento rinkimų kampanijos dedamoji – tai priklausys nuo kandidatų.

„Tu gali atsiriboti, bet gali kaip tik įtraukti visus tuos dalyvius ir savo naudai juos pasitelkti. Žiūrėsim, bet norėtųsi, kad šitas teismas vyktų kaip teismas, kuris nepriklauso nuo politikos“, – akcentavo ekspertė.

Jei procesas visgi bus politizuojamas ir tai darys kandidatai, kurie patys nėra bylos dalyviai, tuomet, R. Urbonaitės teigimu, „turėsime pripažinti, kad turime labai rimtų problemų.“

Kalbėdama apie advokato Igno Vėgėlės sprendimą dalyvauti Prezidento rinkimuose ar ne, politologė pastebėjo, kad tą teigiamą apsisprendimą vis dėlto matyti galima.

„Klausimas yra paties I. Vėgėlės strategijos – kokią jis ją naudos: ar jis norės tuo pasinaudoti, ar jis norės turėti sąsajų su tuo. Manau, kad būtų išmintinga kuo labiau atsiriboti. Vis dėlto jis yra teisininkas ir turi turėti tam tikrą supratimą, kad teismų nepriklausomumas ir apskritai šio proceso depolitizavimas turėtų būti siekiamybė“, – sakė laidos pašnekovė.

„Kol kas, manau, I. Vėgėlė nepraleidžia progų pasižvejoti tų balsų. Žiūrėsime, kaip bus, bet būtų gerai, jei sugebėtume atskirti tuos procesus“, – pridūrė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)