Šiaurės pašvaistė mūsų regione didelė retenybė. Šiaurės pašvaistės dažniausiai yra matomos poliariniuose platumose. Visgi orai vis dažniau džiugina lietuvius ir šią naktį galima išvysti Šiaurės pašvaistę visoje Lietuvoje.

Šiuo ypatingu reiškiniu lietuviai mėgaujasi ir socialinėje erdvėje dalinasi nuotraukomis.

„22:45 Alytaus rajonas 2023.04.23 matėsi plika akimi tiesiai virš galvos! Kažkas neapaprasto!”, – rašo Svajūnė K. „Facebook” grupėje „Orų entuziastai”.

Dangų virš Lietuvos nušvietė Šiaurės pašvaistė

„To dar nebuvo! Mėnulis žvaigždės ir pašvaistės bangos visose pusėse ir virš galvos! Anykščiai 22:30 2023-04-23″, – rašo dar viena entuziastė.

„Realiai pirmą kart pamačiau plika akim šiaurės pašvaistę, tad skubėjau imt fotoaparatą dar labiau įsižiūrėt į ją. Ir tikrai neįprasta buvo matyti akimi, kaip šiaurės pašvaistė keitėsi kas kelias minutes, tai stiprėjo, tai silpnėjo, bet neapsakomai smagus jausmas matyt tokį gamtos reiškinį”, – rašo Gytis M. „Facebook” grupėje „Orų entuziastai”.

„Vilnius tarp 22:30 ir 22:47, be filtrų, tik telefonas”, – rašo vilnietis Paulius P.

Šiaurės pašvaistę virš Lietuvos galima pamatyti dėl išsiveržusių Saulės plazmių dalelių, kurios sukelia geomagnetinę audrą. Reiškinio metu susiformuoja Poliarinė pašvaistė, pritraukianti smalsuolių ir fotografų dėmesį.

Specialistai sako, kad iki 2025 metų jas mes matysime vis dažniau. Šiaurės pašvaistės ir magnetinės audros yra dvi skirtingos to paties reiškinio pusės. Delfi yra rašę, kad tai, kaip dažnai kartojasi pašvaistės, pasak Vilniaus universiteto Teorinės fizikos ir astronomijos instituto Molėtų astronominės observatorijos paskaitininko astronomo Sauliaus Lovčiko, priklauso nuo to, kaip aktyviai taškosi saulė.

Yra išskirtas 11 metų saulės aktyvumo ciklas. „Bet nėra taip, kad saulė rami, rami ir staiga – paukšt. Jos aktyvumas banguoja pagal sinusoidę, kyla aukštyn, žemyn ir kažkuriais metais būna pikas, pasiekiamas maksimumas. Bet likus porai ar trejetui metų prieš piką pašvaistės vis dažnėja. Šiuo metu jis yra augantis. Ir 2024, ir 2025 metais tokių pašvaisčių turėtų vis daugėti“, – sakė astronomas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją