„Mes paprašėme savo partnerių paremti mus taip, kaip jie tik gali.

Tai reiškia, kad gali būti ir ambasadorių iškvietimai kitose sostinėse, vieši pareiškimai, kad jie nepritaria šiems teiginiams, paaiškinimų reikalavimas. Mes tai matome. Esu dėkingas šalims, kurios jau tai padarė – kaip kad Čekija ir kitos. Kaip visada, mes prašome solidarumo, nes tai yra naujas fenomenas. Anksčiau mes nesame to matę“, – žurnalistams Liuksemburge prieš prasidedant Europos Sąjungos užsienio reikalų tarybai sakė G. Landsbergis.

Jis akcentavo, kad Pekino laikysena ir pastarieji pareiškimai yra panašūs į Maskvos kuriamą naratyvą apie Ukrainą – neva iš Sovietų Sąjungos išsilaisvinusios šalys nėra nepriklausomos. Tokia formuojama žinutė, ministro teigimu, yra labai pavojinga.

„Tiesa, tai mums primena Maskvos propagandą apie Ukrainą. Jie kėlė klausimą dėl šalių nepriklausomybės, sienų teisėtumo, teritorinio vientisumo. Tai naratyvai, kuriuos mes girdėjome iš Maskvos. O dabar tai sako kita šalis, kuri, mūsų akimis, daugeliu atvejų yra Maskvos sąjungininkė“, – pabrėžė ministras.

Ministras priminė, jog reaguojant į diplomato L. Shaye pareiškimus, Baltijos šalių užsienio reikalų ministerijos nutarė išsikviesti Kinijos reikalų patikėtinius ir paprašyti paaiškinti Pekino poziciją.

„Prašysime paaiškinimo – ar Kinijos pozicija dėl nepriklausomybės pasikeitė. Ir kartu priminsime, kad mes nesame posovietinės šalys.

Mes esame valstybės, kurios buvo neteisėtai okupuotos Sovietų Sąjungos“, – tvirtino politikas.

ELTA primena, kad Kinijos ambasadorius Prancūzijoje Lu Shaye interviu vietos žiniasklaidai metu suabejojo ​​buvusių sovietinių respublikų suverenitetu.

Atsakydamas į televizijos kanalo LCI žurnalisto klausimą, ar Krymas yra Ukrainos dalis, Lu Shaye teigė, kad viskas priklauso nuo to, kaip žiūrėsime į šią problemą. Žurnalistui įsikišus ir pareiškus, kad pagal tarptautinę teisę Krymas yra Ukrainos dalis, Kinijos diplomatas atsakė, kad pagal tarptautinę teisę buvusios sovietinės respublikos neturi jokio statuso, nes „nėra tarptautinės sutarties, kuri materializuotų jų suverenitetą“.

Užsienio reikalų ministerija pirmadienį išsikvies Kinijos reikalų patikėtinį pasiaiškinti dėl susiklosčiusios situacijos. Latvija ir Estija taip pat praneša išsikvietę šalyse reziduojančius Pekino atstovus.

L. Shaye pareiškimus pasmerkė eilė Europos Sąjungos šalių bei Briuselio lyderių. ES vyriausiasis įgaliotinis Josepas Borrellis diplomato pasisakymus pavadino „nepriimtinais“. Tuo metu parlamentarus vienijantis globalus aljansas dėl Kinijos kreipėsi į Prancūzijos Užsienio reikalų ministrę Catherine Colonna, prašant paskelbti Pekino ambasadorių nepageidaujamu asmeniu.

Po kilusio ažiotažo, Pekinas pareiškė gerbiantis visų buvusių sovietinių respublikų „suverenios valstybės statusą“.

Kinija gerbia po Sovietų Sąjungos iširimo susikūrusių šalių suverenios valstybės statusą“, – pirmadienį žurnalistams sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Mao Ning.

Atstovė tvirtino, kad Kinija gerbia visų šalių suverenitetą, nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą bei laikosi JT Chartijos tikslų bei principų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)