Skirtumas tarp antradienio ir trečiadienio orų – maždaug 10 laipsnių. Tiek temperatūra krito ir trumpas drabužių rankoves teks kuriam laikui pamiršti, LNK sakė G. Stankūnavičius.

„Grįžta šalnos ir lietus nebus toks malonus, jis bus šaltas, kaip ir vėjas žvarbus. Tad bent keletą dienų – 2–3 dienas jausime tą atšalimą.

O paskui, savaitgalį po truputį galbūt atšils. Yra keli orų vystymosi scenarijai, negaliu tiksliai tvirtinti“, – kalbėjo klimatologas G. Stankūnavičius.

Dirvos paviršiuje artimiausiomis dienomis gali būti net keli laipsniai šalčio. Gegužės pirmoji pusė taip pat bus vėsesnė už normą, tad tai signalas sodininkams.

„Seniau, prieš 10–20 metų dar ir sniegas ne visur būdavo ištirpęs balandžio pabaigoje. Todėl visai normalu, kad oras atšąla. Labiausiai tai kenkia žemės ūkio kultūroms, kurios per anksti pasodintos, pasėtos yra. Manyčiau, kad namie sodinukus dar reikėtų palaikyti.

Nes pirma gegužės pusė bus dar vėsesnė už normą. Kritulių, kiek žinoma, irgi gali būti kiek daugiau už normą. Bet temperatūros atžvilgiu bus vėsesnis laikotarpis ir kai kurių daržovių gal dar verta nesodinti“, – teigė klimatologas.

Ilgalaikės orų prognozės, anot klimatologo G. Stankūnavičiaus, rodo, kad gegužės pirmoji pusė bus kiek vėsesnė nei įprastai.

„Ilgalaikių prognozių modeliai – yra 50 procentų tikimybė, kad antroji gegužės pusė bus arba artima normai, arba aukštesnė už normą. O pirmoji pusė – žemesnė už normą. Pačios šalnos gali dar kartotis iki birželio pradžios. Tai bus visai normalu, net jokia anomalija“, – LNK sakė jis.

Klimatologas tikino, kad ciklonai šiuo metu yra šiek tiek pietesnėje pozicijoje.

„O ten, kur jų turėtų būti pats maksimumas – šiaurinė šiaurės Atlanto dalyje, ten yra aukšto slėgio zona. Todėl dabartiniu metu į Vakarų ir Vidurio Europą veržiasi žymiai vėsesni orai nei turėtų būti“, – kalbėjo jis.

Klimatologas G. Stankūnavičius kalbėjo, jog kitos savaitės antroje pusėje nuo ypatingai didelio karščio gali kentėti Ispanija.

„Iki 35 laipsnių ir aukščiau. Ir po truputį ta šilumos banga plėsis iki Italijos ir Graikijos“, – kalbėjo jis.

Visą LNK pokalbį su klimatologu G. Stankūnavičiumi žiūrėkite čia: