Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD), krikdemiško sparno atstovas Laurynas Kasčiūnas ir Laisvės partijos atstovas T. V. Raskevičius – formaliai yra koalicijos partneriai, tačiau tikrai ne bendraminčiai. O po antradienį vykusio balsavimo Seime vienas jų ir atvirai pyksta.

„Tokie dalykai nedaromi politikoje, aš to nesuprantu. Mano moraliniame kode tokių dalykų nėra. Dabar mano laisvesnės rankos vertinti iš esmės visus Laisvės frakcijos pasiūlymus“, – LNK žinioms kalbėjo konservatorius L. Kasčiūnas.

Aistros prasidėjo kiek anksčiau. T. V. Raskevičius ir jo vadovaujamas Seimo Žmogaus teisių komitetas migrantų apgręžimui pritarė. Jis suderino, kad įstatyme atsirastų 5 kilometrų ruožas. Tai reiškia, kad jeigu neteisėtai sieną kirtęs migrantas gilyn į Lietuvą prasmuks 6 kilometrus, jo grąžinti į Baltarusiją jau nebus negalima.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas L. Kasčiūnas su tokiu kompromisu sutiko.

„Aš galėjau vienu rankos mostu šią nuostatą išimti, aš to nepadariau“, – po balsavimo kalbėjo parlamentaras.

O po to T. V. Raskevičius iš tribūnos pasakė, kad kai dėl įstatymo bus balsuojama salėje, jam jau nepritars. Ir kiti Laisvės partijos atstovai savo pakoreguoto įstatymo nepalaikė. Štai tada L. Kasčiūnas ant koalicijos partnerių ir supyko.

„Pamoka mums visiems“, – kalbėjo jis.

O T. V. Raskevičius sako, kad apsigalvojo, nes tik po balsavimo komitete pamatė apgręžtųjų statistiką.

„Žmonės yra atstumiami praktiškai pagal jų odos spalvą“, – kalbėjo jis.

Seimo diskusijas antradienį stebėjo ir savanoriai pasivadinę „Sienos grupe“. Jie bando neteisėtiems migrantams padėti ir miškuose. Į Seimo balkoną svečius atlydėjo opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ politikas Tomas Tomilinas.

VSAT

Antradienį į Seimą „Sienos grupė“ atsivedė ir tris Kubos piliečius, kurių iš pradžių pasieniečiai neįleido. Jie teigia, kad po to jie čia prieglobstį gavo.

„Ieškojome apsaugos, ieškojome demokratiškos šalies. Taip išėjo, kad turėjome mėnesį gyventi miške. Kuba yra diktatūrinė valstybė, kurioje yra labai sunku. Nėra maisto, nėra pinigų. Visi mes ieškome geresnio gyvenimo“, – kalbėjo viena iš jų.

T. V. Raskevičius piktinasi, kad prieš apgręžiant pasieniečiai kiekvieno migranto individualaus vertinimo nepadaro. Nors įstatyme individualus vertinimas yra numatytas.

„O kaip galime patikrinti – buvo, ar nebuvo, kai nėra žmogaus? Nėra žmogaus, nėra ir problemos“, – sakė Laisvės partijos atstovas.

Išimtys numatomos besitraukiantiems nuo karo, persekiojimo, ar siekiantiems į šalį patekti humanitariniais tikslais – tokie į Lietuvą bus įleidžiami.

„Nėra labai lengvų sprendimų. Bet nėra ir alternatyvų. Mūsų valstybė turi gintis“, – LNK žinioms kalbėjo vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Ir be valdančiosios koalicijos partnerių – Laisvės partijos, paramos buvo per akis. Įstatymą palaikė 86 Seimo nariai, 8 buvo prieš, 20 susilaikė.

„Mes gi nesame kvailiai, žinome, kaip dirbti. Ir opozicija davė tų balsų ir nemažai, ačiū jiems labai“, – kalbėjo konservatorius L. Kasčiūnas.

Nepaprastoji padėtis baigia galioti po savaitės.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: