Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, parengusi Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo bei Nedarbo socialinio draudimo įstatymo pakeitimus, siūlo didinti minimalias motinystės, tėvystės, vaiko priežiūros išmokas nuo 276 eurų iki 368 eurų atskaičius mokesčius.

Vyriausybė taip pat pritarė siūlymui sudaryti galimybes asmenims, kurie gauna minimalią vaiko priežiūros išmoką, dirbti iš dalies ir nemažinti jų gaunamos išmokos, kai gaunama minimali išmoka ir pajamos neviršija minimalaus mėnesinio atlyginimo (840 Eur).

SADM taip pat siūlo didinti galimybę dirbti iš dalies asmenims, kurių pajamos didelės ir kurie mokėjo didesnes socialinio draudimo įmokas.

Pritarta ir siūlymui socialinio draudimo įmokų bazės netaikyti atskirai kiekvienoje darbovietėje turėtoms pajamoms tais atvejais, kai kompensuojamasis uždarbis apskaičiuojamas pagal draudžiamąsias pajamas, turėtas keliose darbovietėse.

Įstatymų pakeitimais numatyta sudaryti palankesnes gydymuisi ligos išmokos mokėjimo sąlygas savanoriškai besigydantiems nuo priklausomybių – pailginti mokėjimo terminą nuo 28 iki 40 dienų bei sudaryti galimybę gauti ne 1, o 2 kartus per metus ir išmoką mokėti ne tik gydantis stacionare, bet ir dienos stacionare.

Taip pat numatyta pailginti bendruosius ligos išmokos mokėjimo terminus, kurie labiau atitiktų šeimos narių slaugymo poreikius.

Pavyzdžiui, slaugantiems vaikus iki 14 m. – 21 dieną, vietoj 14 dienų, slaugantiems suaugusius šeimos narius – 14 dienų, vietoj 7 dienų. Pakeitimai taip pat numato slaugantiems vaikus, kuriems nustatytas sunkus neįgalumo lygis, išmoką mokėti ir jei vaikai slaugomi ambulatoriškai.

Seimui pritarus įstatymų pakeitimų projektui, nuostatos dėl minimalių motinystės, tėvystės, vaiko priežiūros išmokų padidinimo įsigaliotų nuo šių metų liepos pirmos dienos.

Asmenims, kuriems vaiko priežiūros išmokos paskirtos ir nebaigtos mokėti po naujų nuostatų įsigaliojimo, nuo liepos pirmos dienos būtų perskaičiuotos. Asmenims, kurie teisę į minimalią vaiko priežiūros išmoką įgis iki liepos 1 d., bet dėl jos kreipsis vėliau, už laikotarpį iki liepos pradžios būtų mokama dabartinio dydžio išmoka, o nuo mėnesio pradžios – padidinta.

„Perskaičiavimas numatytas tik vaiko priežiūros išmokoms, nes jos ilgalaikės (mokamos 1–2 metus)“, – pažymima įstatymų pakeitimo projekto pažymoje.

Nuo kitų metų pradžios įsigaliotų nuostatos dėl minimalių ir maksimalių kompensuojamųjų uždarbių. Naujas nuostatas siūloma taikyti visiems, kuriems vaiko priežiūros išmokos paskirtos nuo šių metų pradžios ir yra nebaigtos mokėti. Taip pat nuo sausio pirmos dienos įsigaliotų nuostatos dėl ligos išmokų.

Nuostatos dėl socialinio draudimo įmokų bazės netaikymo atskirai kiekvienoje darbovietėje turėtoms pajamoms tais atvejais, kai kompensuojamasis uždarbis apskaičiuojamas pagal draudžiamąsias pajamas, turėtas keliose darbovietėse, įsigaliotų nuo įstatymo priėmimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją