Pasak Jungtinių Tautų skelbiamo Pasaulio laimės indekso, Lietuva jame užima 20 poziciją ir lenkia Lenkiją (39 vieta), Estiją (31 vieta) ir Latviją (41 vieta). Ukraina šiame tyrime užima 92, Rusija – 70 vietą.

Nuo 2012 metų Jungtinių Tautų darniosios plėtros sprendinių tinklo skelbiamas indeksas vertina per 150 šalių pagal tai, kiek laimingi jaučiasi jų gyventojai. Duomenys šiųmetiniam Pasaulio laimės indeksui buvo renkami 2020–2022 metais.

Sąrašas sudaromas remiantis įvairiais veiksniais: vienam gyventojui tenkančia BVP dalimi, duomenimis apie gyventojų sveikatą ir medicinos prieinamumą, socialines pašalpas, pilietines laisves ir korupcijos paplitimą.

Stebina tai, kad Lietuva Laimės indekse į 20 vietą pašoko iš 57-os. Atrodytų, priežasčių džiaugtis nėra: infliacija didelė, kainos kyla, o algos jų nepaveja. Bet, pasirodo, esame laimingi.

Kuodis: pastaruoju metu labai sparčiai augame

Tai iš kur ta laimė?

„Ekonomikoje svarbūs ir lygiai, ir pokyčiai. Tai pajamų lygis pakankamai neblogas, jau beveik pavijom Europos Sąjungos vidurkį, tokios šalys kaip Ispanija, Italija jau yra visiškai šalia. Ir pokytis – mes labai sparčiai augame pastaruoju metu. Kitaip tariant, gyvenime viltis yra labai svarbi. Tu gali būti žemame lygyje pagal pajamas, bet, jei matai, kad yra perspektyva greitojo augimo, tai tu jau būsi šiek tiek laimingesnis matydamas tą perspektyvą.

Šitie du faktoriai tikrai padarė tą stebuklą, kad Lietuva iš tokių ganėtinai prastų, nebūdingų Šiaurės šalims vietų, šoktelėjo tikrai į svarbų klubą. Mes, aišku, esam išsivysčiusi šalis, jau Pasaulio bankas keleri metai klasifikuoja mus kaip išsivysčiusią, kas yra gerai, bet laimės stokodavom anksčiau. Esame tokia niurgzli tauta, mėgstame džiaugtis laime tyliai, visiems pasakoti, kaip čia viskas blogai. Pažiūrėkite dabar aplink: žemdirbiai verkia, visi verkia... Bet daugėja lėktuvėlių, daugėja gražių mašinyčių, namukų“, – „Žinių radijo“ laidoje „Atviras pokalbis“ dėstė ekonomistas Raimondas Kuodis.

Raimondas Kuodis

Bet dabar kopti indekse į viršų, anot jo, bus gerokai sunkiau. Indekso čempionai, pažymėjo ekonomistas, yra gerovės valstybės: Skandinavijos šalys, Kanada, Naujoji Zelandija, kur nėra korupcijos. O šalis, kurioms gresia badas, gamtinės stichijos, aplenkti lengva.

„Tokių egzistencinių klausimų mums neiškyla, mes santykinai ramiame [regione gyvename]. Aišku, Ukraina šalia rusena, bet gamtiniu požiūriu toks gražus užutėkis čia yra. Tikrai džiaugtis galim, kurkime toliau valstybę, dar tikrai pilna mėšlo reikia išvežti iš šitos šalies“, – teigė R. Kuodis.

Laimės indekse aplenkėme kaimynes Lenkiją, Estiją, Latviją, nors šiose šalyse žmonės gyvena panašiai kaip ir mūsų šalyje.

R. Kuodis svarstė, kad tokį rezultatą lėmė žmonių požiūris į materialinį apsirūpinimą – esą kartais jis nėra tiek svarbus laimei pasiekti.

Asociatyvioji nuotr.

„Dabar Lietuvoje žmonės badu nemiršta. Taip, yra skurdo, yra nemažai nelygybės, bet ekonomiškai mes tikrai padarėme rimtą stebuklą palyginus, pavyzdžiui, su Latvija, kur nelabai aišku, koks jos modelis, Rusijos įtaka labai didelė įvairiose vietose. Mes tikrai padarėme rimtą spurtą, yra proveržio, ypač Vilniaus mieste – visokie klasteriai, biotechnologijos, apskritai technologine prasme esame patraukli investicijoms šalims. Atsirado nemažai turtingų žmonių, kurie gali išlaikyti savo šeimas, kurie gali leisti sau pakankamai daug ir gyvent vakarietiškai. Bet, žinoma, ekonomika dar nėra viskas, yra tikrai labai rimtų dalykų, kuriuos turime susitvarkyti“, – pažymėjo ekonomistas.

Kaluginas: laimė matuojama posakiu „ką galiu sau leisti“

Į diskusiją įsitraukęs psichologas Andrius Kaluginas teigė, kad nėra nustebęs tokiu Lietuvos rezultatu indekse.

Andrius Kaluginas

„Realiai mūsų šuolis rodo, kad mes galime būti laimingi. Kitas dalykas, kodėl mes tokie nesijaučiam“, – kėlė klausimą pašnekovas.

Žmonės, pasak jo, gali būti nelaimingi dėl įvairių priežasčių: sunkiai sekasi verslai, neklauso pavaldiniai, sunku valdyti valstybę.

„Laimės jausmas yra subjektyvus, bet kodėl man yra džiugu, kad objektyvūs rodikliai sako, kad Lietuva yra tikrai pažengusi šalis, <...> visas pagrindas džiaugtis ir jaustis laimingiems yra“, – kalbėjo A. Kaluginas.

Jo nuomone, laimės lygis Lietuvoje matuojamas posakiu „ką galiu sau leisti“.

„Labai dažnai būna, kad mes čia Lietuvoje galime iš tikrųjų sau daugiau leisti, tačiau neleidžiame, yra suvaržymas, bet galimybės yra“, – pridūrė pašnekovas.

Visą A. Kalugino ir R. Kuodžio pokalbį apie Lietuvos gyventojų laimę galite rasti čia: