Sprendė dėl nacionalinės politikos

Paklaustas, kokiomis nuotaikomis jis pradės dar vieną kadenciją mero poste, V. Mitrofanovas tikino, jog darbas nėra lengvas, tenka daug ką aukoti.

„Mano visada posakis buvo mero darbo apibūdinimui: išrinko – didžiuokis, neišrinko – džiaukis. (Jei neišrenka, aut. p.) apsidžiaugia šeima, draugai. (…) Visi galime sakyti, kad per jėgą mūsų čia niekas nevaro, bet su tomis pareigomis atsiranda tam tikros atsakomybės, prarandi privatumą, tampi visiškai viešas asmuo. Ir ką anksčiau gal galėjai sau leisti, dabar nebegali, turi susilaikyti nuo tam tikrų pozicijų.

Tai klausimas, ar padėjus ant svarstyklių daugiau gauni, ar daugiau prarandi. Aš manau, kad jos yra labai vienodos“, – Delfi sakė Akmenės rajono meras V. Mitrofanovas.

V. Mitrofanovas Akmenės rajono savivaldybei vadovauja nuo 2008 metų. Pirmą kartą tiesiogiai renkant merus 2015 metais V. Mitrofanovas pergalę šventę po antrojo rinkimų turo, o 2019 ir 2023 metais – dar pirmame ture.

LSDP atstovas pripažįsta, kad ne vieną kartą buvo kilęs klausimas, ar siekti dar vienos mero kadencijos.

„Kai dirbau antrą kadenciją buvo labai svarbus atlyginimo dydis. Pajamos ir šeima, tam tikri įsipareigojimai irgi yra nepaskutinis reikalas. Ir kai dar žinai savo potencialą – mano atveju aš kažkada dirbau cemento gamyklos grupėje atsakingą, vadovaujantį darbą. Turiu inžinerinį išsilavinimą, teisininko. Ir kai matai viešojo sektoriaus atlyginimus ir pakalbi su žmonėmis, koks yra inžinierių poreikis ir ką šiandien siūlo privatus sektorius, tai kartais galvoji, ar tikrai esi savo vietoje“, – atviravo V. Mitrofanovas.

Vitalijus Mitrofanovas

Panašus svarstymo etapas buvo ir prieš šiuos savivaldybių tarybų ir merų rinkimus, kalbėjo jis. Tik šį kartą tai buvo susiję su noru išbandyti nacionalinę politiką. Tačiau nusprendęs siekti mero posto tokius planus V. Mitrofanovas atmeta.

„Savotiškas vidinis apsisprendimas kankino. Kažkada buvo mąstymas ir gal noras išbandyti didžiąją politiką. Ir šiuo atveju einant į merus, kad ir dabar, visi piešia kitų Seimo rinkimų galimus socdemams palankius rezultatus. Žinant šiokį tokį mano įdirbį, autoritetą, lyg irgi šviestų tai.

Bet kai esi išrinktas tiesiogiai ir už tave balsuoja 70 procentų žmonių, kai turi komandą... O imi ir pasakai, kad aš gal eisiu į Seimą, pats jauti, jog žmonės praranda tam tikrą pasitikėjimą. (…) Mes matome, kad dažniausiai pasikeitus politinėms dėlionėms, tos komandos kardinaliai ir keičiasi“, – kalbėjo V. Mitrofanovas.

„Didžiausia gal kartais klaida galbūt jaunų politikų, kai jie bando eiti į Seimą, bet neindikuoja, ką jie jame darys“.

Akmenės rajono meras V. Mitrofanovas Delfi sakė, kad žada likti mero kėdėje, nors pats tiki, jog partijos komandos gali būti bandomas įtikinti šią nuomonę pakeisti.

„Liksiu, nes nepasakysi po pusantrų metų – ačiū, kad balsavote, dabar noriu būti nebe carienė, o karalienė. (…) Tikrai šituose vandenyse yra, ką būtų galima nuveikti. Galbūt kartais didžiausias jaunų politikų klaida būna, kai jie bando eiti į Seimą, bet neindikuoja, ką jie jame darys“, – tikino pašnekovas.

V. Mitrofanovo teigimu, vienintelis būdas rinkėjams paaiškinti norą siekti kito posto, būtų konkretūs darbai ar pozicijos.

Įvertino rinkimų rezultatus

2023 metų savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose dalyvavo net 26 Seimo nariai, bet mero postą iškovojo tik opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovas Arvydas Nekrošius, kuris bus Raseinių rajono meru. Tai, anot V. Mitrofanovo, indikuoja tam tikrus dalykus.

„Žmonės Seimo narių nerenka. Kitas dalykas, kiek merų kažkada ėjo į Seimą ir pateko į jį ne pagal sąrašą, bet vienmandatėse apygardose – irgi vienetai. (…) Žmonės ryškiai suvokia ir atrenka rinkimus, kurie yra valstybinės reikšmės – ar esi iš dešinės, ar kairės, kas nelabai daro įtaką savivaldos rinkimuose“, – įžvalgomis dalijosi V. Mitrofanovas.

Vertindamas LDSP rezultatus savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose, Akmenės rajono meras V. Mitrofanovas tikino, jog negalima sakyti, kad partijos tikrai laukia pergalė kitais metais vyksiančiuose Seimo rinkimuose.

„Net ir praeiti savivaldos rinkimai po visų mūsų skilimų buvo jau suprasti kaip sėkmė ir laimėjimas, bet partijos tarybos posėdyje sakiau – palaukite, kuo mes džiaugiamės? (…) Tada, prieš ketverius metus, mes rinkimuose sudalyvavome blogai. (…) Aišku, vertinant LSDP pasirodymą, šie respublikiniai rinkimai buvo labai geri. Mes gavome daugiau nei naujų 100 tarybos narių, kas labai svarbu ir nuolat buvo akcentuojama – socdemai neturėjo didmiesčiuose tarybos narių.

Tai mes čia grįžome, čia atsirado tam tikra tribūna, įtaka sprendimams ir pasisakymams, kas yra labai svarbu, tas labiausiai mane džiugina“, – kalbėjo jis.

Visgi, V. Mitrofanovas stebėjosi, kad Vilniaus mieste LSDP atstovams buvo siūloma dalyvauti valdančiojoje koalicijoje, o pastarieji atsisakė.

Delfi primena, kad daugumą Vilniaus mieste sudarė Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai (TS–LKD) ir Laisvės partija. LSDP Vilniaus taryboje turi 4 postus ir lieka opozicijoje.

„Man tai keista buvo pakankamai. Buvo siūlomas vicemero postas su įdomia sritimi. Tai žinant, kad visi tarybos nariai yra naujokai, dirbti opozicijoje yra žiauriai sunku“, – teigė Akmenės rajono meras.

Jis pateikė pavyzdį ir iš savo savivaldybės – opozicijoje ilgai buvę politikai rinkėjams atsibosta dėl nuolatinės kritikos.

„Nuostata mano bendrinė, visiems rekomenduočiau: jeigu partija turi galimybę savivaldoje eiti į valdančiąją daugumą, tai ji turi eiti“, – pabrėžė V. Mitrofanovas.

Anot jo, LSDP sąrašas Vilniaus mieste nepaklausė partijos respublikinio rinkimų štabo visiems rekomenduotos nuostatos – jeigu yra galimybė eiti pilnu sąrašu, tą ir daryti.

„Vilniečiai neišstatė to. Manau, kad jeigu būtų dar 40 dalyvių, nes jų, atrodo, buvo apie 60, tai ne 4 vietas būtų gavę, bet 5 vietas“, – svarstė LSDP tarybos narys.

Delfi pašnekovas pabrėžė, jog nepaisant LSDP pergalės savivaldos rinkimuose, eliminuoti TS–LKD iš būsimų Seimo rinkimų laimėtojų negalima.

„Sakyti, kad konservatoriai bus paraštėse... Tai ne. Tas pats Vilnius šiandien rodo, kad didmiesčiai yra labiau dešinės pakraipos. Ir kai vyksta jau respublikiniai rinkimai, paimkime tą patį Kauną, manau, kad jis vis tiek liks ištikimas konservatoriams“, – sakė Akmenės rajono meras V. Mitrofanovas.

„Ne socdemų reitingai auga, o konservatoriai klysta“

„Valdant socdemams ir premjeru būnant Algirdui Butkevičiui, dar metus iki rinkimų reitingai buvo aukštumoje. Situacija su Darbo kodeksu, auksiniai šaukštais... (…) Šie skandalai, kurie įvyko 3 mėnesiai iki rinkimų, privedė prie to, kad 2016 metų Seimo rinkimuose buvo pasiektas vienas blogiausių rezultatų. Per pusantrų metų (iki rinkimų, aut. p.) dar visko gali būti“, – sakė V. Mitrofanovas.

„Ta pati istorija su Kristijonu Bartoševičiumi, ji jau mirusi praktiškai yra. Bet aš neįsivaizduoju, kad tai būtų socdemų valdžioje buvę, kalba eitų ir apie prokuroro galvos nuėmimą, nepasitikėjimą Seimo pirmininke“.

Delfi jis kalbėjo, jog džiaugiasi Tėvynės sąjungos mokėjimu „valdyti skandalų krizę ir komunikaciją“.

„Ta pati istorija su Kristijonu Bartoševičiumi – ji jau praktiškai yra mirusi. Aš neįsivaizduoju, kad tai būtų buvę socdemų valdžioje: kalba eitų ir apie prokuroro galvos nuėmimą, ir nepasitikėjimą Seimo pirmininke“, – teigė Akmenės rajono meras.

V. Mitrofanovas pabrėžė, jog ir pats dažnai partijai siūlo neieškoti blogybių konkurentų veiksmuose. Tačiau nuolatinis toks elgesys jį stebina.

„Nepamiršiu – kai įvyko konservatorių naktinė mokestinė reforma, socdemai tada pakankamai lojaliai žiūrėjo į tą dalyką. Kaip šiandien atsimenu pokalbį su A. Butkevičiumi, klausiau jo, kaip mes leidžiame, kodėl mes nekeliame balsų? (…) Jis sakė, kad valstybė yra pavojuje ir mes turime solidarizuotis, yra pasaulinė krizė.

Dabar šitas kontekstas irgi tarsi veikia – žiūrėkite, karas Ukrainoje, pabėgėlių krizė, energetinė krizė – ar mes turime viduje labai pliektis, daužyti Vyriausybę, prezidentą? Kokiame kontekste gyvename. (…) Galėtume sakyti, kad nelabai mes tos valdžios galėtume kritikuoti – karinė situacija, bet ką pati dauguma daro ir kaip elgiasi su prezidentu, nėra gražu“, – kalbėjo Akmenės rajono meras V. Mitrofanovas.

Politikas tikino, jog „konservatoriai tuo piktdžiugiškumu visada labai sugebėdavo pasižymėti“.

„Skaudžiai kąsdavo. (…) Yra tie dvigubi standartai – vienas reikalavimas keliamas oponentams, o visai kitas – požiūriui į save. Tačiau kitas klausimas – kaip tuos dvigubus standartus geba išnaudoti oponentai. Šitoje vietoje negali kaltinti konservatorių, jeigu oponentai nesinaudoja proga, ar neturi įrankių, gebėjimų...“, – teigė LSDP tarybos narys V. Mitrofanovas.

Jo teigimu, kasdieninėje veikloje Seimo opozicija, kartu ir LSDP frakcija, galėtų būti gerokai aštresnė ir aktyvesnė.

„Didžiulis klausimas, kaip čia viskas bus. Neskubėkime dalintis briedžio, kurio dar nenušovėme“, – apie būsimus LSDP rezultatus Seimo rinkimuose kalbėjo V. Mitrofanovas.

Delfi pašnekovas dar pridūrė, jog mato didžiulį LSDP šansą laimėti Seimo rinkimus. Tačiau pergalė, kaip kalbėjo Akmenės rajono meras V. Mitrofanovas, nebus triuškinanti.

„Tai nebus kažkoks didžiulis nunešimas, kaip kad buvo LVŽS 2016 metais, nes, kaip bebūtų, šie savivaldos rinkimai parodė, kad jų negalima nurašyti. Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ irgi turi tam tikrą savo elektoratą. (…) Aišku, laimėjus rinkimus bus kitas galvos skausmas, kaip suformuoti daugumą. (…) Kartu nenuneikime ir liberalių jėgų – jaunesnės kartos laisvės noras, pojūtis išliks.

Gali atsitikti, kad koalicijos dėlionėje vienas svarbiausių vaidmenų būtent ir atiteks liberalams“, – teigė LSDP tarybos narys.

„Matau dar ir tai, kad reitingai geri socdemų ne dėl to, kad socdemai geri, o todėl, kad konservatoriai labai klysta. Tad blogas konservatorių darbas augina kitų partijų – tų pačių valstiečių, S. Skvernelio partijos išlaikymą. Net nereikia labai stengtis ir kritikuoti, kad reitingai augtų. Tiesiog dauguma blogai dirba“.

V. Mitrofanovas kalbėjo, jog jam, kaip LSDP nariui, bus gana keista stebėti, jei socdemai kvies LVŽS į koaliciją.

„Kartą jau pabėgome iš koalicijos. O dabar kviesimės... Aišku, tuo metu gal valstiečiai nepakankamai sąžiningai pasielgė su socdemais, ar socdemai tada nemokėjo išsiginti ir įsigyti tam tikrų stiprių pozicijų“, – svarstė V. Mitrofanovas.

Delfi pašnekovas įvardijo esminį LSDP uždavinį likusiam laikui iki Seimo rinkimų.

„Pasirinkimas, įtakos darymas ir kalbėjimas apie problemas turėtų būti šio metu pagrindinis socdemų uždavinys. Jie turi aiškiai indikuoti, kur jie eis, ką jie keis, kaip jie įsivaizduoja savo valdymą“, – sakė V. Mitrofanovas.

Jo teigimu, opozicinių jėgų reitingai auga visai ne dėl jų pačių darbo.

„Matau dar ir tai, kad socdemų reitingai geri ne dėl to, kad socdemai geri, o todėl, kad konservatoriai labai klysta. Tad blogas konservatorių darbas augina kitų partijų – tų pačių valstiečių, S. Skvernelio partijos – išlaikymą. Net nereikia labai stengtis ir kritikuoti, kad reitingai augtų. Tiesiog dauguma blogai dirba“, – pabrėžė V. Mitrofanovas.

Blinkevičiūtės dilema

„Laikas parodys. Politinis sezonas bus labai karštas. Mes partijoje svarstysime, pasitarsime. Manau, kad priimsime patį išmintingiausią sprendimą, koks būtų naudingiausias ir mūsų partijai, ir mūsų Lietuvos žmonėms“, – kalbėjo LSDP pirmininkė V. Blinkevičiūtė.

Akmenės rajono meras V. Mitrofanovas teigė, jog tai, kaip dėliosis planus, yra pačios LSDP pirmininkės asmeninis dalykas.

„Ji, matyt, pati žino ir kažkada tuos atsakymus pateiks“, – teigė pašnekovas.

LSDP gegužę rinksis į suvažiavimą, kuriame V. Blinkevičiūtę dar kartą patvirtins partijos pirmininke. Visi kiti kandidatai savo kandidatūras atsiėmė. V. Mitrofanovo nuomone, dėsninga, kad V. Blinkevičiūtė toliau lieka partijos lydere.

„Keista būtų, kai pasieki gerą rezultatą, net įspūdingą, keisti pirmininką. Mes irgi indikuotume rinkėjams – kas negerai, kodėl V. Blinkevičiūtė neįtiko“, – svarstė Akmenės rajono meras.

Vilija Blinkevičiūtė

V. Mitrofanovas teigė, jog partijos pirmininkas partiją turėtų vesti visuose rinkimuose. Išimtis – tik pergalė.

„Tai yra pačios Vilijos apsisprendimas. Jeigu tu gauni dividendus, partijos pasitikėjimą, aš manau, kad lyderis turi vesti visuose rinkimuose sąrašą. (…) Jeigu laimi ir išeini – sutinku, bet šiuo atveju, kadangi vyks prezidento ir EP rinkimai, neįsivaizduoju kito varianto, kas galėtų ir ką socdemai galėtų šiandien kelti į prezidentus“, – tikino V. Mitrofanovas.

Akmenės rajono meras kalbėjo, jog norinčių atsiras ir LSDP tikrai turės savo kandidatą prezidento rinkimuose. Hipotetiškai, anot jo, įmanomas ir dabartinio šalies vadovo Gitano Nausėdos bei jo siūlomos gerovės valstybės idėjos parėmimas.

„Manau, kad lyderis turi vesti visuose rinkimuose sąrašą“.

„Tai labiau kairė, nei dešinė. Tai, ką darė patys konservatoriai, remdami Dalią Grybauskaitę, – ar socdemai negalėtų išreikšti antros kadencijos perrinkimui dabartinio prezidento? Kaip tokio kairės atstovo ir kairės politikos įgyvendintojo. Bet šiuo metu aš manau, kad partijos prasme, jos augimo prasme, žinomumo, žinant Vilijos lyderystę, tai būtų labai stipri kandidatūra dalyvauti.

Čia galime prognozuoti, kad jeigu antrame prezidento rinkimų ture dalyvauti Vilija ir G. Nausėda – manau, nebūtų didelio skirtumo. Manau, kad Vilija kovotų geriau nei Ingrida Šimonytė“, – sakė jis.

V. Mitrofanovas pabrėžė, jog LSDP vedlys Seimo rinkimuose yra partijos kandidatas į premjerus.

„Klausimas yra kitas – ar šitas žmogus, kuris ves sąrašą, turės galimybę tai pačiai partijai pasakyti, kad nori eiti su tam tikra komanda ir turėti laisvę rinktis komandos narius. (…) Jis turi teisę sakyti, kuriuos žmones mato sąraše, šešėlinėje Vyriausybėje“, – kalbėjo LSDP tarybos narys V. Mitrofanovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)