„Sunku surasti žmogų, kuris už 2000 eurų vadybininko atlyginimą sutiktų vadovauti 150 tūkst. gyventojų turinčiam miestui. Tik meras gali dirbti iš idėjos“, – sako A. Vaitkus.

Jis dar negali įvardyti trečiosios kandidatūros į laisvą vicemero poziciją. Pagal Klaipėdos valdančiosios koalicijos sutartį, kandidatą į šią poziciją siūlo rinkimus uostamiestyje laimėjęs politinis komitetas „Ištikimi Klaipėdai“.

Taip pat A. Vaitkus oficialiai neįvardija ir kandidato užimti Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus postą. Neoficialiai į jį pretenduoja Vidas Karolis.

Šią savaitę savo pareigas turėtų pradėti eiti dvi jau patvirtintos miesto vicemerės: partijos „Laisvė ir teisingumas“ atstovė Lina Šukytė-Korsakė ir Vaida Raugelė („Ištikimi Klaipėdai“).

„Mintyse darbus planuoju jau nuo praėjusios savaitės, tačiau oficialiai pareigas bus galima pradėti eiti po to, kai Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) panaikins Tarybos nario mandatą“, – „Vakarų ekspresui“ sakė V. Raugelė.

Anot jos, VRK posėdis numatytas antradienį, todėl trečiadienis turėtų būti pirma vicemerės darbo diena. Planuojama, kad vienas pirmųjų darbų naujoje pozicijoje bus susitikti su atsakingais Savivaldybės specialistais pagal kuruojamas sritis.

V. Raugelė rūpinsis sveikatos apsaugos ir socialinių reikalų, švietimo, viešosios tvarkos, turto ir įmonių valdymo klausimais.

L. Šukytė-Korsakė bus atsakinga už aplinkosaugą, sportą ir kitus klausimus.

Negimė mokėdama

44-erių V. Raugelė politikams teigė turinti dešimties metų politinę patirtį. Prisistatydama naujajai Tarybai politikė praėjusią savaitę teigė gebanti telkti komandą ir esanti nepakanti „tinginiams ir melagiams“.

Dėl jos kandidatūros užimti vicemerės poziciją Tarybos nariams abejonių nekilo, ji buvo patvirtinta vienbalsiai.

O štai L. Šukytė-Korsakė į Tarybos narių klausimus atsakinėjo ne taip užtikrintai.

„Niekas negimė mokėdamas, pažadu daug dirbti ir atsakingai į tai žiūrėti“, – sakė išrinktoji vicemerė L. Šukytė-Korsakė.

Jos kandidatūrai pritarė tik 19 Tarybos narių, priklausančių valdančiajai koalicijai.

VRK panaikinus dviejų vicemerių Tarybos narių mandatus, jų vietas turėtų užimti Leonas Makūnas („Ištikimi Klaipėdai“) ir Aleksej Diukin („Laisvė ir teisingumas“).

Beje, 28 metų A. Diukin taptų jauniausiu šios Tarybos nariu.

Vyriausias šios Tarybos narys yra buvęs Klaipėdos meras Rimantas Taraškevičius. Jis buvo visų uostamiesčio Tarybų nariu. Ši kadencija jam jau dešimtoji.

Klaipėdos tarybos nario priesaikos dar nedavė ir išrinkti Henrikas Galinauskas bei Romaldas Sakalauskas.

Jie tai galės padaryti artimiausiame Tarybos posėdyje, nes dėl objektyvių priežasčių nedalyvavo pirmajame iškilmingame posėdyje.

TARYBA. Nors rinkimai jau baigėsi, galutinė miesto Tarybos sudėtis dar nebus aiški, kol nebus patvirtintos visos politinio pasitikėjimo postų kandidatūros.

Nauja era

Darbą pradėjus A. Vaitkui ir jo komandai, jau kalbama apie naujos politinės eros uostamiestyje pradžią. Iki šiol taip susiklostė, kad anksčiau Klaipėdai merai vadovaudavo taip pat ne po vieną kadenciją.

R. Taraškevičius Klaipėdos meru buvo 2001–2011 metais, Vytautas Grubliauskas – 2011–2023.

Pagal naująją Vietos savivaldos įstatymo redakciją į mero poziciją asmuo gali kandidatuoti iki trijų kadencijų paeiliui. Teoriškai A. Vaitkus Klaipėdai galėtų vadovauti iki 2035 metų.

Žinoma, tai priklausys nuo to, ar jis sugebės pateisinti klaipėdiečių lūkesčius ir įgyvendinti numatytus darbus.

V. Grubliauskas po pirmojo Tarybos posėdžio praėjusį ketvirtadienį prognozuoja, kad naujos sudėties Taryba gali būti „ramiausia“ iš visų paskutinių Klaipėdos mieste.

„Pirmasis Tarybos posėdis buvo ramiausias, be karštų emocijų“, – įspūdžiais dalijasi V. Grubliauskas.

Tiesa, jis pripažįsta, kad išvadas dar per anksti daryti ir situacija gali pasikeisti.

V. Grubliauskas taip pat puikiai supranta A. Vaitkaus situaciją, kai jis susiduria su iššūkiais rinkdamasis asmenybes užimti politinio pasitikėjimo postus.

Buvęs meras sutinka, jog viešajame sektoriuje atlyginimai nėra adekvatūs, kad galėtų konkuruoti su privačiomis įmonėmis. Naujajam merui linki branginti žmones, kurie dirba Savivaldybėje.

Ramybės nežada

O štai Klaipėdos tarybos nario mandato atsisakęs LR Seimo narys Remigijus Žemaitaitis visus ateinančius ketverius metus žada aktyviai dirbti Klaipėdoje ir gilintis į vietos problemas.

„Nenormalu, kai pirmadienį ir penktadienį Savivaldybės pastatas beveik tuščias, darbuotojai dirba nuotoliniu būdu ir namie kartu spėja kepti spurgas“, – mano R. Žemaitaitis.

Jis sako, kad tęs rinkėjams duotus pažadus ir toliau susitikinės su klaipėdiečiais. Jau gegužės mėnesį Liepų gatvėje jis atidarys savo kaip Seimo nario būstinę. Joje kartu klaipėdiečius jų rūpimais klausimais priiminės ir 7 išrinkti partijos „Laisvė ir teisingumas“ Klaipėdos tarybos nariai.

R. Žemaitaitis neslepia, kad taip siekiama stiprinti partijos pozicijas pieš kitais metais vyksiančius LR Seimo ir Europos Parlamento rinkimus.

Tiesa, jis neatskleidžia ar pats asmeniškai sieks kandidatuoti vienoje iš Klaipėdos apygardų. Į dabartinį Seimą jis išrinktas Kelmės-Šilalės vienmandatėje apygardoje.

Socialdemokratų rinkimai

Šia savaitę vyks Lietuvos socialdemokratų partijos Klaipėdos skyriaus susirinkimas. Jame numatyti ir skyriaus pirmininko rinkimai.

V. Grubliauskas „Vakarų ekspresui“ patvirtino, kad nekandidatuos į socdemų vedlius Klaipėdoje.

„Negaliu kandidatuoti pagal statutą, nes nesu pakankamai ilgai partijos nariu. Todėl jokių išimčių negali būti“, – sako tik pieš penkis mėnesius į socialdemokratų gretas įstojęs V. Grubliauskas.

Tačiau jis neslepia, kad galvoja apie kitais metais vyksiančius Seimo ir Europos Parlamento rinkimus.

„Priklausau didžiausiai partijai Lietuvoje, svarbiausia, kad visos organizacijos, skyriaus planai sutaptų su mano. Kad atitiktų norai ir galimybės“, – diplomatiškai sako V. Grubliauskas.

Neapsiriboti vien vietinės politikos lauku planuoja ir politinis komitetas „Ištikimi Klaipėdai“.

„Be abejonės, matome, kad mūsų žmonės dalyvautų ir didžiojoje politikoje“, – „Vakarų ekspresui“ teigė „Ištikimi Klaipėdai“ lyderis, Klaipėdos meras A. Vaitkus.

Jis sako, kad konkrečios detalės paaiškės artėjant rinkimams. Tačiau galimi du variantai, kad „Ištikimi Klaipėdai“ atstovai rinkimuose dalyvautų savarankiškai arba kartu su pasirinkta partija.

„Iki rinkimų dar yra laiko, gali pasikeisi ir pačių žmonių pozicijos, kurie šiandien mano vienaip, o po kiek laiko pozicija pasikeičia“, – ragina neskubinti politinių prognozių A. Vaitkus.

Priminsime, kad LR Seimo rinkimai turėtų vykti kitų metų rudenį. Taip pat kitų metų viduryje vyks Europos Parlamento ir LR prezidento rinkimai.

Naujosios Klaipėdos tarybos nariai

Politinis komitetas „Ištikimi Klaipėdai“:

  • Vidmantas DAMBRAUSKAS,
  • Romaldas IDZELEVIČIUS,
  • Tomas JUOČYS,
  • Leonas MAKŪNAS (dar neprisiekė),
  • Jolanta SKRABULIENĖ,
  • Audrius STATKEVIČIUS,
  • Rimantas TARAŠKEVIČIUS,
  • Arūnas TUMA.

Partija „Laisvė ir teisingumas“:

  • Kęstutis BARTININKAS,
  • Henrikas GALINAUSKAS (dar neprisiekė),
  • Aleksej DIUKIN (dar neprisiekė)
  • Vidas KAROLIS (neoficialiai pretenduoja tapti Savivaldybės administracijos direktoriumi, jo vietą Taryboje galėtų užimti Ramūnas MIKA),
  • Sergej MAŽŪGA,
  • Steponas VENCKUS,
  • Monika ŽVINKLYTĖ.

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai:

  • Andrius DOBRANSKIS,
  • Aidas KAVECKIS,
  • Aušra PACEVIČIŪTĖ,
  • Andrius PETRAITIS,
  • Ugnius RADVILA,
  • Artūras RAZBADAUSKAS,
  • Laura ŠALTYTĖ-VAISIAUSKĖ.

Liberalų sąjūdis:

  • Saulius BUDINAS,
  • Edmundas KVEDERIS,
  • Saulius LIEKIS.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga:

  • Jurandas ALTUCHOVAS,
  • Algimantas ŠNIEPIS,
  • Raimondas TAMOŠAUSKAS.

Lietuvos socialdemokratų partija:

  • Arvydas CESIULIS,
  • Vytautas GRUBLIAUSKAS,
  • Romaldas SAKALAUSKAS (dar neprisiekė).