Naujosios tvarkos prieš du mėnesius buvo įtvirtintos ketinimų protokolu, joms pritarė ir Kauno miesto bei rajono tarybos.

„Vasarį sudarėme ketinimų protokolą, o balandį jau turime pasirašytą sutartį. Tai įrodo, kad Kauno miestas ir rajonas yra partneriai ir dirba išvien, operatyviai priimdami savo gyventojams reikalingus sprendimus. Visiems prieinami vaikų darželiai, šiuolaikiškas ir patogus viešasis transportas – tik dvi bendradarbiavimo kryptys, bet labai svarbios žmonėms. Savivaldybės susitarė dėl sąžiningo kompensavimo už šias paslaugas. Laikas visa tai įgyvendinti“, – sakė Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis.

„Pažangios Europos šalys jau seniai įrodė, kad viešųjų paslaugų teikimas neįmanomas be kaimyninių savivaldybių partnerystės. Savivaldybės ne diskutuoja dėl administracinių ribų, o imasi partnerystės: konsoliduoja materialinius ir finansinius išteklius, sudaro sutartis, pagal kurias atsiskaito už suteiktas paslaugas. Su Kauno miestu turime labai daug sąlyčio taškų, todėl džiaugiuosi, kad einame šiuo keliu. Tikiu, kad gyventojams dėl to bus tik geriau“, – kalbėjo Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Kauno miesto ir Kauno rajono merai pasirašė sutartis tarp savivaldybių dėl suvienodintos darželinukų priėmimo tvarkos į ugdymo įstaigas, viešojo transporto maršrutų pratęsimo ir šių paslaugų išlaidų kompensavimo, pažymima pranešime.

Sutartyje numatyta, kad Kauno miesto savivaldybė, esant laisvų vietų darželiuose, pirmumo teise priims į ikimokyklinio ugdymo įstaigas auklėtinius iš Kauno rajono. Analogiškai tokios pat sąlygos galios ir miesto gyventojų atžaloms, norint naudotis švietimo įstaigų teikiamomis paslaugomis Kauno rajone.

Į laisvas vietas tiek Kauno miesto, tiek rajono darželiuose tėveliai galės pretenduoti tik gavę savo gyvenamosios vietos savivaldybės siuntimą. 2023–2024 mokslo metais priimamų vaikų sąrašai bus sudaryti birželio 1-ąją.

Nuo Rugsėjo 1-osios abiejose savivaldybėse įsigalios ir suvienodinta darželinukų ugdymo išlaidų kompensavimo sistema. Tėveliai mokės 1 eurą už dieną, kita dalis bus padengiama savivaldybės – pavyzdžiui, jeigu abu tėveliai gyvenamąją vietą deklaravę rajone, jiems bus kompensuojama 10 eurų, jei tik vienas iš tėvelių – padengiami 5 eurai, rašoma pranešime.

Taip pat sutarta, kad miesto autobusai nuo šiol kursuos giliau į rajono gyvenvietes. Papildomai bus pratęsti 23 miesto reguliaraus susisiekimo maršrutai, kurie užtikrins patogesnį susisiekimą su Mastaičiais, Tabariškėmis, Sergeičikais, Šilelio, Kumpių, Žemaitkiemio kaimais bei kitomis kryptimis. Pratęstuose maršrutuose veiks vieninga keleivių informavimo sistema ir keleivių simpatijas jau pelnęs elektroninis bilietas „Žiogas“, nurodama Kauno miesto savivaldybės pranešime.

Pažymima, kad Kauno rajono savivaldybė savo ruožtu kompensuos išlaidas, susijusias su Kauno miesto viešojo transporto maršrutais šiose teritorijose. Jų dažnis, grafikai bei šių korekcijos bus derinami tik bendru abiejų savivaldybių sutarimu, kaskart numatant tam reikiamus asignavimus biudžetuose. Sutartyje taip pat įsipareigojama periodiškai perskaičiuoti įkainius vienam nuvažiuotam kilometrui.

Savivaldybės tikisi, kad tai prisidės gerinant susisiekimą tarp miesto ir sparčiai augančių rajono gyvenviečių, o tuo pačiu mažins automobilių srautus bei spūstis. Planuojama, kad dalyje prailgintų maršrutų autobusai pradės kursuoti jau nuo birželio 19 dienos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)