„Patvirtinimai atėjo ganėtinai vėlai ir, mano žiniomis, galimybės organizuoti viešuosius pirkimus buvo apribotos. Ypatingai turint galvoje, kad kai kurie pasirengimai turi būti ganėtinai spartūs“, – antradienį Seime žurnalistams sakė G. Landsbergis.

Jis aiškino, jog įprastai NATO viršūnių susitikimas vykdavo kas dvejus metus, o sprendimo, kad jis bus rengiamas ir šiemet, ir būtent Vilniuje, anot ministro, „teko laukti ganėtinai ilgai“.

„Galutiniai patvirtinimai, kurie leistų pradėti teisines procedūras – tvirtintis Vyriausybėje sprendimus ir toliau – užtruko. Ne dėl to, kad mes neieškojome tų atsakymų, visas užklausas buvome pateikę. Tai yra politiniai sprendimai, kuriais patvirtinama, kad NATO vadovų susitikimas bus, visų pirma, organizuojamas ir bus organizuojamas jūsų sostinėje. Ir tik tada valstybė gauna pagrindą viską organizuoti“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Paklaustas, kodėl „Litexpo“, kurios 99 proc. akcijų valdo Ekonomikos ir inovacijų ministerija, apšvietimo, garso įrangos, konstrukcijų nuomos, dizainerių ir kt. paslaugas pirko galimai permokant, G. Landsbergis atsakė, jog to priežastis geriausiai pakomentuotų perkančioji organizacija.

„Negalėčiau komentuoti, dėl to, kad nei pats dalyvauju pirkimuose, nei, tiesą sakant, žinau kokias nors specifikacijas. Esu supažindinamas su jau įvykusiais rezultatais arba kartais, jeigu yra jie tiesiog neįvykę. Kokių specifinių pirkimų kokios yra kainos – įtarčiau. Bet geriau, kad komentuotų organizacijos, kurios pirkimus atliko“, – sakė ministras.

Vis tik jis pažymėjo, kad pirkimų kainas galima paaiškinti aplinkybėmis – skuba, ypatingų su saugumu susijusių reikalavimų taikymu, įsigijimų apimtimis.

Balandžio viduryje žiniasklaidoje pasirodė informacija, kad „Litexpo“ daugumą NATO viršūnių susitikimui būtinų paslaugų perka neskelbiamų derybų būdu. Tai reiškia, jog „Litexpo“ neprivalėjo skelbti apie vykdomą pirkimą, viešinti pirkimo dokumentų, taip pat – pasirinkti konkrečius tiekėjus, su kuriais deramasi. Apie tai pirmasis paskelbė portalas tv3.lt.

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) šį pirkimų būdą laiko mažiausiai skaidriu, nes jis riboja tiekėjų konkurenciją. VPT teigimu, neskelbiamos derybos gali būti vykdomos tik išimtiniais atvejais, jo taikymą būtina pagrįsti.

Dėl galimo neskaidraus ryšio paslaugų ir įrangos pirkimo NATO susitikimui į VPT kovo pabaigoje kreipėsi „Bitė Lietuva“.

Vyriausybė praėjusių metų birželį priėmė nutarimą „Dėl Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos šalių vadovų susitikimo Lietuvoje 2023 metais organizavimo“, kuriame Užsienio reikalų ministerija „Litexpo“ kartu ar atskirai įpareigotos užtikrinti „Litexpo“ parodų rūmų parengimą Aljanso lyderių susitikimui pagal NATO reikalavimus
NATO viršūnių susitikimas vyks liepos 11–12 dienomis.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)