Už tai, kad pataisos būtų grąžintos į komitetą, pasisakė 72 parlamentarai, prieš buvo 37, 14 balsuodami susilaikė.

„Po šio balsavimo tik akcentuosiu, kad Teisės ir teisėtvarkos komitetas turi grįžti į svarstymo stadiją komitete dėl Administracinių nusižengimų kodekso projekto, o dėl Baudžiamojo kodekso, mano supratimu, jis iš esmės tai, ką reikia, yra atlikęs, nes įvertino svarstymo stadijoje ekspertines išvadas“, – teigė Seimo pirmininkės pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma.

Raskevičius: opozicija siekė vilkinti pataisas

Seimo Etikos ir procedūrų komisija anksčiau konstatavo, kad svarstant Administracinių nusižengimų kodekso ir Baudžiamojo kodekso pataisas, kuriomis numatoma dekriminalizuoti disponavimą nedideliu kiekiu kanapių ar jų produktų, buvo pažeistas Seimo statutas.

Statutas, pasak komisijos, buvo pažeistas dėl to, nes Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas laiku nesikreipė dėl minėtų pataisų ekspertinio vertinimo.

Komisija pasiūlė pradėti svarstyti pataisas iš naujo nuo tos stadijos, kada buvo padarytas pažeidimas.

Mišrios Seimo narių grupės narys Remigijus Žemaitaitis, prisimindamas, kaip pirmąjį kartą buvo apsvarstytos pataisos dėl kanapių dekriminalizavimo, aiškino, kad jos buvo stumiamos buldozeriu.

Agnė Širinskienė, Remigijus Žemaitaitis

„Tikrai kviečiu, kolegos, pritarti Etikos ir procedūrų komisijai, nekelti šičia chaoso, grįžti į tą stadiją ir pradėti iš naujo nagrinėti. Nebent jau jums yra taip brangus tas įstatymo projektas koalicijoje, taip jūs bijot, kad pabėgs koalicijos partneriai Laisvės partija (pataisų iniciatoriai – Delfi), gal galit jūs kitaip balsuot. Bet nepergyvenkit, Laisvės partija tikrai nuo jūsų nepabėgs, niekur nepabėgs ir iki kadencijos pabaigos jie su jumis tikrai bus“, – kalbėjo R. Žemaitaitis.

„Dėkui už raminimus“, – su šypsena sureagavo posėdžiui pirmininkavęs, Seimo Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas.

Jo kolega frakcijoje Tomas Vytautas Raskevičius nesutiko, kad su pataisomis dėl kanapių dekriminalizavimo reikėtų grįžti į ankstesnę stadiją.

Opozicija, užsakinėdama ekspertinį vertinimą, jo įsitikinimu, siekė vilkinti pataisų svarstymą.

„Labiausiai susirūpinimą kelia tai, kad opozicija ekspertinį vertinimą nevienareikšmiškai visuomenėje vertinamiems projektams užsakinėja ne svarstant šiuos projektus pagrindiniame komitete, o būtent Seimo salėje pradėjus šių klausimų svarstymą, [taip] siekiama šiuos klausimus vilkinti. Analogišką situaciją matėme dėl šių nagrinėjamų projektų, analogišką situaciją matėme ir dėl Civilinės sąjungos įstatymo projekto.

O kas paradoksaliausia, kai vis dėlto yra užsakomas teisinio poveikio vertinimas, tie žmonės, kurie užsakinėja, piktinasi ekspertiniame vertinime pateiktomis įžvalgomis, nes tos įžvalgos neatitinka jų nuomonės ar vertybinės laikysenos“, – dėstė politikas.

Tomas Vytautas Raskevičius

Seimą jis ragino „nesimakliavoti administraciniuose ir procedūriniuose kuluaruose“ ir nepritarti Seimo etikos sargų išvadai.

Klausimą išbraukė iš darbotvarkės

Antradienį Seimas taip pat turėjo planų Baudžiamojo kodekso pataisas dėl kanapių svarstyti iš esmės, tačiau, opozicijos prašymu, jos buvo išbrauktos iš posėdžio darbotvarkės: esą pirmiausia reikia išspręsti procedūrinius klausimus ir tik tada pereiti prie klausimo nagrinėjimo.

Seimas jau anksčiau svarstymo procedūros metu buvo pritaręs Administracinių nusižengimų kodekso pataisoms, kuriose numatoma apibrėžti atsakomybę už disponavimą nedideliu kiekiu kanapių (jų dalių), kanapių aliejaus, kanapių dervos, kanapių ekstraktų ar tinktūrų be tikslo platinti.

Tačiau kartu pakete keliavusioms Baudžiamojo kodekso pataisoms parlamentarai tąkart nepritarė, jos buvo grąžintos tobulinti Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetui.

Pagal šias pataisas, asmenims, kurie neteisėtai gamino, perdirbo, įgijo, laikė, gabeno ar siuntė nedidelį kiekį kanapių (jų dalių), kanapių aliejaus, kanapių dervos, kanapių ekstraktų ar tinktūrų neturėdami tikslo jų parduoti ar kitaip platinti, nebūtų taikoma baudžiamoji atsakomybė.

Administracinių nusižengimų kodekso pataisose numatoma, kad už disponavimą nedideliu kiekiu kanapių ar jos produktų be tikslo platinti grėstų įspėjimas arba 50–300 eurų bauda.

Už pakartotinai padarytą nusižengimą grėstų 300–1000 eurų bauda.

Nusižengėliui galėtų būti taikoma administracinio poveikio priemonė – įpareigojimas dalyvauti alkoholizmo ir narkomanijos prevencijos, ankstyvosios intervencijos, sveikatos priežiūros, resocializacijos, bendravimo su vaikais tobulinimo, smurtinio elgesio keitimo ar kitose programose (kursuose), kanapės ar jos produktai būtų konfiskuojami.

Asmuo, daugiau kaip tris kartus per vienerius metus baustas už disponavimą nedideliu kiekiu kanapių ar jos produktų, būtų įpareigojamas kreiptis į priklausomybės ligų centrą ir įvykdyti gydytojo psichiatro sudarytą gydymo programą.

Jeigu asmuo pats savanoriškai kreiptųsi į sveikatos priežiūros įstaigą dėl medicinos pagalbos ar į valstybės instituciją, norėdamas atiduoti kanapes ar jos produktus, jis būtų atleidžiamas nuo administracinės atsakomybės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)