„Fenologiniai reiškiniai po kelių anomaliai šiltų dienų žymiai paspartėjo: jau turbūt praėjo pats beržų žydėjimo pikas, skleidžiasi klevų žiedai, masinis alksnių žydėjimas dabar jau pasitraukė į šiaurinę Europos dalį (Estijoje ir toliau į šiaurę bei šiaurės vakarus nuo jos), lazdyno žydėjimas jau lyg ir pasibaigęs, o pievų žolynams dar anksti. Kas yra jautrus žiedadulkėms ar domisi tokiais fenologiniais reiškiniais – gali pasidomėti informacija pateikiama tinklapyje „Miesto plaučiai“ adresu https://miestoplauciai.vilnius.lt/ziedadulkes/ (pateikiama informacija tik apie Vilnių ir jo apylinkes).

Apie situaciją visame Baltijos regione galėtų informuoti skaitmeniniai SILAM ar CAMS modeliai, kurie tiesiogiai sujungti su orų prognozės modeliais (http://pasyfo.lt/ziedadulkiu-prognoze/prognoze/ ). O kas norėtų kur kas išsamesnės informacijos apie žiedadulkių koncentracijas, jų prognozes, sukeliamus simptomus, matyt, reiktų kreiptis į Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos profesorę I. Šaulienę ir jos vadovaujamą tyrėjų grupę“.

Anot jo, jau antradienį Europą pasieks vėsesnio oro banga.

„Didelio masto atmosferos cirkuliacija virš Europos ir Šiaurės Atlanto jau keičiasi. Šiaurinė Šiaurės Atlanto dalis, Islandijos–Grenlandijos regionas bei dalis europinės Arkties yra didelio poliarinio anticiklono įtakoje. Priešingai, virš Šiaurės Atlanto vidutinių ir subtropinių platumų įsivyrauja cikloninė cirkuliacija. Tokia didelio masto atmosferos judesių struktūra žiemos metu būtų labai palanki ilgalaikiam ir intensyviam orų atšalimui Vakarų Europoje, tačiau šiuo metų laiku ji jau ne tokia „pavojinga“. Artimiausiomis dienomis orai stipriai vės šiaurinėje Skandinavijoje, Islandijoje, Farerų salose, Škotijoje, vėliau Anglijoje ir Airijoje bei kt. Ten naktimis šals, o dienomis bus vėsūs ir debesuoti orai, vietomis su šlapdriba. Ateinantį antradienį šalto oro banga pasieks Vidurio Europą, o trečiadienį – ir Baltijos regioną. Pietų ir Pietvakarių Europos ši šalto oro banga nepasieks, išskyrus Balkanus“.

„Pirmadienio vakare pajūrį jau gali pasiekti atmosferos fronto krituliai. Antradienį dieną šis atmosferos frontas jau bus virš Lietuvos, todėl šio fronto kritulių zona (vietomis su perkūnija) keliaus iš vakarų į rytus, šiltą pietryčių vėją keis žvarbesnis vakarų–šiaurės vakarų. Trečiadienį Lietuva atsidurs jau kitos, žymiai šaltesnės, oro masės įtakoje. Lis daugiausia rytinėje Lietuvos dalyje, vėliau krituliai bus tik epizodiniai, iš pavienių kamuolinių lietaus debesų, o kritulių pobūdis – trumpalaikės liūtys, vietomis su šlapdriba ar kruša. Ketvirtadienio rytą daug kur bus vos keli laipsniai šilumos, didelė šalnų tikimybė, dieną oro temperatūra kils tik iki +6 – +11 °C. Labai panašūs orai ir penktadienį. Labai nedidelė atšilimo tikimybė lieka ir kitam (ilgajam) savaitgaliui“.

Jeigu kitą savaitgalį Baltijos regione prognozuojami visai nepavasariški orai, tai kitoje Europos pusėje, Ispanijoje, Portugalijoje, pietvakarinėje Prancūzijoje, bus vasariškai šilta – dienomis numatoma +25 – +30 °C. Kitą savaitę atšals ne tik Europoje. Šiaurės Amerikoje prognozuojamas arktinio oro įsiveržimas iš Kanados link Meksikos įlankos ir Teksaso. Nors pietinėse JAV valstijose santykinai bus šilta, tačiau vidutinė oro temperatūra bus apie 10 °C žemesnė už normą, o šiaurinėse valstijose numatomos ne tik nakties šalnos, bet ir dienomis bus vėsu.

Ilgalaikių orų prognozių duomenimis gegužės pradžia Lietuvoje bus vėsesnė ir drėgnesnė už normą, tačiau pirmo dešimtadienio pabaigoje slėgis visame Baltijos regione kils, saulės bus daugiau, orai atšils.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)