Yra manoma, kad valgydami daug saldžių vaisių – jausimės ramūs, patenkinti ir laimingi, tačiau dietistė V. Kurpienė teigia, kad taip jausimės tik tuo metu, kol vyks valgymo procesas. Jos teigimu, apskritai, per didelis saldžių produktų vartojimas, tarp kurių ir natūraliai saldūs vaisiai, ir saldumynai bei šokoladai, sukelia dirglumą ir nerimą. Taip, anot dietistės, atsitinka todėl, kad valgant saldų maistą gliukozė kraujyje staiga užkyla, o tada greitai nusileidžia.

Iškyla klausimas, ar visų mylimas šokoladas, kuris vadinamas geros nuotaikos užtaisu, nėra toks tas nuotaikos kėlėjas?

„Šokolade yra cukraus, yra riebalų ir taip pat kitų medžiagų, kurių yra kakavoje, kas iš tiesų skatina malonumo hormono dopamino išsiskyrimą. Ir jeigu suvalgysime mažą skiltelę, lengvai tirpdydami ant liežuvio, mažais kąsneliais, pajusdami malonumą – laimę suteiks ir ilgam laikui“, – teigia V. Kurpienė. Tačiau ji primena, kad jeigu sau leisime suvalgyti visą šokolado plytelę ir tai darysime paskubomis, nepasimėgaudami – procesas veiks atvirkščiai.

„Panašiai veikia ir kava. Tuo metu kai mes jos išgeriam, kokį pusvalandį, valandą ar pusantros valandos jaučiamės energingesni, linksmesni, tačiau jeigu padauginsime kavos arba kitų kofeino turinčių produktų – pradeda veikti atvirkščiai. Tai labai svarbus momentas yra kiekis. Kiek per dieną arba vienu metu mes suvartojame vienų ar kitų produktų“, – teigia ji.

Anot dietistės, klaidą žmonės daro besimėgaudami ne tik maistu, bet ir alkoholiu. Taip atsitinka net ir tada, kai alkoholį vartojame mažais kiekiais. Alkoholis veikia žmogų atpalaiduojančiai, todėl dažnas žmogus turi įprotį net ir po sunkios darbo dienos pasimėgauti vyno taure. Anot V. Kurpienės, tai yra viena didžiausių klaidų, kurią daro žmonės. Jos teigimu, tą akimirką mums atrodo, kad alkoholis padeda atsipalaiduoti, tačiau tiesa yra kitokia.

„Alkoholis labai stipriai sutrikdo miego ciklus, reiškia, užmiegama lengviau, tačiau gilaus miego fazės sumažėja ir kitą dieną mes esame dirglesni, nervingesni. Taip pat reguliarus alkoholio vartojimas arba didesnis vienu kartu – kitą dieną didiną nerimo jausmą“, – teigia dietistė. Anot jos, žmonės, jausdami nerimo požymius jaučia norą jį, vėlgi, numalšinti tuo pačiu alkoholiu. O tai, kaip žinome, jau yra problema.

„Laimę suteikia visiškai ne tie produktai, apie kuriuos mes dažniausiai galvojame“, – LNK vidurdienio žiniose pasakoja dietistė. Anot jos, laimę teikia vertinga ir sveika mityba. Taip pat labai svarbu valgyti ramiai atsisėdus, neskubant ir besimėgaujant maistu, kurį mėgstame labiausiai.

„Tam, kad sureguliuoti savo hormonus kaip tik reikia rinktis produktus, kurių, mes kai galvojam apie džiaugsmą maiste ir laimę, dažnai net neturim minty. Pavyzdžiui, šviežios daržovės – po pusę lėkštės kiekvieną dieną“, – pasakoja dietistė. Anot jos, pavalgius gali atrodyti, kad daržovių lėkštė laimės nesukėlė, tačiau ilgainiui, pakankamas tokių produktų suvartojimo kiekis – pakeis mūsų savijautą. Taip yra ir su kitais produktais, pavyzdžiui, baltymais. Jų vartojimas turi būti saikingas, tačiau pakankamas. Tik tada jausimės sveiki ir laimingi.